Stíriai metélt egyszerűen

A stíriai metélt Stájerországból, azaz Ausztriából származik. Bár sokan összekeverik az erdélyi eredetű vargabélessel, a két édesség egészen más. A vargabéles rétestésztalapok között túróval és mazsolával sütött cérnametélt, a stíria metélt pedig a túrós galuska vanília szószban. Egyszerűbb és gyorsabb változatában hosszú metélttel is készíthető.

stíriai metált

Stíriai metélt egyszerűen hozzávalói

  • 1/2 kg házi túró,
  • 20 dkg cukor,
  • 2 csomag vaníliás cukor,
  • 2 dl tejföl,
  • 10 dkg áztatott mazsola,
  • 4 db tojás sárgája,
  • egy csipet só,
  • 4 tojások felvert habja,
  • 1/2 kg hosszú metélt,
  • baracklekvár.

Elkészítése

  • a túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a mazsolát, a tojások sárgáját, a sót elkeverjük,
  • óvatosan hozzáadjuk a tojások felvert habját,
  • a hosszú metéltet sós vízben kifőzzük,
  • a masszához keverjük,
  • egy kivajazott tepsibe öntjük,
  • tetejére itt-ott baracklekvárt potyogtatunk,
  • előmelegített sütőben 180°-on pirosodásig sütjük (kb .30-35 perc)
  • baracklevárral tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nagyon köszönjük Bagányné Irénnek a receptet!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. M.M.Judit szerint:

    Ez itt valóban egyszerű, de köze nincs a stíriai metélthez! Ami NEM nokedli, hanem metélt (a nevében is ott van, nem véletlenül!), és a metéltbe magába van belegyúrva a túró!

    • Nagy Jucó szerint:

      Kedves Judit!
      Köszönöm az észrevételt. Ahogy a bejegyzés címe, az étel neve is mutatja, ez nem az eredeti, hagyományos recept.
      Mindne jót kívánok! Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük