Category: Lekvárok, befőttek
Lekvárfőzés cukormentesen évről évre egyre nagyobb sláger téma. A cukormentes birsalma lekvár után újabb cukormentes lekvár receptet kaptunk egy olvasónktól. Cukor nélkül a gyümölcsök igazi zamata még inkább érződik a lekvárokon és nem mellesleg...
Ha mindig is irtóztál a macerás lekvárfőzéstől vagy utáltad a kánikulában a tűzhely mellett állva kevergetni a lekvárnak valót, akkor a főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp épp neked való. Nem hallottam még ilyenről, de Kovács...
Bodzavirág dzsem egy különleges finomság, amit érdemes elkészíteni, ha be tudunk szerezni jó adag tiszta bodzavirág tányért. Akik szeretik a bodzaszörpöt, a rántott bodzát vagy a például a bodzás palacsintát, azok garantáltan ezt a...
Nagyanyáink aranyalmának becézték az ősz kivételes ajándékát, amit hol birsalmának, hol birskörtének hívnak. Ugyanarról a termésről van szó, attól függően nevezik így vagy úgy, hogy melyikre hasonlít az alakja. Nyersen szinte ehetetlen. Válogass a...
A birsalma nem épp a legkedveltebb gyümölcs, talán azért, mert fanyar íze és keménysége miatt a hazánkban termett gyümölcsök nyersen nem igen fogyaszthatók. Több gyógyhatása is ismert: segít megelőzni a megfázást és az influenzát,...
Birsalmasajt otellószőlővel recept és fotó érkezett egy olvasótól. Nagyon jól néz ki, legszívesebben azonnal beleharapna az ember. Természetesen a készítés módja sem maradt titokban, eláruljuk, hogy lesz ilyen látványos az őszi birsalmás és szőlős...
A füge az egyik legősibb kultúrnövény, eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is. Hazánk melegebb tájain is megterem és sokféle felhasználhatósága miatt egyre kedveltebb. Az érett gyümölcs...
A fügelekvár készítés az egyik legjobb dolog, ami a fügével történhet. Az ízletes, zamatos fügelekvár kenyérre kenve is fenséges, de akár süteményekhez is felhasználhatjuk. A recept egyszerű, az elkészítés gyors, a végeredmény fenséges. A füge...
Cukrozott szilva nyersen eltéve befőttként is finom. Ha valami különlegesre vágyunk és nem elégszünk meg a napon aszalt szilvával, készítsünk szilva befőttet főzés nélkül! Már mutatom is az egyszerű receptet. A szilva igazán sokoldalú...
Egy jó házi lekvár igen sokoldalúan használható. A boltban kapható, többnyire gyümölcsöt csak nyomokban tartalmazó lekvár a nyomába sem ér az otthon készítettnek. Elég csak kimondani, őszibarack-banán lekvár alkoholosan és máris csorog a nyálunk....
A nyár kedvenc gyümölcsei, a dinnyék is alkalmasak arra, hogy befőtt váljon belőlük. A görög- és sárgadinnye befőtt receptje egyaránt egyszerű, érdemes a nyár ízeit ilyen módon is konzerválni télire. Görög- és sárgadinnye befőtt...
A sárgabarack lekvár cukor nélkül – bevallom őszintén -, számomra kicsit elképzelhetetlennek tűnik. Az összes lekvár közül a sárgabarackból készült a kedvencem, de az nálunk mindig cukorral, még hozzá jó sok cukorral készül. Sinka...
A nyár sokoldalú zöldsége a cukkini. Annyira sok mindenre használható, hogy még narancs- vagy citromlekvár is készíthető belőle. A cukkini íze semleges, viszont nagyon jól átveszi a citrusok és és egyéb intenzív gyümölcsök ízét....
Bár a lekvárfőzés ideje jórészt a nyár, ősszel is igazán ínyenc lekvárokat készíthetünk. A vitamindús sütőtököt sütni sem kell hozzá, a hozzáadott alma és fűszerek igazán ízletessé varázsolják az egyszerű zöldséget. Olvasónk kipróbált sütőtöklekvár...