Gyümölcs befőzés alapok – milyen gyümölcsöt főzzek be?
Lédús gyümölcsök nélkül elképzelhetetlen a nyár. Szerencsére nagyon jó módszerek léteznek arra, hogy ezeket a ízeket konzerváljuk és ne csak a legmelegebb évszakban élvezzük. Az ízletes lekvárok, ínycsiklandó üvegbe zárt kincsek elkészítése, vagyis gyümölcs befőzés alapja, hogy tisztában legyünk azzal, milyen gyümölcsöket használhatunk. Fogadd, ezzel kapcsolatos tanácsaimat és receptjeimet.
Gyümölcs befőzés – gyümölcsök választása
Bármilyen gyümölcsöt főzünk be, mindig szép érett, hibátlan gyümölcsöt használjunk lekvárok vagy befőttek készítéséhez. A túlérett vagy sérült gyümölcsök nem alkalmasak befőzésre. Befőtthöz inkább a kevésbé érett, míg lekvárhoz az érettebb gyümölcs az alkalmasabb.
Ha sok gyümölcs termett a kertben és nem akarunk 40 fokban a baracklekvárt kavargat mi is megfőni a tűzhely mellett, akkor halasszuk későbbe a főzést. A gyümölcsöket lefagyaszthatjuk és egy későbbi időpontban, akár más gyümölcsökkel kombinálva készíthetünk belőlük friss lekvárt vagy dzsemet.
Fontos, hogy ha fagyasztott gyümölcsből készítünk lekvárt, akkor felolvasztás után mérjük le a gyümölcs súlyát és ezzel számoljunk.
Szintén jó megoldás, ha főzés nélkül tartósítjuk a gyümölcsöket.
Ha mindig is irtóztál a macerás lekvárfőzéstől vagy utáltad a kánikulában a tűzhely mellett állva kevergetni a lekvárnak valót, akkor a főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp épp neked való. Nem hallottam még ilyenről, de Kovács Ilona olvasónk állítja, hogy működik, évek óta így tartósít.
Nézzük is, melyik fajta gyümölcsöt hogy érdemes előkészíteni a gyümölcs befőzés előtt.
Alma
Az alma rendkívül változatos gyümölcs, savanyú és mézédes változata is létezik. Magas pektin-tartalmának köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre. Kipréselt levéből kitűnő zselé készíthető. Jól illik hozzá a fahéj és a szegfűszeg.
Szeretem az almás ételeket és praktikus megoldásokat. Nem meglepő, hogy olvasónk hullott almák hasznosítására mutatott ötlete rögtön megnyerte a tetszésem. Az almaszezonban a fagyasztóba elrakott almatöltelék mindig kéznél van, ha valami finom almás édességet (pl. rétes, almás pite) készítenénk. A fűszeres almatöltelék felhasználásának csak a képzeletünk szab határt. Már is mutatom a receptet.
Áfonya
A nemsített és a vadontermő áfonya egyaránt alkalmas a befőzése. Nagyon sérülékeny, ezért a szüretelés után azonnal fel kell használni. Kevésbé lédús, ezért lekvárfőzésnél egy részét érdemes összeturmixolni.
Bodza
A bodza virágzatát üdítőital vagy dzsem készítésére használhatjuk, amellyel tovább ízesíthetjük az italokat, krémeket. A fekete bodzabogyókból lekvárt készíthetünk. A virág és a bogyók szedésénél is figyeljünk arra, hogy csak autómentes környezetben lévő bokrok terméseit szedjük le.
Bodzavirág dzsem egy különleges finomság, amit érdemes elkészíteni, ha be tudunk szerezni jó adag tiszta bodzavirág tányért. Akik szeretik a bodzaszörpöt, a rántott bodzát vagy a például a bodzás palacsintát, azok garantáltan ezt a pikáns lekvárt is imádni fogják.
Citrusfélék
A citrusfélékből (citrom, narancs, zöld citrom, grépfrút, stb) készült dzsemekhez felhasználhatjuk aa gyümölcs kifacsart levét vagy akár a felaprított húsát. Ha bio gyümölcsünk van, érdemes a héjából is hozzáadni valamennyit. Minél savanyúbb a gyümölcs, annál több cukrot igényel.
A nyár sokoldalú zöldsége a cukkini. Annyira sok mindenre használható, hogy még narancs- vagy citromlekvár is készíthető belőle. A cukkini íze semleges, viszont nagyon jól átveszi a citrusok és és egyéb intenzív gyümölcsök ízét. Ennek köszönhetően készíthetünk belőle például hamis ananászbefőttet. Most szintén ezt a tulajdonságát kihasználva a citrom- vagy narancslekvár cukkiniből receptjét hoztam el.
Eper
Az eper nagyon törékeny, ezért sose folyóvíz alatt mossuk meg. Az erős vízsugár roncsolhatja a szemeket, így veszíthet aromájából, levéből. Magas a fehérje tartalma, ezért ne ijedjünk meg a főzés során keletkező fehér habtól., ez természetes folyamat. Mielőtt a kész lekvárt a befőttes üvegekbe töltenénk, távolítsuk el a habot a tetejéről.
Körte
Akkor szüreteljük, amikor a húsa még kemény, de a héja már beszineződött. Leszedve tovább érik, ezért érdemes mielőbb felhasználni. Nagyon jól házasítható szilvával vagy a magas C-vitamin tartalmú kivivel.
Az igazán előrelátók már nyáron elkezdik a karácsonyi ajándékok begyűjtését, vagy helyesebben mondva elkészítését. A kertben termesztett gyümölcsökből szuper ajándékok készülhetnek. Olvasónk az idén karácsonyi fűszeres körtelekvár főzésével készül a téli ünnepre.
Málna és szeder
Mindkét gyümölcs rendkívül érzékeny a megnyomódásra és könnyen penészedik, azért a szüretelés után azonnal javasolt felhasználni. Ne mossuk meg, csupán gondosan válogassuk át, így nem veszítünk aromájukból, levükből. Nagyon jól kombinálható bogyós gyümölcsökkel, sárgabarackkal, nektarinnal, őszibarackkal.
Pikáns szederlekvár várja, hogy kipróbáld. Irénke rutinos szakács és lekvárok készítése sem okoz gondot számára. Nyugdíjasként kisebb mennyiségű gyümölcs feldolgozásának is neki áll és szívesen kísérletezik. A házi lekvár készítés kicsit macerás ugyan, de fenséges végeredmény mindenért kárpótol.
Meggy
Tökéletesen érett gyümölcsöt használjunk. Lekvárfőzésnél a tökéletes állag eléréséhez a gyümölcs felét turmixoljuk össze. Erdei gyümölcsökkel és őszibarackkal párosítva különlegesen finom végeredményt kapunk.
Szódás meggy, azaz főzés és alkohol nélküli konyakos meggy. Sose hallottam még. Azt meg vajon eszik vagy isszák? – volt az első reakcióm. Aztán megláttam a fotót és egyértelművé vált, hogy ez valójában egy meggybefőtt. Szódás meggybefőtt különlegessége az alkoholos íz, mindez úgy, hogy egyetlen csepp alkohol sem kerül bele.
Nektarin és őszibarack
A nektarin és az őszibarack héja barnás árnyalatot kölcsönöz a dzsemeknek. Ezért érdemes a gyümölcsöket a megmosás után meghámozni. Könnyebben megy a hámozás, ha előtte leforrázzuk.
Egy jó házi lekvár igen sokoldalúan használható. A boltban kapható, többnyire gyümölcsöt csak nyomokban tartalmazó lekvár a nyomába sem ér az otthon készítettnek. Elég csak kimondani, őszibarack-banán lekvár alkoholosan és máris csorog a nyálunk. Már mutatom is az egyszerűen elkészíthető őszibarackos, banános lekvár receptjét, amit még egy kis alkohollal is megbolondíthatunk.
Ribizli
Hazánkban leginkább a piros ribizlit használjuk, pedig a fekete fajat C vitamin tartalma magasabb. Savtartartalma magas. Nagyon jó fagyasztható. Alaposan mossuk meg a fürtöket és szemezzük le. Villa segítségével könnyen le tujuk szemezni. Nagyon jó összhatást ad meggyel és erdei gyümölcsökkel.
Sárgabarack
A sárgabarack héját könnyedén eltávolíthatjuk, ha befőzést megelőzően leforrázzuk. Ha valami különleges vágyunk és a barackunk sem túl lédús, akkor a befőzés végéhez közeledve öntsük nyakon egy kis piros szőlőlével, pezsgővel vagy borral. Az eper és a mandula is nagyon jól illek hozzá.
Szilva
Egyes szilvafajták igen kemény héjúak, befőzéskor levállnak a húsról és nem igen főnek meg, nagy darabokban ott maradnak. Ezt megelőzhetjük, ha a szilvát megmosás után apró darabokra vágjuk. Önmagában is fenséges a lekvárja, de kombinálhatjuk erdei gyümölcsökkel, almával. Fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, de az alkohol is jó párosítás.