Stíriai metélt egyszerűen
A stíriai metélt Stájerországból, azaz Ausztriából származik. Bár sokan összekeverik az erdélyi eredetű vargabélessel, a két édesség egészen más. A vargabéles rétestésztalapok között túróval és mazsolával sütött cérnametélt, a stíria metélt pedig a túrós galuska vanília szószban. Egyszerűbb és gyorsabb változatában hosszú metélttel is készíthető.
Stíriai metélt egyszerűen hozzávalói
- 1/2 kg házi túró,
- 20 dkg cukor,
- 2 csomag vaníliás cukor,
- 2 dl tejföl,
- 10 dkg áztatott mazsola,
- 4 db tojás sárgája,
- egy csipet só,
- 4 tojások felvert habja,
- 1/2 kg hosszú metélt,
- baracklekvár.
Elkészítése
- a túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a mazsolát, a tojások sárgáját, a sót elkeverjük,
- óvatosan hozzáadjuk a tojások felvert habját,
- a hosszú metéltet sós vízben kifőzzük,
- a masszához keverjük,
- egy kivajazott tepsibe öntjük,
- tetejére itt-ott baracklekvárt potyogtatunk,
- előmelegített sütőben 180°-on pirosodásig sütjük (kb .30-35 perc)
- baracklevárral tálaljuk.
Jó étvágyat!
Nagyon köszönjük Bagányné Irénnek a receptet!
Ez itt valóban egyszerű, de köze nincs a stíriai metélthez! Ami NEM nokedli, hanem metélt (a nevében is ott van, nem véletlenül!), és a metéltbe magába van belegyúrva a túró!
Kedves Judit!
Köszönöm az észrevételt. Ahogy a bejegyzés címe, az étel neve is mutatja, ez nem az eredeti, hagyományos recept.
Mindne jót kívánok! Jucó