Köménymagos kifli

A köménymagos kifli elkészítése szinte gyerekjáték, kevés egyszerűbben elkészíthető sós sütemény létezik. Gyorsnak csak azért nem nevezhető, mert az összeállított tésztát keleszteni kell. Az olvasói bevált recept talán a te gyerekkorod, a nagymama kiflijének „elveszett” ízét is visszahozza.

köménymagos kifli

Mi a kifli?

A kifli a félhold alakúra formázott pék-, cukrász- és teasütemények általános megnevezése. A különböző kiflik készülhetnek kelt-, leveles-, sajtos-, vajas- és omlós tésztából is. 

Milyen kiflik léteznek? 

Tekintettel arra, hogy kiflinek a formája miatt hívunk egy süteményt, sós és édes változatai egyaránt léteznek.

A péksütemények közül Magyarországon a tejes- vizes- és vajas kiflik, valamint  töltetlen és töltött croissant-ok a legnépszerűbbek.

A cukrásztermékek között a különböző búrkiflik és a diós/mákos pozsonyi-kiflik a legismertebbek. Ugyancsak régóta népszerűek a különböző kifli formájú apró- és teasütemények is, mint például a hamis hájas kifli.

Köménymagos kifli hozzávalói

  • 40 dkg liszt,
  • 15 dkg zsír,
  • 1 deci tejföl,
  • 1 deci tej,
  • 1 deka élesztő,
  • 1 kanál cukor,
  • só,
  • tojás a megkenéshez,
  • köménymag a tetejére

Köménymagos kifli elkészítése

  • az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk,
  • a lisztet a zsírral elmorzsoljuk,
  • hozzáadjuk a tejfölt,
  • majd az élesztős tejet,
  • mehet bele a só,
  • könnyű tésztának összeállítjuk,
  • 8 cipóra osztjuk,
  • 1 órát pihentetjük, kelesztjük,
  • a cipókat kinyújtjuk,
  • mindegyiket 6 felé vágjuk,
  • felsodorjuk kiflinek,
  • tetejüket tojással megkenjük,
  • köménymaggal megszórjuk,
  • közepes hőmérsékletű, előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Jó étvágyat!

Nagyon köszönöm Mihály Klárának a kitűnő receptet!

További sós kifli receptek

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük