Sajtkrémleves sült zöldségszalmával

A sajtkrémleves nekem is az egyik kedvencem. Sült zöldségszalmát még sosem készítettem, de el tudom képzelni, hogy a ropanós zöldségekkel megfejelve még fenségesebb lehet az ízletes leves. Olvass tovább, és ismerd meg a kitűnő receptet!

sajtkrémleves sült zöldségszalmával

Sajtkrémleves sült zöldségszalmával receptje

Illésné Nagy Mária ajánlása: „Ízletes, finom krémlevest ajánlok a figyelmetekbe. Bármilyen fajta sajttal készíthető. Nagyon finom, ízekben gazdag krémleves, amit nemcsak látványban, ízben is feldob az olajban sült sárgarépa és cukkiniszalma. Tegyetek egy próbát Ti is!

Hozzávalók

Leveshez:

  • 5 dkg vaj,
  • 3 evőkanál liszt,
  • 1 duci gerezd fokhagyma,
  • 8 dl zöldségleves (lehet kockából is),
  • 20 dkg sajt (tetszőleges fajta, többféle, vegyesen is használható),
  • só,
  • frissen őrölt bors,
  • fél csokor petrezselyem,
  • 0,5 dl tejszín,
  • 2 tojássárgája.

Zöldségszalmához:

  • cukkini,
  • sárgarépa,
  • olaj a sütéshez,
  • só,
  • frissen őrölt bors.

Sajtkrémleves sült zöldségszalmával elkészítése

  • a vajat egy fazékban felolvasztjuk,
  • a lisztet hozzáadjuk, megfuttatjuk,
  • levesszük a tűzről,
  • a fokhagymát áttörve beletesszük,
  • felöntjük forró zöldséglevessel,
  • visszatesszük a tűzre,
  • egy habverővel simára keverjük,
  • ha felforrt beletesszük a kis darabokra vágott/morzsolt sajtot,
  • lassú tűzön főzzük, amíg a sajt teljesen elolvad,
  • sóval, frissen őrölt borssal, aprított petrezselyemzölddel ízesítjük,
  • a tojássárgákat elkeverjük a tejszínnel,
  • egy merőkanálnyit hozzáadunk a forró levesből,
  • elkeverjük, ezután öntjük a leveshez,
  • egyet forralunk rajta, kóstolunk, sózunk, ha szükséges,
  • a sárgarépából és cukkiniból speciális eszközzel, reszelővel (ennek híján éles késsel) vékony szalmaszálakat készítünk/vágunk,
  • olajat forrósítunk, ebben kis adagokban ropogósra kisütjük a zöldségszálakat,
  • papírkéztörlőre kiszedjük.

A forró levest tálaljuk, megszórjuk a sült zöldségszalmával, pici borsot őrlünk rá. Friss pirítóst kínálhatunk mellé. Érdemes elkészíteni!
Jó étvágyat kívánok!

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük