Site icon Balkonada

Hagymás és gumós virág kisokos – az ültetéstől a gondozásig

A hagymás és gumós növények főként tavasszal tündökölnek, de különleges nyári és őszi virágzók is tartoznak ide. A kedvelt tavaszi hagymások mellett ide tartozik többek közt a kardvirág, a dália és az amarillisz is, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem. A hagymás és gumós kisokosba összegyűjtöttem mindent, amit a hagymás és gumós virágokról tudni kell az ültetéstől a gondozáson át a teleltetésig és szaporításig. A legismertebb növények gondozását részletesen is bemutatom.

Hagymás és gumós virágok jellemzése

A hagymás és gumós növények előkelő helyet foglalnak el a növényvilágban. Különleges föld alatti áttelelő szervekkel rendelkeznek. A növények a virágzás után behúzzák leveleliket, azaz a lomb elharvad és elpusztul.

Mindeközben a tápanyagokelraktározódnak a hagymákban vagy a gumókban. Így a száraz és a hideg periódusokat is könnyen átvészelik, majd újra és újra kihajtanak.

Egyes nyáron virágzó gumós növények – például a dália és a kardvirág – számára még a mi teleink is túl hűvösek és nedvesek. Épp ezért a gumóknak védett helyen kell áttelelniük.

Mi a hagyma?

A hagymás virágok – mint például a tulipán, nárcisz, jácint – áttelelő szervei olyanok, mint a vöröshagymáé: egymásra rétegezett, húsos héjak burkolják a hagyma alján lévő hajtásszerveket.

Mi a gumó?

A hagymával szemben a gumók megvastagodott, lapos, kerek vagy orsószerű hajtás vagy gyökérrészek. Ilyenról beszélhetünk például a gumós begőniák vagy dáliák esetében.

Egyes növényeknél, például a krókuszoknál, a gumós hajtásokat hagymaszerű héj veszi körül, ezért hagymás gumóknak is nevezik ezeket.

Hagymások és gumósok virágzási ideje

A kora tavaszi virágzók, mint a hóvirág és a téltemető, már februárban kihajtanak. Ezeket követi egy egész sereg színpompás tavaszi és kora nyári virágzó. Egyesek kitűnően alkalmasak arra, hogy elvegyüljenek a gyepen vagy a mezőkön, mások két éves nyári virágokkal vagy korai évelőkkel díszítik az ágyásokat és a szegélyeket.

Sok fajat ideálisan feldíszítheti a még alig lombos fákat. Mire a lombozat árnyékot vetne, a hagymás virágok már régen behúzzák leveleiket.

Nyáron és gyakran ősszel is sok szépség ékesíti a kertet az évelők és a nyári virágok között, mint például a dália, a kardvirág vagy a liliom.

Egyeseket cserpekben is nevelhetünk. A díszesebb tavaszi virágzók problémamentesen virítanak dézsákban, balkonládákban, cserepekben vagy virágtálakban is.

Hagymás és gumós virágok ültetési ideje és módja

A hagymás és gumós növényeket általában a nyugalmi időszakuk alatt ültethetjük. A hagymát egyszerűen dugjuk a tápdús földbe a virág által megkívánt ültetetési mélységre és távolságra.

Az ültetési mélység alapszabálya: helyezzük a hagymát és a gumót háromszor olyan mélyre, mint amilyen magas. Egy 5 cm magas tulipánhagyma pl. 15 cm mélyre kerüljön a földbe.

Ügyeljünk arra, hogy hagymáknál a csúcs, gumóknál a pici hajtásrügyek (szemek) mutassanak felfelé. Legegyszerűbb, ha egy mércével rendelkező ültető lapáttal dolgozunk, így pontosan tudjuk, milyen mélyre kell ültetni.

Mivel a vízi pockok és az egerek egyik kedvenc tápláléka a hagyma és a gumó, dróthálós kosárral eredményesen védhetjük meg a növényeket a rágcsálóktól

A téltűrő tavaszi virágok ültetése késő nyáron, ősszel esedékes.

Gyakorló kertészek tudják, hogy növényeket nem a következő napokra ültetünk. A hosszú távú gondolkodás eredményeként lesz minden évszakban pompás a kert. A tavaszi hagymások elültetését szeptembertől egészen a fagyokig végezhetjük. Kezdj hozzá minél előbb, hogy a február végi napsugarakkal a színpompás virágok is megjelenjenek a balkonodon vagy a kertedben!

A nem téltűrő késő nyári virágokat a fagyok elmúltával, késő tavasszal vagy kora nyáron kell ültetni.

Az ágyásokban ne csak előtérbe ültessük ezeket, hogy a később kinövő növények kellőképpen elfedhessék az elhervadt leveleket.

Az egyik kedvenc őszi elfoglaltságom a tavaszváró összeültetés készítése. A cserépbe ültetett tavaszi hagymások az első tavaszi napsugarakra kinyítják színes kis fejüket és friss illatukkal belengik az erkélyt.

Az őszi ültetés a harmadik évszakunk egyik legfontosabb teendője. Ilyenkor van ideje a tavaszi hagymások, az évelő növények és az örökzöldek ültetésének. Visky Katika, gyakorlott kertészkedő olvasónk hasznos tanácsai neked is segíthetnek ezekben a munkákban, hogy virágosan induljon a jövő tavaszi szezonod.

Hagymás és gumós virágok gondozása

A legtöbb hagymás és gumós növény igénytelen. A folyamatos nedvességet azonban egyáltalán tűrrik, ami kivétel nélkül a föld alatti áttelelő szervek rothadásához vezet.

Ezért fontos a jó vízáteresztő föld. Időnként lazítsuk fel és ha szükséges adjunk hozzá egy kis homokot. Sok növény, köztük a liliomok és császárkorona is szebben fejlődik, ha egy réteg homokra vagy kavicsra helyezzük a hagymákat.

A növényeket az elvirágzás után 2-3 hetente trágyázzuk. A nyugalmi időszak biztosítása érdekében augusztus végén hagyjuk abba a tápozást, szeptemberben pedig csökkentsük a locsolást is.

Sose vágjuk le előre a leveleket, mert különben a hagymák és a gumók nem tudnak elég tápanyagot elraktározni.

Már januárban megjelennek az üzletekben a tavasz első hírnökei, a cserépben nevelt tavaszi hagymás növények. Kedves és olcsó ajándék lehet belőlük, sokan pedig maguknak vásárolják, hogy egy kis tavaszi hanulatot varázsoljanak az otthonukba. Az elvirágzott hagymás növények élete ezzel nem ér véget. Elárulom a titkot, amivel a kis hagymáktól egy év múlva újra virágözönre számíthatsz.

Hagymás és gumós virágok teleltetése

A tavaszi hagymások hagymáikkal és gumóikkal a földben áttelelnek, ezeket nem kell kiszedni teleltetéshez.

A tavaszi kertek legnagyobb kedvencei, a tulipánok fajtától függően különböző időszakban virágoznak. A korai fajták már elvirágoztak, a későiek még csak épp, hogy előbújak. De már most érdemes foglalkozni a tulipán újravirágoztatása kérdésével. Tanácsaim betartásával jövőre ismét a régi szépségükben fognak virítani kedvenceid, sőt évről évre virágzásra bírhatod őket.

A teteltetendő virágokat, például a kardvirág és a dália, októberben vágjuk vissza és szedjük ki a gumóit. Pár nap szárítás után tisztítsuk meg őket a földtől és az elszáradt részektől és jól szellőző, fagymenets helyen, hűvösben és szárazon teleltessük a következő évi kiültetésig. Ehhez legjobb, ha homokot és tőzeget tartalmazó lapos ládakba helyezzük a gumókat.

Hagymás és gumós virágok szaporítása

A hagymások és gumósok szaporítása magvetéssel igen hosszadalmas és macerás lenne, így ezt a módszert nem alkalmazzuk. A kifejlett hagymák kis oldalhagymákat, úgy nevezett sarjhagymákat növesztenek. Ezek leválasztásávalés más helyre ültetésével újabb növényeink leszenk.

Legismertebb hagymás és gumós virágok részletes ismertetője

Exit mobile version