Category: Tartósítás, befőzés
A füge az egyik legősibb kultúrnövény, eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is. Hazánk melegebb tájain is megterem és sokféle felhasználhatósága miatt egyre kedveltebb. Az érett gyümölcs...
A fügelekvár készítés az egyik legjobb dolog, ami a fügével történhet. Az ízletes, zamatos fügelekvár kenyérre kenve is fenséges, de akár süteményekhez is felhasználhatjuk. A recept egyszerű, az elkészítés gyors, a végeredmény fenséges. A füge...
Nagyanyáink nem éltek olyan pazarló életet, mint mi. Nem dobtak ki ételt, mindent felhasználtak, ami a kertben megtermett. Még a be nem érő paradicsomok felhasználási módját is kitalálták. A zöldparadicsom télire kitűnő savanyúság lehet....
Cukrozott szilva nyersen eltéve befőttként is finom. Ha valami különlegesre vágyunk és nem elégszünk meg a napon aszalt szilvával, készítsünk szilva befőttet főzés nélkül! Már mutatom is az egyszerű receptet. A szilva igazán sokoldalú...
Egy jó házi lekvár igen sokoldalúan használható. A boltban kapható, többnyire gyümölcsöt csak nyomokban tartalmazó lekvár a nyomába sem ér az otthon készítettnek. Elég csak kimondani, őszibarack-banán lekvár alkoholosan és máris csorog a nyálunk....
Sült kápia paprika télire készítése kitűnő ötlet: most csupán egy kis munka, télen pedig csak elő kell kapni a polcról és már élvezhetjük is a nyár ízeit. Illésné Nagy Mária küldte a szuper receptet:...
A nyár kedvenc gyümölcsei, a dinnyék is alkalmasak arra, hogy befőtt váljon belőlük. A görög- és sárgadinnye befőtt receptje egyaránt egyszerű, érdemes a nyár ízeit ilyen módon is konzerválni télire. Görög- és sárgadinnye befőtt...
A házi vegeta vagy delikát nagyon jó alternatíva a boltban vásárolható vegyes ételízesítő helyett. A nagyüzemben előállított készítmények tele vannak mindenféle mesterséges ízfokozókkal és adalékanyagokkal. Miért is választanánk azt, amikor a házi vegeta vagy...
A kertben termelt zöldségekből és gyümölcsökből érdemes a kevés friss gyümölcsöt kínáló és vitaminszegény téli hónapokra is bespájzolni. A mélyhűtés energiaigényes tartósítás, ezzel szemben a befőzésnél a tároláshoz nem kell energiát használnunk. Egy jó...
Ma már mindenféle drága csoda gépeket lehet kapni, ami megkönnyíti a házi asszonyok dolgát. Az aszalógépek is igen népszerűek, de nagyanyáink régi bevált praktikája pont úgy megfelel az aszalt alma vagy aszalt paradicsom készítéshez....
A gondos házi asszony a nyári forróságban sem tétlenkedik, hanem szorgos hangya módjára gyűjtöget télire és feltölti a kamrát finomságokkal. Uborkadömping idején mi más írhatnék magam is, mint azt, hogy lesz finom téli savanyúság...
A sárgabarack lekvár cukor nélkül – bevallom őszintén -, számomra kicsit elképzelhetetlennek tűnik. Az összes lekvár közül a sárgabarackból készült a kedvencem, de az nálunk mindig cukorral, még hozzá jó sok cukorral készül. Sinka...
A nyár sokoldalú zöldsége a cukkini. Annyira sok mindenre használható, hogy még narancs- vagy citromlekvár is készíthető belőle. A cukkini íze semleges, viszont nagyon jól átveszi a citrusok és és egyéb intenzív gyümölcsök ízét....
Hűsítő ital balkonnövényekből is készülhet, sőt egyáltalán nem bonyolult. A nagy sikerre való tekintettel a nem rég bemutatott bodzás üdítő és citromfű szörp után újabb szuper fűszernövényes üdítőital recepteket hoztam. Bár szomjoltásra a tiszta...