Sajtkrémleves sült zöldségszalmával
A sajtkrémleves nekem is az egyik kedvencem. Sült zöldségszalmát még sosem készítettem, de el tudom képzelni, hogy a ropanós zöldségekkel megfejelve még fenségesebb lehet az ízletes leves. Olvass tovább, és ismerd meg a kitűnő receptet!

Sajtkrémleves sült zöldségszalmával receptje
Illésné Nagy Mária ajánlása: „Ízletes, finom krémlevest ajánlok a figyelmetekbe. Bármilyen fajta sajttal készíthető. Nagyon finom, ízekben gazdag krémleves, amit nemcsak látványban, ízben is feldob az olajban sült sárgarépa és cukkiniszalma. Tegyetek egy próbát Ti is!
Hozzávalók
Leveshez:
- 5 dkg vaj,
- 3 evőkanál liszt,
- 1 duci gerezd fokhagyma,
- 8 dl zöldségleves (lehet kockából is),
- 20 dkg sajt (tetszőleges fajta, többféle, vegyesen is használható),
- só,
- frissen őrölt bors,
- fél csokor petrezselyem,
- 0,5 dl tejszín,
- 2 tojássárgája.
Zöldségszalmához:
- cukkini,
- sárgarépa,
- olaj a sütéshez,
- só,
- frissen őrölt bors.
Sajtkrémleves sült zöldségszalmával elkészítése
- a vajat egy fazékban felolvasztjuk,
- a lisztet hozzáadjuk, megfuttatjuk,
- levesszük a tűzről,
- a fokhagymát áttörve beletesszük,
- felöntjük forró zöldséglevessel,
- visszatesszük a tűzre,
- egy habverővel simára keverjük,
- ha felforrt beletesszük a kis darabokra vágott/morzsolt sajtot,
- lassú tűzön főzzük, amíg a sajt teljesen elolvad,
- sóval, frissen őrölt borssal, aprított petrezselyemzölddel ízesítjük,
- a tojássárgákat elkeverjük a tejszínnel,
- egy merőkanálnyit hozzáadunk a forró levesből,
- elkeverjük, ezután öntjük a leveshez,
- egyet forralunk rajta, kóstolunk, sózunk, ha szükséges,
- a sárgarépából és cukkiniból speciális eszközzel, reszelővel (ennek híján éles késsel) vékony szalmaszálakat készítünk/vágunk,
- olajat forrósítunk, ebben kis adagokban ropogósra kisütjük a zöldségszálakat,
- papírkéztörlőre kiszedjük.
A forró levest tálaljuk, megszórjuk a sült zöldségszalmával, pici borsot őrlünk rá. Friss pirítóst kínálhatunk mellé. Érdemes elkészíteni!
Jó étvágyat kívánok!
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!