Cukkini csatni (cukkini chutney) recept

A csatni (chutney), a zöldségekből vagy gyümölcsökből készült fűszeres indiai mártás egyre népszerűbb hazánkban is. Nem is csoda, hisz édes és savanykás, valamint csípős összetevőinek köszönhetően a magyar ízlésvilághoz is közel áll. A cukkini csatni is sokoldalúan használható fel, akár télire is eltehetjük.

cukkini csatni recept

Mi a chutney, azaz a csatni?

A csatni, a chutney tehát zöldségekből, gyümölcsökből vagy a kettő keverékéből készült, Indiából származó fűszeres mártás. Fő összetevője a zöldségen kívül cukor, só, a hagyma, ecet és a csípős változatokban a csili paprika. Gyakran kerül bele fokhagyma, bors és egyéb fűszerek. Nyers és főzött változata is ismert. Azonnal is fogyaszthatjuk, de a téli napokra befőzéssel tartósíthatjuk is.

A főzött változatok eltevése a lekvárokhoz hasonlóan történhet. Az elkészült csatnit forrón tesszük az alaposan megtisztított üvegekbe, majd légmentesen lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

A sokoldalúan felhasználható cukkini a csatnihoz is kitűnő alapanyag.

Cukkini csatni hozzávalói

  • 1,5 kg cukkini (héjával együtt),
  • 2 fej hagyma ( nagyobb),
  • 4 fej fokhagyma,
  • két kiskanál só,
  • 8 evőkanál cukor,
  • két darab chili paprika( mag nélkül),
  • kevéske gyömbér,
  • mazsola ízlés szerint,
  • egy kis csokor koriander,
  • 6 – 7 kanál 20%-os ecet.

Cukkini csatni elkészítése

  • a hozzávalókat feldaraboljuk,
  • az ecet kivételével a hozzávalókat vízben puhára összefőzzük,
  • amikor kész, hozzáadjuk az ecetet is,
  • forrón üvegekbe tesszük,
  • száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Nagyon köszönjük a receptet Rendek-Forró Lídiának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük