Befőzési kisokos – egyszerű receptekkel és praktikákkal
Kár lenne a kertben megtermett gyümölcsöket veszni hagyni, érdemes befőzni, tartósítani a téli hónapokra. Befőtt, lekvár, szörp, likőr és savanyúság is készülhet belőlük. Befőzési kisokos címmel egy befőzéssel kapcsolatos összefoglalót hoztam egyszerű receptekkel és konyhai praktikákkal.
Befőzési kisokos – befőttek, szörpök, lekvárok. likőrök házilag
Túl nagy lenne a téma, ha minden témát érintenék, így most a savanyúságokra, zöldségek tartósítására nem térek ki, hanem a gyümölcsökre koncentrálok. Szó lesz tehát befőttek, szörpök, ivólevek, likőrök és lekvárok készítéséről. A savanyúságok készítéséről pedig hamarosan egy külön bejegyzést készítek majd.
Befőzési alapok
Arra gondoltam, a konkrét receptek előtt kezdjük az alapokkal.
Ha valaki egyszer rákap a házi befőzésre, nehezen mond le róla. Amint megtapasztalja, hogy mennyivel finomabb az otthon készített befőtt vagy lekvár, mint a gyárban előállított, csakis saját maga teszi el a gyümölcsöket. És akkor jön a kérdés: Melyik hónapban melyik gyümölcsöt főzzük be? A kérdés után pedig itt van a válaszom.
Lédús gyümölcsök nélkül elképzelhetetlen a nyár. Szerencsére nagyon jó módszerek léteznek arra, hogy ezeket a ízeket konzerváljuk és ne csak a legmelegebb évszakban élvezzük. Az ízletes lekvárok, ínycsiklandó üvegbe zárt kincsek elkészítése, vagyis gyümölcs befőzés alapja, hogy tisztában legyünk azzal, milyen gyümölcsöket használhatunk. Fogadd, ezzel kapcsolatos tanácsaimat.
Befőzési kisokos – Szörpök, ivólevek készítése
Ha mindig is irtóztál a macerás lekvárfőzéstől vagy utáltad a kánikulában a tűzhely mellett állva kevergetni a lekvárnak valót, akkor a főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp épp neked való. Nem hallottam még ilyenről, de Kovács Ilona olvasónk állítja, hogy működik, évek óta így tartósít.
Jöjjön a kedvencem.
A karamellás mentaszörp házilag a legújabb kedvencem. Az igénytelen mentából egyszerűen elkészíthető az egyik leghűsítőbb nyári itóka a mentaszörp. Egy adagból hónapokra elegendő mennyiség készíthető. Azért szeretem így karamellásan, mert szép színe is lesz.
Persze sokféle fűszernövényből készíthetünk még üdítőt.
Hűsítő ital balkonnövényekből is készülhet, sőt egyáltalán nem bonyolult. A nagy sikerre való tekintettel a nem rég bemutatott bodzás üdítő és citromfű szörp után újabb szuper fűszernövényes üdítőital recepteket hoztam. Bár szomjoltásra a tiszta víz a legjobb, a változatosság kedvéért érdemes néhány egyszerűen elkészíthető italt is kipróbálni. A balkonon nevelt eper, bazsalikom, citromfű vagy menta mellé csak édesítőszer és citrom vagy lime szükséges. Ugye jól hangzik?
Őszibarack ivólé házilag is egyszerűen elkészíthető. Hatalmas előnye, hogy biztosak lehetünk benn, hogy mit tartalmaz. Nincsenek benne mesterséges, káros alapanyagok. Egy üvegnyi tömény napfény és egészség.
A házi kubu csupa friss hozzávalóból készül. Az alapanyagokban található vitaminok megmaradnak benne, hisz a gyümölcsök és zöldségek nagyrésze nyersen kerül bele. A csodálatos vitaminbomba egyszerű recept alapján, gyorsan készül és legalább ugyanolyan gyorsan elfogy.
Likőrök gyümölcsből
Persze, hogy van alkoholos italhoz is receptem.
A tutti-frutti likőr amolyan téli itóka a nyár ízeit rejtve. A legjobb benne, hogy ahogy érnek a gyümölcsök, minden belekerülhet szépen sorban. Decemberre összeérnek az ízek, így akár karácsonyi ajándéknak is adhatjuk.
Limoncello, az olasz citromlikőr nem csak Olaszországban kedvelt. Most már szerte a világban készítik a kissé fanyar, jellegzetes ízű alkoholos finomságot. Olvasónk a saját maga által termesztett egészséges citrom egy részét áldozta be és most megosztja velünk a receptjét.
Diólikőr júniusban, zölddióból készül. Körülbelük fél év kell ahhoz, hogy az ízek összeérjenek, így karácsonykor már kortyolgathatjuk. Egy szép, mutatós üvegbe töltve a tutti-frutti likőrhöz hasonlóan szuper karácsonyi gasztroajándék is lehet belőle.
Befőzési kisokos – Befőttek készítése házilag
És jöjjenek a befőttek!
Szódás meggy. Sose hallottam még. Azt meg vajon eszik vagy isszák? – volt az első reakcióm. Aztán megláttam a fotót és egyértelművé vált, hogy ez valójában egy meggybefőtt. Szódás meggybefőtt alkoholos ízzel úgy, hogy egyetlen csepp alkohol sem kerül belé.
Görög és sárgadinnye befőtt készítése is igen egyszerű.
Cukrozott szilva nyersen eltéve befőttként is finom. Ha valami különlegesre vágyunk és nem elégszünk meg a napon aszalt szilvával, készítsünk belőle befőttet főzés nélkül!
Ha kevés gyümölcs termett, a jó öreg cukkini segíthet.
Mindig is tudtam, hogy a cukkini egy nagyszerű és sokoldalúan felhasználható zöldségféle. Na de az, hogy még ananászbefőtt is készülhet cukkiniből, meg sem fordult a fejemben. Bedi Istvánné olvasónk pedig már el is készítette és már a spájzban sorakoznak a befőttjei, hogy majd megédesítsék a hideg téli estéket. Természetesen a hamis ananászbefőtt receptjét is megosztotta velünk. Cukkini helyett a szintén semleges ízű főzőtökből is készíthetjük.
Szeretem az almás ételeket és praktikus megoldásokat. Nem meglepő, hogy olvasónk hullott almák hasznosítására mutatott ötlete rögtön megnyerte a tetszésem. Az almaszezonban elrakott almatöltelék kéznél van, ha valami finom almás édességet (pl. rétes, almás pite) készítenénk.
Na de nézzük a lekvárokat.
Befőzési kisokos – Házi lekvár receptek
A napfény íze nevet adta Sinka Erika a speciálisan ízesített, többféle gyümölcsből készülő vegyes gyümölcslekvárjának. Nagyon találó a név. Valóban benne van a nap minden sugara, amivel a vegyszermentesen gondozott zamatos gyümölcsök beértek. El is árulja, mitől lesz olyan különleges ízvilágú a lekvár.
Lekvárfőzés cukormentesen sláger téma az idén. A cukormentes birsalma lekvár után újabb cukormentes lekvár receptet kaptunk egy olvasónktól. Cukor nélkül a gyümölcsök igazi zamata még inkább érződik a lekvárokon és nem mellesleg sokkal egészségesebb is. Most ismét kedvet kaptam kipróbálni.
A sárgabarack lekvárnak nincs párja. Az olvasók segítségével mutatok néhány sárgabarack lekvár főzési módot. Találsz itt például cukor nélküli és chilis változatot is.
Időnként érdemes egy kicsit kísérletezni és új ízeket kipróbálni a lekvárok terén is. Az ízesítéshez sok minden bevethető. Pikáns lekvárok receptötletét hoztam az olvasóktól.
Őszibarack lekvár sütőtökkel nevet adtam a pikáns lekvár receptjének, pedig ez sokkal több annál. Az ízét is jobban el tudod képzelni, ha elmondom, igazából sütőtök-narancs-őszibarack és gyömbér házasításából jött létre. Ugye milyen jól hangzik?
Gyerekkoromban még volt szilvafánk és természetes volt, hogy minden évben főztünk belőle lekvárt is. Mert a szilvalekvárnak nincs pár. Na jó, a házi sárgabarack lekvárnak sincs párja… De térjünk vissza a szilvalekvárra. Mindig a hagyományos módon, órákig kevergetve készült. A mai kor emberének már nincs ennyi ideje, ezért is gondoltam, hogy megosztom azt a ragyogó receptet, amit pár napja láttam az interneten.
Az igazán előrelátók már nyáron elkezdik a karácsonyi ajándékok begyűjtését, vagy helyesebben mondva elkészítését. A kertben termesztett gyümölcsökből szuper ajándékok készülhetnek. Olvasónk az idén karácsonyi fűszeres körtelekvár főzésével készül a téli ünnepre.
A nyár sokoldalú zöldsége a cukkini. Annyira sok mindenre használható, hogy még narancs- vagy citromlekvár is készíthető belőle. A cukkini íze semleges, viszont nagyon jól átveszi a citrusok és és egyéb intenzív gyümölcsök ízét. Ennek köszönhetően készíthetünk belőle például hamis ananászbefőttet. Most szintén ezt a tulajdonságát kihasználva a citrom- vagy narancslekvár cukkiniből receptjét hoztam el.
Rengeteg további lekvár receptet megoszthatnék még, de ezeket saját magad is megtalálhatod a balkonada.hu oldalon. A jobb felső sarokban a nagyító/kereső jelre kattintva megnyílik egy kis ablakocska ahova elég beírni a keresett szót vagy szavakat és az enter lenyomása után már meg is jelennek a releváns találatok.
Legjobb házi lekvár receptek
Azért a végére mutatnék még egy válogatást a legjobb házi lekvár receptekből.
A házi lekvárok, vagyis a gyümölcsökből cukorral vagy anélkül készült gyümölcsízek sokoldalúan felhasználhatók a konyhában. Fogyaszthatjuk önmagunkban kenyérre, kalácsra kenve, palacsinta töltelékeként, de a rengeteg hagyományos süteményünk fontos kellékei. Összegyűjtöttem a házi lekvár receptek legjobbjait a legegyszerűbbektől a legpikánsabbakig.
További receptek tartósításhoz
- Narancsos-sárgarépás vitaminbombaA téli vitaminhiány pótlására kevés hatásosabb dolog van, mint egy jó kis ivólé. A narancsos-sárgarépás vitaminbomba nem csak egészséges, de nagyon finom is. A népszerű kubu receptje után ennek elkészítési módját is mutatom. Narancsos-sárgarépás vitaminbomba...
- Gyümölcssajt készítése almából és lekvárokbólGyümölcssajt készítés a gyümölcsök tartósításának egy módja, amit a 19. század végétől alkalmaztak. Legismertebb fajtája a birsből készülő birsalmasajt és a szilvából főzött szilvaíz. Mesterséges változata volt a Hitler-szalonna. Olvasónk zamatos almából és kész...
- Rostos céklás almalé – vitaminbomba a javábólRostos céklás almalé igazi vitamimbomba, amelyet még a legfinnyásabb gyerekek is örömmel fogyasztanak. Az alma és a cékla vitaminjait és ízhatásait összekombinálva egy különlegesen finom, egészséges és vitaminokkal teli üdítőital jön létre. A cékla (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva),...
- Birsalma dzsem, az aranysárga finomságBirsalma dzsem recept eddig még nem volt a blogon. Cukorral és cukor nélkül készülő lekvár és hagyományos, valamint mikrós birsalmasajt is megjelent már, így örömmel fogadtam Katika felajánlását, hogy leírja, hogy készítette az aranysárga...
- Karácsonyi fűszeres körtelekvár receptjeAz igazán előrelátók már nyáron elkezdik a karácsonyi ajándékok begyűjtését, vagy helyesebben mondva elkészítését. A kertben termesztett gyümölcsökből szuper ajándékok készülhetnek. Olvasónk az idén karácsonyi fűszeres körtelekvár főzésével készül a téli ünnepre. El is árulta,...
- Ízletes lekvár japánbirsből – különleges finomságRégóta van japánbirs a kertünkben. Nagyon szeretem tavasszal a rózsaszín virágait, ősszel pedig jól mutatnak rajta a termések. Sokáig nem tudtam, hogy fogyasztható is. Utána olvastam az interneten és kiderült, milyen nagy a vitamintartalma....
- Fűszernövény tartósítás – bevált házi módszerekA nyár az ínyenceknek igazi kánaán, elég csak kimenni a kertbe vagy az erkélyre és már csipegethetünk egy kis friss, zamatos fűszert. A fűszernövény tartósítás nem ördöngösség, már is mutatom a legjobb módszereket! Fűszernövény...
- Birsalma lekvár cukorral receptjeA cukormentes birsalma lekvár receptjét már leírtam, most viszont azt mutatom meg, hogy készül a birsalma lekvár cukorral. Nincs benne semmi trükk. Egyszerűen elkészíthető, a végeredmény pedig egy nagyon ízletes lekvár.. A birsalma az egyik...
- Paradicsom eltevése télire – olvasói praktikákA paradicsom eltevése télire a kora ősz egyik hálás feladata. Készülhet belőle ivólé, szósz, ketchup, pizzaalap, lecsó, savanyúság és más sok minden. Ha sok helyünk van, a hűtőben, akkor fagyaszthatjuk is, de üvegekbe zárva...
- Szőlősajt, az egészséges nassolnivaló receptjeA szőlősajt nem egyszerűen csak egy kis édes nassolnivaló, sokkal több annál. A szőlő egyik legértékesebb részét, a szőlőmagot is tartalmazza, amelyben a legnagyobb arányban koncentrálódik a növény valamennyi jótékony összetevője. Olvasónk elárulja, hogy...
- Pikáns lekvárok – olvasó praktikák a különleges ízekhezIdőnként érdemes egy kicsit kísérletezni és új ízeket kipróbálni a lekvárok terén is. Az ízesítéshez sok minden bevethető. Pikáns lekvárok receptötletét hoztam az olvasóktól. Pikáns lekvárok az olvasóktól Már eddig is osztottam meg néhány...
- Cukkini csatni (cukkini chutney) receptA csatni (chutney), a zöldségekből vagy gyümölcsökből készült fűszeres indiai mártás egyre népszerűbb hazánkban is. Nem is csoda, hisz édes és savanykás, valamint csípős összetevőinek köszönhetően a magyar ízlésvilághoz is közel áll. A cukkini...
- Házi dobálós (vödrös) savanyúság receptek titkaiAz utóbbi években igen kedvelt lett a házi dobálós savanyúság. Találkozhatsz még velük vegyes, vödrös vagy hordós savanyúság néven. Van amikor vecsési savanyúságként emlegetik, míg máskor erdélyi eredetűenk mondják. A nagyi féle „mindentbele” télire...
- Ketchup házilag – egyszerű receptA ketchup házilag készítve nem más, mint az üvegbe zárt nyár. Ha a hozzávalókat saját magunk meg tudjuk termelni a kertünkben, akkor biztosak lehetünk abban, hogy kész ketchup csakis egészséges hozzávalókat tartalmaz. De ha...
- Bazsalikomos paradicsomlekvár receptjeA bazsalikomos paradicsomlekvár az olaszos ízek kedvelőinek kamrájából nem hiányozhat. Főleg, ha a paradicsom is megterem a kertben. Egyszerű és nagyszerű a recept és kitűnő a végeredmény. Bazsalikomos paradicsomlekvár receptje Kovács Katalin készítette a...
- Cukkini saláta – nyári ízek télireHa már úgy gondolnád, hogy minden cukkinis receptet megmutattam itt az oldalon, akkor tévedsz. Olvasóinknak köszönhetően mindig akad egy újabb recept. Most például a cukkini saláta, ami egy újabb jó savanyúság télire. Cukkini saláta...
- Hónapokig elálló ételízesítő készítése házilagAz élelmiszer üzletekben kapható agyon sózott és kemikáliákkal tartósított ételízesítők helyett jó alternatíva lehet a saját magunk által készített egészségesebb változat. A hónapokig elálló ételízesítő házilag is egyszerűen elkészíthető. Különösen jó megoldás, ha zöldségeket...
- Hamis „ananászbefőtt” cukkinibőlMindig is tudtam, hogy a cukkini egy nagyszerű és sokoldalúan felhasználható zöldségféle. Na de az, hogy még ananászbefőtt is készülhet cukkiniből, meg sem fordult a fejemben. Bedi Istvánné olvasónk pedig már el is készítette...
- Szilvalekvár vörösborral hagyományosan készítveA szilvalekvár vörösborral receptet ki más oszthatta volna meg velünk, mint Sinka Erika, az alkoholos lekvárok, gyönyörű fotók és a kertkialakítás specialistája. Erika már elárulta, hogy készül a szilvalekvárral rummal, az őszibaracklekvár banánnal alkoholosan. Íme...
- Káposztával töltött paprika télire – receptA káposztával töltött paprika télire való eltevése egyszerű. Leginkább az szokott gondot okozni, hogy a paprika megpuhul vagy beszürkül, bebarnul. Olvasónk elmondja, hogy készül nála a ropogós, finom, és a színét is megtartó finom...
- Fűszerek lefagyasztása télireA fűszerek lefagyasztása egyszerű és igen hasznos tud lenni. Illésné Nagy Mária most elárulta, milyen trükköket alkalmazva biztosítja a nyár ízeit a hideg hónapokra. Fűszerek lefagyasztása „Tippek, trükkök, fortélyok….Figyelem!…. már most érdemes a télre...
- Savanyú paprika télire ropogósan – egyszerű receptA savanyú paprika az egyik legegyszerűbben elrakható savanyúság. A hidegen készíthető felöntő levével bármilyen zöldségfélét elrakhatunk télire. A vegyes vágott savanyúsághoz is kitűnő, amibe a paprika is jól illik. Savanyú paprika receptje Többféle paprika...
- Cukkini savanyúság tartósítószermentesenA cukkini egyre kedveltebb zöldségféle. Egyszerűen termeszthető, sokoldalúan felhasználható. Rengeteg húsos és húsmentes étel készülhet belőle a cukkinikrémtől a leveseken át egészen a görög muszakáig. Most itt a cukkini savanyúság felfedezésének és eltevésének ideje!...
- Mirabella szilva, az alulértékelt gyümölcsAz utak mentén akár vadon is termő, apró szemű mirabella szilvát (Prunus mirabella) a köznyelv leginkább cseresznyeszilva vagy potyóka szilva néven ismeri, bár van ahol fosóka szilvának hívják. Kis, gömbölyű gyümölcse sárga, narancssárga vagy...
- A napfény íze – mindent bele gyümölcslekvárA napfény íze nevet adta Sinka Erika a speciálisan ízesített, többféle gyümölcsből készülő vegyes gyümölcslekvárjának. Nagyon találó a név. Valóban benne van a nap minden sugara, amivel a vegyszermentesen gondozott zamatos gyümölcsök beértek. El...
- Pikáns fügelekvár – olvasó ötletekPikáns fügelekvár készítéséhez hoztam olvasói ötleteket. Bár mutattam már, hogy készül a fenséges fügelekvár, de ha nálad is sok füge terem, akkor jól jöhet egy kicsit más recept. Nézd meg, hogy készül a pikáns...
- Dinnyelekvár készítése egyszerűenAz előzőleg már megosztott görög- és sárgadinnyebefőttnek és az alkoholos őszibarack-banán lekvárnak igen nagy sikere volt. Ma egy újabb különleges lekvárt hoztam, még pedig Irénke kedvencét, a fenséges görög dinnyelekvár receptjét. A dinnye héjának sem...
- Szilvalekvár rummal egyszerűenA szilvalekvár rummal meglehetősen jól hangzik. A szilvalekvár az egyik legfinomabb gyümölcsíz, a szilva édessége miatt hozzáadott cukorra sincs szükség, a rum viszont megbolondítja az amúgy is fantasztikus ízt. Az igazán nagy ínyencek még...
- Csalamádé télire egyszerűenA csalamádé télire vagy más néven vegyes vágott savanyúság méltán az egyik legkedveltebb téli savanyúságunk. A zöldségek felszeletelése ugyan időigényes egy kicsit, de a finomsága és egyszerűsége miatt ennyi áldozatot igazán hozhatunk. Mutatom is...
- Szilvalekvár vörösborral sütőben készítveA szilvalekvár vörösborral sütőben készítve Sinka Erika receptje, amit a hagyományos módon készített vörösboros szilvalekvár receptnél már beígért, mint második változatot. Akkor nem árulta el, miben lesz eltérő a második változat. Most már tudjuk,...
- Dobálós savanyúság – nyári ízek vödörben isA házilag készíthető dobálós vagy más néven vödrös savanyúság kitűnő találmány. Nem kell a piacra menni érte, nem kell félni, hogy nem ízlik a családnak, hisz pont annyira lesz savanyú, amennyire készítjük. Nem kell megvárni,...
- Kakukkfüves lilahagyma lekvár receptjeKakukkfüves lilahagyma lekvár mindamellett, hogy nagyon finom a sültekhez, köhögés elleni csodaszer is. Olvasónk rendszeresen készíti a család nagy kedvencét és most nekünk is elárulta a receptet. Kakukkfüves lilahagyma lekvár receptje Nagyon finom sültekhez,...
- 3 nyári frissítő levendulából – egyszerű és nagyszerű receptekNe hagyjuk kárba veszni a levendula illatos virágait, hisz nagyon finom hűsítők alapanyaga lehet: limonádé, akár egy évig is elálló szirup vagy akár fagylalt is készülhet belőle. Már mutatom is, hogyan használható a levendula...
- Pesto petrezselyemből receptje és felhasználásaAz olasz konyha kedvelt kiegészítője, a zöld fűszerekből készülő pesto egyre népszerűbb nálunk is. Olvasónk most azt mutatja meg, hogy készül nála a pesto petrezselyemből és azt is elárulja, hogy használta fel. Mi az...
- Dinnyehéj savanyúság eltevése télireA napokban kaptam a kérdést, hogy nem tudom-e, hogy kell eltenni a dinnyehéjat télire. Jókor jött a kérdés, mert már épp akartam írni róla. Tavaly valami miatt kimaradt, de most mutatom az olvasótól kapott...
- Gyümölcs befőzés alapok – milyen gyümölcsöt főzzek be?Lédús gyümölcsök nélkül elképzelhetetlen a nyár. Szerencsére nagyon jó módszerek léteznek arra, hogy ezeket a ízeket konzerváljuk és ne csak a legmelegebb évszakban élvezzük. Az ízletes lekvárok, ínycsiklandó üvegbe zárt kincsek elkészítése, vagyis gyümölcs...
- Kovászos uborka eltevése télireA kovászos uborka íz nálam egyértelműen a nyárhoz kapcsolódik. Imádom a kovászos uborka levest is. Ennek ellenére eddig eszembe sem jutott, hogy bespájzoljak belőle a hidegebb napokra. Hisz azokra ott van az eltett svéd...
- Levendula szirup készítéseA levendula virágai rengeteg illóolajat tartalmaznak. Ennek a tulajdonságának köszönhetően a konyhában is sokoldaúan felhasználhatjuk. A levendula szirup házilag egyszerűen elkészíthető aromás üdítőital, melynek receptjét már is mutatom. Levendula virágok hasznosítása A levendula gondozása...
- Lekvárfőzés cukormentesenLekvárfőzés cukormentesen évről évre egyre nagyobb sláger téma. A cukormentes birsalma lekvár után újabb cukormentes lekvár receptet kaptunk egy olvasónktól. Cukor nélkül a gyümölcsök igazi zamata még inkább érződik a lekvárokon és nem mellesleg...
- Meggylikőr házilag receptjeA meggylikőr házilag egyszerűen, könnyen elkészíthető kényeztető alkoholos finomság. A női itóka a nap érlelte meggy összes zamatával kényeztet a hideg téli estéken. Pócza Csabáné Irénke árulta el, Ő hogy készíti. Vigyázz, mert rövid...
- Szódás meggy: főzés nélküli „konyakos meggy”Szódás meggy, azaz főzés és alkohol nélküli konyakos meggy. Sose hallottam még. Azt meg vajon eszik vagy isszák? – volt az első reakcióm. Aztán megláttam a fotót és egyértelművé vált, hogy ez valójában egy...
- Főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp eltevéseHa mindig is irtóztál a macerás lekvárfőzéstől vagy utáltad a kánikulában a tűzhely mellett állva kevergetni a lekvárnak valót, akkor a főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp épp neked való. Nem hallottam még ilyenről, de Kovács...
- Karamellás mentaszörp házilagA karamellás mentaszörp házilag készítve a legújabb kedvencem. Az igénytelen mentából egyszerűen elkészíthető az egyik leghűsítőbb nyári itóka a mentaszörp. Egy adagból hónapokra elegendő mennyiség készíthető. Azért szeretem így karamellásan, mert szép színe is...
- Bodzaszörp jégkockába zárvaBodzaszörp jégkockába zárva, szerintem elég jól hangzik. Igaz én egy kicsit elfogult vagyok, ha bodzáról van szó. Minden formában imádom. Legyen szó hűsítő szomjoltóról vagy ízbimbókat kényeztető édességről, a bodzavirág számomra minden formában jöhet....
- Bodzavirág dzsem – különleges finomságBodzavirág dzsem egy különleges finomság, amit érdemes elkészíteni, ha be tudunk szerezni jó adag tiszta bodzavirág tányért. Akik szeretik a bodzaszörpöt, a rántott bodzát vagy a például a bodzás palacsintát, azok garantáltan ezt a...
- Hűsítő bodzás üdítőital receptekA fekete bodza méltán az egyik legkedveltebb gyógynövény, a gyógyszer iparban is használják. Virága egészben, tésztában, palacsintaként kisütve és cukorral megszórva kitűnő desszert. Tea, szörp, alkoholos ital, méz, leves, színezőanyag, savanyúság, ecet készíthető belőle....
- Sült tea, sült gyümölcstea – természetes antibiotikumBár sült teát, sült gyümölcsteát ígértem a címben, de valóban egy olyan egészséges csemegét hoztam, ami sokoldalúan felhasználható. Bármilyen gyümölcsből készíthetjük az ízlésünk szerint. Felhasználásának a csak a képzeletünk szab határt. Télen forró vízzel...
- Házi csipkebogyó lekvár (hecsedli) készítéseA házi csipkebogyó lekvár vagy népies nevén a hecsedli nagyon finom és C-vitaminban gazdag finomság. Elkészítése azonban nem egy leányálom. Nagyon macerás az előkészítése is és hosszan kell főzni is. Elszántaknak és finom ízre...
- Birsalma receptek: a legjobb dolog, ami a birsalmával történhetNagyanyáink aranyalmának becézték az ősz kivételes ajándékát, amit hol birsalmának, hol birskörtének hívnak. Ugyanarról a termésről van szó, attól függően nevezik így vagy úgy, hogy melyikre hasonlít az alakja. Nyersen szinte ehetetlen. Válogass a...
- Narancsos-citromos sütőtök dzsemA narancsos-citromos sütőtök dzsem igazi téli finomság. A pikáns dzsem kitűnő magában, vajas kenyérre, palacsintába, buktába vagy bármilyen más süteménybe. Elkészítése nem bonyolult, olvasónk el is árulja a hozzávalókat és a főzés mikéntjét. Narancsos-citromos...
- Fenséges birsalmasajt receptjeA birsalmasajt az egyik gyermekkori kedvencem. Birsalmafánk ugyan sosem volt, de valahogy mindig kaptunk a zamatos gyümölcsből a szomszédoktól vagy rokonokról. Kicsit macerás elkészíteni, de igazán megéri. A birsalmasajt a vitamindús birs felhasználásának egyik...
- Cukormentes birsalmalekvár egyszerűenA birsalma nem épp a legkedveltebb gyümölcs, talán azért, mert fanyar íze és keménysége miatt a hazánkban termett gyümölcsök nyersen nem igen fogyaszthatók. Több gyógyhatása is ismert: segít megelőzni a megfázást és az influenzát,...
- Sült paprika télire eltevése egyszerű recepttelÖrülök, hogy van egy főzős Facebook csoportunk, a Kertemből tálalva – házias ételek és receptek. Nem vagyunk túl nagy létszámmal, de pont ezért nagyon jó a hangulat, érdemben tudunk segíteni egymásnak. Rengeteg új ötletet...
- Legjobb sütőtökös receptekA sütőtök az ősz egyik kedvelt vitaminbombája. Legtöbben egyszerűen csak megsütik és úgy fogyasztják, pedig sokkal több mindenre használható. Készülhet belőle leves, sütés nélküli sütemény, torta, sőt még lekvár is. A legjobb sütőtökös receptek...
- Birsalmasajt mikróban készítve – egyszerű receptA birsalmasajt mikróban készítve recept azért tetszett meg, meg gyors és egyszerű. Emlékszem rá, hogy anyukám mindig órákig főzte a birsalmát, hogy elveszítse a nedvességet és megfelelő állagú legyen. A birsalmának már a megpucolása is...
- Birsalmasajt otellószőlővelBirsalmasajt otellószőlővel recept és fotó érkezett egy olvasótól. Nagyon jól néz ki, legszívesebben azonnal beleharapna az ember. Természetesen a készítés módja sem maradt titokban, eláruljuk, hogy lesz ilyen látványos az őszi birsalmás és szőlős...
- Ropogós saláta télire – orosz receptHa még mindig akad egy kis hely a spájzban a polcon és még nem lett eleget a télire való zöldésg elrakásból, akkor neked hoztam a mai receptet. A csupa vitamin ropogós saláta télire eltéve...
- Fűszerolaj készítése házilagA fűszerolaj készítése házilag szinte gyerekjáték. Sokoldalúan felhasználható a konyhában, de nagyon jó ajándék is lehet belőle. Nyáron akár egy kerti partira is vihetjük, de szépen becsomagolva az egyik legjobb gasztroajándék karácsonyra. Fűszerolaj készítése...
- Paprikakrém télire csípős és paradicsompaprikábólA házi paprikakrém télire eltevése megéri a minimális időráfordítást. Vegyszermentes, mert tartósítószerként csak sót használunk hozzá. Akár két évig is eláll és mindig kéznél van, ha főzés közben egy kis ízesítésre van szükség. Olvasók...
- Így lesz az éretlen fügéből isteni fügebefőttA füge az egyik legősibb kultúrnövény, eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is. Hazánk melegebb tájain is megterem és sokféle felhasználhatósága miatt egyre kedveltebb. Az érett gyümölcs...
- Fenséges fügelekvár egyszerűenA fügelekvár készítés az egyik legjobb dolog, ami a fügével történhet. Az ízletes, zamatos fügelekvár kenyérre kenve is fenséges, de akár süteményekhez is felhasználhatjuk. A recept egyszerű, az elkészítés gyors, a végeredmény fenséges. A füge...
- Káposzta savanyítás házilag – így lesz ropogós a tél vitaminbombájaA káposzta savanyítás házilag is egyszerűen kivitelezhető. Még a piacra sem kell kimenni, ha megkívánja a család a vitamindús, ropogós savanyúságot. És mennyivel finomabb, mint a boltokban kapható, agyon tartósítózott változat! Nézzük, a nagymamáinktól...
- Natúr lecsó télire – egyszerű, gyors, finomA natúr lecsó télire eltevése különösen annak éri meg, akinek a kertjében megteremnek a hozzávalók. Kár lenne veszni hagyni a megtermelt paprikát és paradicsomot. Bár ha olcsón hozzájutunk a zöldségekhez a piacon, akkor se...
- Zöldparadicsom télire – savanyúság a be nem érő paradicsomokbólNagyanyáink nem éltek olyan pazarló életet mint mi. Nem dobtak ki ételt, mindent felhasználtak, ami a kertben megtermett. Még a be nem érő paradicsomok felhasználási módját is kitalálták. A zöldparadicsom télire kitűnő savanyúság lehet....
- Cukrozott szilva nyersen eltéveCukrozott szilva nyersen eltéve befőttként is finom. Ha valami különlegesre vágyunk és nem elégszünk meg a napon aszalt szilvával, készítsünk szilva befőttet főzés nélkül! Már mutatom is az egyszerű receptet. A szilva igazán sokoldalú...
- Ételízesítők, krémek és szószok télireNagy mulasztásomat törlesztem most, amikor a befőzési kisokos és a házi savanyúságok gyűjteménye után ételízesítők, krémek és szószok télire való eltevéséhez mutatok ötleteket. Ételízesítők, krémek és szószok télire A fűszernövények raktározása egyre aktuálisabb feladattá...
- Ropogós vödrös csemegeuborka eltevéseA házi vödrös uborka vagy hordós csemegeuborka hatalmas találmány. Az egyszerű receptű, hidegen készülő és nagyon finom dobálós savanyúság pár nap alatt elkészül. Igaz gyorsan fogy, de mivel nagy vödörrel készül egyszerre, sokáig tart....
- Őszibarack-banán lekvár alkoholosanEgy jó házi lekvár igen sokoldalúan használható. A boltban kapható, többnyire gyümölcsöt csak nyomokban tartalmazó lekvár a nyomába sem ér az otthon készítettnek. Elég csak kimondani, őszibarack-banán lekvár alkoholosan és máris csorog a nyálunk....
- Sült kápia paprika télire receptjeSült kápia paprika télire készítése kitűnő ötlet: most csupán egy kis munka, télen pedig csak elő kell kapni a polcról és már élvezhetjük is a nyár ízeit. Illésné Nagy Mária küldte a szuper receptet:...
- Görög- és sárgadinnye befőttA nyár kedvenc gyümölcsei, a dinnyék is alkalmasak arra, hogy befőtt váljon belőlük. A görög- és sárgadinnye befőtt receptje egyaránt egyszerű, érdemes a nyár ízeit ilyen módon is konzerválni télire. Görög- és sárgadinnye befőtt...
- Házi vegeta – tartósítószer nélküli ételízesítő receptjeA házi vegeta vagy delikát nagyon jó alternatíva a boltban vásárolható vegyes ételízesítő helyett. A nagyüzemben előállított készítmények tele vannak mindenféle mesterséges ízfokozókkal és adalékanyagokkal. Miért is választanánk azt, amikor a házi vegeta vagy...
- Házi őszibaracklé készítése egyszerűenA kertben termelt zöldségekből és gyümölcsökből érdemes a kevés friss gyümölcsöt kínáló és vitaminszegény téli hónapokra is bespájzolni. A mélyhűtés energiaigényes tartósítás, ezzel szemben a befőzésnél a tároláshoz nem kell energiát használnunk. Egy jó...
- Isteni szilvalekvár sütőben készítve házilagGyerekkoromban még volt szilvafánk és természetes volt, hogy minden évben főztünk belőle lekvárt is. Mert a szilvalekvárnak nincs párja. A szilvalekvár mindig a hagyományos módon, órákig a forró tűzhely mellett állva, folytonosan kevergetve készült....
- Alma aszalás napon, egyszerűenMa már mindenféle drága csoda gépeket lehet kapni, ami megkönnyíti a házi asszonyok dolgát. Az aszalógépek is igen népszerűek, de nagyanyáink régi bevált praktikája pont úgy megfelel az aszalt alma vagy aszalt paradicsom készítéshez....
- Céklasaláta télire: egyszerű és egészséges savanyúságA cékla az egyik legértékesebb zöldségünk. Különleges színe és érdekes íze alkalmassá teszi arra, hogy a szürke téli napok étkezéseit feldobjuk vele. Többféle módon elkészíthetjük, leggyakrabban céklasaláta vagy tormával ízesített savanyúság formájában kerül az...
- Dupla gyümölcsös öntet fagyihoz, gombóchoz, sütihezA dupla gyümölcsös öntet garantáltan elnyeri a család minden tagjának tetszését. A sokoldalúan hasznosítható öntet a gyümölcsszezonban kihagyhatatlan, főleg savanyú gyümölcsökből finom. Leggyakrabban fagyihoz, palacsintához, gombóchoz, sütihez vagy pohárkrémként tálalom. Szinte bármihez adhatjuk, akár...
- Sárgadinnye befőtt eltevése – egyszerű receptA sárgadinnye befőtt készítése egyszerű és gyors. Olvasónk minden évben elkészíti, hogy aztán majd megédesítse a téli estéket. Olvass tovább és már mutatom is a receptet. A sárgadinnyét többnyire csak nyáron és nyersen fogyasztjuk,...
- Legjobb szilvás ételek receptjeiA szilva az egyik legfinomabb és legjobban felhasználható gyümölcsünk. Gombócba, süteményekbe is kitűnő, a belőle készült lekvárnak pedig kevés párja van. Sok receptet megosztottam már a blogban a levestől a gombócon és a süteményeken...
- Ecetes szilva – kitűnő savanyúság télireGyümölcsöket többnyire lekvár vagy befőtt formájában teszünk el télire vagy alkoholos italként kényeztetik a lelkünket. Az ecetes szilva egy üdítő kivétel, amit nagyanyáink gyakran készítettek. Olvasónk megmutatta, hogy tette el télire az ecetes szilva...
- Öt finom téli savanyúság uborkábólA gondos házi asszony a nyári forróságban sem tétlenkedik, hanem szorgos hangya módjára gyűjtöget télire és feltölti a kamrát finomságokkal. Uborkadömping idején mi más írhatnék magam is, mint azt, hogy lesz finom téli savanyúság...
- Sárgabarack lekvár cukor nélkülA sárgabarack lekvár cukor nélkül – bevallom őszintén -, számomra kicsit elképzelhetetlennek tűnik. Az összes lekvár közül a sárgabarackból készült a kedvencem, de az nálunk mindig cukorral, még hozzá jó sok cukorral készül. Sinka...
- Így tedd el a cukkinit télire – savanyúság, befőtt, lekvár, krémA cukkini könnyen termeszthető zöldség, ezért nyár közepén dömping van belőle a kertekben és a boltokban is igen jó áron férhetünk hozzá. Érdmes ilyenkor már a téli vitaminban szűkösebb napokra is gondolni és kidobás...
- Narancslekvár cukkiniből – finom lekvár olcsónA nyár sokoldalú zöldsége a cukkini. Annyira sok mindenre használható, hogy még narancs- vagy citromlekvár is készíthető belőle. A cukkini íze semleges, viszont nagyon jól átveszi a citrusok és és egyéb intenzív gyümölcsök ízét....
- Cukkinikrém készítése egyszerűenA cukkinikrém készítése szinte gyerekjáték. Egyszerű gyors, fűszeres, zamatos, és bármilyen kenyérhez, pékáruhoz vagy ropogtatnivalóhoz tökéletesen passzol. A recept egyszerű és gyors, a cukkinikrém kapós és gyorsan fogy. Nem mellesleg most azt is elmondom,...
- Legjobb házi lekvár receptekA házi lekvárok, vagyis a gyümölcsökből cukorral vagy anélkül készült gyümölcsízek sokoldalúan felhasználhatók a konyhában. Fogyaszthatjuk önmagunkban kenyérre, kalácsra kenve, palacsinta töltelékeként, de a rengeteg hagyományos süteményünk fontos kellékei. Összegyűjtöttem a házi lekvár receptek...
- Így készíts hűsítő italt balkonnövényekbőlHűsítő ital balkonnövényekből is készülhet, sőt egyáltalán nem bonyolult. A nagy sikerre való tekintettel a nem rég bemutatott bodzás üdítő és citromfű szörp után újabb szuper fűszernövényes üdítőital recepteket hoztam. Bár szomjoltásra a tiszta...
- Szeletelt svéd uborka télire – pikáns savanyúságHa unja már a család a megszokott savanyúságokat, akkor jól jön egy kevésbé ismert recept. A hagymás svéd uborkasaláta frissen is nagyon finom, de kitűnő téli svanyúság is lehet belőle. Ha már unalmas a...
- Legjobb epres receptek – egyszerűtől a villantósigAz eperszezon közepén jól jönnek az epres sütemény receptek. Gyorsan össze is szedtem a kedvemceim, itt vannak a legjobb epres receptek. Van köztük pohárkrém, diétás formában is, sütés nélküli sütemény, muffin, torta és villantós...
- Citromfű szörp egyszerűen házilagA citromfű szörp házilag elkészíthető hűsítő üdítőital. Azonnal is fogyasztható, de sokáig eltartható, így akár hónapok múlva is élvezhetjük az ízét. A forró nyári napok kedvelt hűsítője télen az illatos, zamatos nyarat varázsolja az...
- Orgonaszörp készítése házilag – egyszerű receptAhogy a legtöbb illatozó virágból, pl. az ibolyából, levendulából és a rózsából, úgy az orgonából is készíthetünk kellemes aromájú házi szörpöt. Az orgonaszörp készítése házilag is roppant egyszerű, csupán néhány hozzávaló és egy jó...
- Legjobb almás ételek receptjeiAz egyik legkedveltebb gyümölcs, az alma sokoldalúan felhasználható. Imádom, ha ropog a fogam alatt, de azért kompótnak vagy süteménybe sem utolsó. Összegyűjtöttem a blogon eddig megjelent legjobb almás ételek receptjeit. Nem maradt ki a...
- Kipróbált sütőtöklekvár receptBár a lekvárfőzés ideje jórészt a nyár, ősszel is igazán ínyenc lekvárokat készíthetünk. A vitamindús sütőtököt sütni sem kell hozzá, a hozzáadott alma és fűszerek igazán ízletessé varázsolják az egyszerű zöldséget. Olvasónk kipróbált sütőtöklekvár...
- Mézes, sütőtökös birslekvár receptjeA sütőtökös birslekvár egy újabb csupa vitamin lekvár, ami az ősz kivételes ajándékából, a birsalmából készülhet. A mézzel és sütőtökkel készülő finom lekvár receptje elkészítésért kiált. Illésné Nagy Mária ajánlása: „NoSalty – ezt ettem...
- Szőlődzsem otelló szőlőből – egyszerű receptA szőlődzsem egészséges és finom reggeli hozzávaló, a legegyszerűbb kenyeret is fenségessé varázsolja. Különösen a zamatos, szinte fekete otelló szőlőből készítve finom. Ha már unod a borkészítést és befőttel is tele a kamra, a...
- Sokoldalú almatöltelék, akár hullott almából isSzeretem az almás ételeket és praktikus megoldásokat. Nem meglepő, hogy olvasónk hullott almák hasznosítására is kiváló ötlete rögtön megnyerte a tetszésem. Az almaszezonban a fagyasztóba elrakott almatöltelék mindig kéznél van, ha valami finom almás...
- Hagymakrém házilag, egészségesen, só nélkülA bolti hagymakrém tele van mindenféle ártalmas adalékanyagokkal és tartósítószerekkel. De hát miért is vennénk tubusos vöröshagymakrémet, ha otthon egyszerűen elkészíthetjük az egészséges változatát is. Már mutatom is receptet, hogy készül a hagymakrém házilag,...
- Fűszernövény kisokos – a magvetéstől a felhasználásigNyáron tobzódunk a fenséges ízekben. A kert és a balkon fűszernövényei magukba szippantják az éltető napsugarakat és illatok és ízek formájában adják tovább nekünk. Fűszernövény kisokos összeállításával szeretném segíteni a saját fűszerkert kialakítását az...
- Legjobb savanyúságok télire – kitűnő receptekEgy zsírosabb étel mellé mindig jól esik egy kis saláta vagy savanyúság. Ha előrelátók voltunk és a spájzban ott sorakozik a csalamádé, a csemegeuborka, az ecetes almapaprika, a káposztával töltött paprika, és még sorolhatnám,...
- Fermentálás: a természetes tartósítás és savanyítás erjesztésselA fermentálás szó az utóbbi években lett divatos, de az erjesztési technikát, amivel készülnek a fermentált zöldségek már évszázadokkal ezelőtt is használták. A fermentálással (erjesztéssel) előállított savanyúságok roppanósak, finomak, és egészségesebbek is azáltal, hogy...
- Befőzési kisokos – egyszerű receptekkel és praktikákkalKár lenne a kertben megtermett gyümölcsöket veszni hagyni, érdemes befőzni, tartósítani a téli hónapokra. Befőtt, lekvár, szörp, likőr és savanyúság is készülhet belőlük. Befőzési kisokos címmel egy befőzéssel kapcsolatos összefoglalót hoztam egyszerű receptekkel és...