Cukkini csatni (cukkini chutney) recept

A csatni (chutney), a zöldségekből vagy gyümölcsökből készült fűszeres indiai mártás egyre népszerűbb hazánkban is. Nem is csoda, hisz édes és savanykás, valamint csípős összetevőinek köszönhetően a magyar ízlésvilághoz is közel áll. A cukkini csatni is sokoldalúan használható fel, akár télire is eltehetjük.

cukkini csatni recept

Mi a chutney, azaz a csatni?

A csatni, a chutney tehát zöldségekből, gyümölcsökből vagy a kettő keverékéből készült, Indiából származó fűszeres mártás. Fő összetevője a zöldségen kívül cukor, só, a hagyma, ecet és a csípős változatokban a csili paprika. Gyakran kerül bele fokhagyma, bors és egyéb fűszerek. Nyers és főzött változata is ismert. Azonnal is fogyaszthatjuk, de a téli napokra befőzéssel tartósíthatjuk is.

A főzött változatok eltevése a lekvárokhoz hasonlóan történhet. Az elkészült csatnit forrón tesszük az alaposan megtisztított üvegekbe, majd légmentesen lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

A sokoldalúan felhasználható cukkini a csatnihoz is kitűnő alapanyag.

Cukkini csatni receptje

Hozzávalók

  • 1,5 kg cukkini (héjával együtt),
  • 2 fej hagyma ( nagyobb),
  • 4 fej fokhagyma,
  • két kiskanál só,
  • 8 evőkanál cukor,
  • két darab chili paprika( mag nélkül),
  • kevéske gyömbér,
  • mazsola ízlés szerint,
  • egy kis csokor koriander,
  • 6 – 7 kanál 20%-os ecet.

Cukkini csatni elkészítése

  • a hozzávalókat feldaraboljuk,
  • az ecet kivételével a hozzávalókat vízben puhára összefőzzük,
  • amikor kész, hozzáadjuk az ecetet is,
  • forrón üvegekbe tesszük,
  • száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Nagyon köszönjük a receptet Rendek-Forró Lídiának!

További cukkinis receptek

A legjobb cukkinis ételek receptjeit gyűjtöttem össze, mert a cukkini egyszerűen nevelhető, olcsó zöldség. Fontos erénye, hogy sokféleképpen felhasználható. Krém,  leves, főétel, savanyúság, befőtt, sőt még  sütemény is készíthető belőle. Fagyaszthatjuk vagy akár többféleképpen tartósítahatjuk is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük