Narancsos-sárgarépás vitaminbomba
A téli vitaminhiány pótlására kevés hatásosabb dolog van, mint egy jó kis ivólé. A narancsos-sárgarépás vitaminbomba nem csak egészséges, de nagyon finom is. A népszerű kubu receptje után ennek elkészítési módját is mutatom.
Narancsos-sárgarépás vitaminbomba receptje
„Ezt a finom, rostos ivólevet minden év elején szoktam elkészíteni amikor már kezd kiürülni a vitaminraktárunk, fáradékonyak, lemerültek vagyunk. Már a puszta látványától is feltöltődik az ember, olyan csodás, ragyogó színe van 🙂
A kiürült D- vitamin készletek feltöltésére, látásjavításra, és még sok probléma megelőzésére, javítására lehet „orvosság”. Tökéletes, kiadós és nagyon finom!
Jó szívvel ajánlom kicsiknek, nagyoknak egyaránt! :)” – ajánlotta Illésné Nagy Mária
Hozzávalók 🥕🍊
- kb.1,30 kg sárgarépa,
- 4 egész narancs,
- 15-20 dkg nádcukor (elmaradhat, ha jó édes a répa),
- 1 egész citrom leve,
- 0,7 liter jaffa szörp (narancs szörp, ez ne maradjon ki belőle, mert e nélkül erőteljesen répa ízű lesz a lé),
- 3 liter víz.
Narancsos-sárgarépás vitaminbomba elkészítése
- a sárgarépát megtisztítjuk,
- feldaraboljuk,
- a narancsok héját eltávolítjuk az alatta lévő fehér héjjal együtt,
- a gyümölcshúst daraboljuk,
- a répához adjuk,
- annyi vizet öntünk hozzá, hogy bőven ellepje,
- puhára főzzük, (Lehet kuktába is tenni, kb. 15 perc alatt megfő),
- a megfőtt, kihűlt répás alapot a levével együtt simára, selymesre turmixoljuk,
- 3 liter vizet felforralunk,
- hozzáöntjük a turmixolt masszát,
- cukrot, facsart citromlevet és a jaffa (narancs) szörpöt is,
- jól elkeverjük,
- hűtjük,
- üvegekbe töltjük és hűtőben tároljuk,
- hidegen fogyasztva a legfinomabb.
„Semmilyen tartósítószert nem tettem bele, ezért kb. 1 hét alatt célszerű elfogyasztani folyamatos hűtés mellett!
Ha valakinek tömény, sűrű lenne, lehet vízzel hígítani.
Saját tapasztalat: állásban besűrűsödik, ezenkívül javasolt megkóstolni a cukor adagolása előtt ill. közben, mert hihetetlenül édesek mostanában a sárgarépák! (pl. a Lidl-ben kapható is)
Amíg valaki nem kóstolta, nem tudja milyen finom, persze, azért nem árt szeretni hozzá…..a sárgarépát! 😍
Készítsétek el és fogyasszátok jó egészséggel! 😋”
Nagyon köszönjük Illésné Nagy Máriának
Kovács Valéria Márta: „Mi teljesen nyersen készítjük. Nem főzzük, mert elveszti a vitamint. Nálunk 1 alma, 1 répa, 1 citrom, 1 cékla. Mindez nyersen megmosva és 4-be vágva megy a centrifugaba. Kb. 4-5 dl lé jön ki, ezt isszuk ketten a férjemmel minden reggel. Mindegy, hogy téél vagy nyár van.