Site icon Balkonada

Szobanövények a szabadban, eredeti élőhelyükön

A szobanövényként tartott növényeink többsége nem őshonos hazánkban, hanem trópusi vagy mediterrán eredetű. A mi éghajlatunkon teleltetést igényelnek, eredeti élőhelyükön azonban évelő növények, így sokkal terebélyesebbre, magasabbra nőnek. Egy csodálatos videót hoztam arról, hogy élnek a legkedveltebb szobanövények a szabadban, eredeti élőhelyükön.

Szobanövények a szabadban

A szobanövények a lakásunk fontos díszei, általuk a természet egy darabját csempészhetjük be a lakásba. A növények közelsége a harmonikus élet egyik alapfeltétele. Otthonunkban számtalan jó és kellemes dolog, tárgy vesz körbe bennünket, többek között a növények.

A növények azonban, ellentéteben a dísztárgyakkal, amelyeket elég csak a helyükre rakni, rendszeres gondoskodást, törődést igényelnek. A növények egészséges megtartása állandó odafigyeléssel és idejében elvégzett, megfelelő gondoskodással sikerülhet.

Az otthonunkban tartott növények nagyon kiszolgáltatottak, nem tudják szavakkal kifejezni, ha valami bajuk van, szomjaznak vagy épp fuldokolnak a sok víztől. Didergésük vagy hőgutájuk kifejezésére is csak sajátos üzenetük van, amit vagy megértünk vagy nem.

Ha rossz gondozás jut a szobanövényeknek, akkor elszenvedik, ha jó azt pedig mindig meghálálják.

 Eredei élőhelyükön kivannak téve ugyan az időjárás viszontagságainak, de a télélés érdekében nagyon jól képesek alkalmazkodni hozzá. A szobában tartott növényeknek már az is traumát jelent, hogy kiszakították eredeti környezetéből, klímájából és sokkal mostohább körülményeket kell elszenvedniük. Hátha még ehhez nem megfelelő gondozás is a társul, akkot az akár végzetes is lehet számukra. 

A trópusi és mediterrán növények nemesítésének ksözönhetően van csirágzó vagy levelükkel díszítő szobanövényeink. Ezek nyáron a szabadban érzik legjobban magukat, így érdemes nyaraltatni őket. Mivel a fagyokat nem viselik el, ezért nem maradhat el a teleltetésük

Na de jöjjenek a nálunk szobanövényként tartott növények eredeti élőhelyükön, a szabadban.

Seregi Ildikó olvasóknak, a fotók készítőijének ajánlása:

„Szobanövényeink a szabadban – a képek Madeirán, a Kanári és a görög szigeteken készültek. Nem feltétlenül ezeken a szigeteken őshonosak, de a kedvező időjárás miatt a szabadban is jól megvannak.”

Nézd meg videón a szobanövényeket eredeti élőhelyükön videón!

Nagyon köszönöm a fantasztikus sorozatot Seregi Ildikónak!

Szobanövények jellemzése, gondozása

Exit mobile version