Áprilisi növényápolás az erkélyen

Az időjárási szempontból szeszélyesnek tekinthető áprilisban még érdemes óvatosan kezelni a balkonnövényeket. A balkonunk még nem mutathatja teljes pompáját, hisz éjszakai fagyok még előfordulhatnak. Az áprilisi növényápolás legfőbb teendője az átteleltetett növények felkészítése a nyári szezonra. 

murvafürt (bougainvillea)

Áprilisi növényápolás az erkélyen

A fagytűrő növények, főleg az árvácska és az ősszel földbe dugott tavaszi hagymások szépségét már élvezhetjük, de még korán sem teljes a színkavalkád az erkélyen.

Az április még mindig inkább szól a balkontervezésről, mint a munka eredményének önfeledt élvezetéről. Lássunk is munkához, hisz a tervezgetés, a kertészkedés is nagyon jól kikapcsol és igazi örömteli foglalatosság. A márciusban elmulasztott teendők még pótolhatók.

A mediterrán növények, az elvetett kis magoncok nem viselik el a nagy hőingadozásokat, a hirtelen rájuk törő hideget. Fokozatosan kell őket a kinti időjárási körülményekhez szoktatni. Napközben célszerű a napsütéses, szélvédett helyre kitenni a palántákat, majd éjszakára melegebb helyre helyezni.

A leánder, a cikász és a murvafürt is kihelyezhető már a szabadb, viszont ha plusz 5 fok alá süllyed a hőmérséklet, akkor vissza kell vinni a melegbe.

Ahogy melegszik a hőmérséklet, az átteleltetett muskátlik is kikerülhetnek a teraszra.

Eljött az ideje az egynyári, zöldség és fűszernövények elvetésének. A nedves föld tetejére 3-8 magot kell tenni, amit aztán 18-20 fokos állandó hőmérsékleten kell tartani, tehát egyelőre még nem maradhatnak a balkonon.

A második dupla levelek megjelenése után kell átültetni a magoncokat nagyobb, kb- 10-12 cm átmérőjű edénybe. Végleges helyükre a 18-22 cm-es cserépbe akkor kell átültetni a palántákat, ha az 5. páros levelek is megjelentek.

A dézsás és évelő növények egyre több vizet és tápoldatot igényelnek.

Áprilisban megvásárolhatjuk és dézsába ültethetjük a dísz- és gyümölcsfákat

A hidegebbet is elviselő palántákat, mint például az eper, a százszorszép, évelő szegfű, margitvirág már ki lehet ültetni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük