Category: Tartósítás, befőzés
Tartósítás, befőzés, zöldségek és gyümölcsök tartósítása, gyümölcsök befőzése, raktározás télire, befőzési praktikák, receptek befőzéshez, savanyításhoz, szárítás, aszalás
Kevesen tudják, hogy a füge zamatos termésén túl a levelei is hasznosíthatók. Már pedig a fügefalevél szörp nyáron kellemes hűsítő, míg télen a nyár ízeit varázsolja az asztalra. Már mutatom is az egyszerű hozzávalókból...
Az aranysárga pitypangra vagy másik nevén gyermekláncfűre sokan mérgesek, amikor tavasszal előbújik a kertben és „elrondítja” a makulátlannak álmodott füvet. Bosszankodás helyett van egy jobb ötletem: hasznosítsd! Tudtad, hogy pitypangvirág méz és szörp is...
Ahogy közeledik a tavasz és a nyár, egyre többen keresik a frissítő italokat, hűtött ételeket és a megfelelő hűtési megoldásokat a vendéglátásban. Az ipari jéggép ilyenkor elengedhetetlen eszköz, amely biztosítja az üzletek, bárok, éttermek...
Az egyik legkedveltebb gyümölcs, az alma sokoldalúan felhasználható. Imádom, ha ropog a fogam alatt, de azért kompótnak vagy süteménybe sem utolsó. Összegyűjtöttem a blogon eddig megjelent legjobb almás ételek receptjeit. Nem maradt ki a...
Télen egyre kevesebb hazai, friss zöldséghez és gyümölcshoz jutunk hozzá, miközben épp ekkor lenne a legnagyobb szükségöünk a vitaminokra. A fermentálás egy szuper eljárás, amit bevethetünk az egészségünk érdekében. Csak az utóbbi években lett...
Nyáron tobzódunk a fenséges ízekben. A kert és a balkon fűszernövényei magukba szippantják az éltető napsugarakat és illatok és ízek formájában adják tovább nekünk. Fűszernövény kisokos összeállításával szeretném segíteni a saját fűszerkert kialakítását az...
A nehéz, hideg téli napok megmentője lehet egy kényeztető, selymes forrócsoki. Mostanában szinte csak alkoholos italok receptjét osztottam meg, ideje hát a tél legvigasztalóbb alkoholmentes ízbombájának titkát is felfedni. Tökéletes forrócsoki receptje A forrócsoki nem...
Az angolokról köztudott, hogy kedvenc italuk a tea. A mindennapokban többynire csak tejjel isszák a fekete teából készülő nedüt, de van ünnepi, fűszeres teájuk is. A karácsonyi angol tea különlegessége az, hogy a tej...
A téli vitaminhiány pótlására kevés hatásosabb dolog van, mint egy jó kis ivólé. A narancsos-sárgarépás vitaminbomba nem csak egészséges, de nagyon finom is. A népszerű kubu receptje után ennek elkészítési módját is mutatom. Narancsos-sárgarépás vitaminbomba...
Gyümölcssajt készítés a gyümölcsök tartósításának egy módja, amit a 19. század végétől alkalmaztak. Legismertebb fajtája a birsből készülő birsalmasajt és a szilvából főzött szilvaíz. Mesterséges változata volt a Hitler-szalonna. Olvasónk zamatos almából és kész...
Rostos céklás almalé igazi vitamimbomba, amelyet még a legfinnyásabb gyerekek is örömmel fogyasztanak. Az alma és a cékla vitaminjait és ízhatásait összekombinálva egy különlegesen finom, egészséges és vitaminokkal teli üdítőital jön létre. A cékla (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva),...
Birsalma dzsem recept eddig még nem volt a blogon. Cukorral és cukor nélkül készülő lekvár és hagyományos, valamint mikrós birsalmasajt is megjelent már, így örömmel fogadtam Katika felajánlását, hogy leírja, hogy készítette az aranysárga...
Az igazán előrelátók már nyáron elkezdik a karácsonyi ajándékok begyűjtését, vagy helyesebben mondva elkészítését. A kertben termesztett gyümölcsökből szuper ajándékok készülhetnek. Olvasónk az idén karácsonyi fűszeres körtelekvár főzésével készül a téli ünnepre. El is árulta,...
Régóta van japánbirs a kertünkben. Nagyon szeretem tavasszal a rózsaszín virágait, ősszel pedig jól mutatnak rajta a termések. Sokáig nem tudtam, hogy fogyasztható is. Utána olvastam az interneten és kiderült, milyen nagy a vitamintartalma....