Pompás évelők az erkélyen, amelyek egész évben díszítenek

A városlakó emberek többségének nem adatik meg a kert és a velejáró örömökről is le kell mondaniuk. A szerencsésebbek azonban egy erkélyen, egy balkonon vagy egy teraszon hódolhatnak kertészkedési hobbijuknak és egész évben körülvehetik magukat szebbnél szebb növényekkel. Sokan csak nyári hónapokban nevelnek növényeket a balkonon, pedig a nyári pompa után sem kell üresen tátongania az erkélynek, hisz itt vannak a hálás évelők. A legkedveltebb évelő növények az erkélyen is tarthatók, egész évben kint maradhatnak és bár nem burjánzanak, de zöld színükkel közelebb hozzák a természetet. Wolf Márta olvasónk fotókon is megmutatta, nála milyen évelő növények díszítik az erkélyt évek óta.

léggömbvirág

Évelők, évelő növények jellemzői

A dísznövények hatalmas családjából kiemelt figyelmet érdemelnek az évelők. Ezek a lágyszárú növények pazar színpompával hálálják meg gondoskodásunkat. Az előkeretk, sziklakertek, erkélyek, balkonládák kincsei lehetnek. Egyszer ültetük, és sok-sok éven keresztül gyönyörködhetünk bennük.

Évelő növénynek azokat a lágyszárúakat szoktuk nevezni, amelyek hosszú ideig élnek és termésérés után a föld feletti száruk elpusztul, viszont mindig van földbeli száruk (gyöktörzs, hagyma, hagymagumó, gumó) vagy vastag gyökerük, amely áttelel. Pl.: hóvirág, jácint, nárcisz, tulipán. évelő hagymás növények. Évelő hagymagumósok pl. a sáfrány fajok, gyöktörzse van pl. a cickafark fajoknak, gumója a ciklámen fajoknak.

Évelőknek hívjuk továbbá a fásodó szárú félcserjéket is, ezek közé tartoznak például a levendulafajok is, amelyeknek föld feletti része is megmarad.

A fás szárúak is évelők, de nem szoktuk ezt hangsúlyozni.

Az évelők kora tavasztól késő őszig nílnak, de egy-egy növény csupán két-három hétig, legfeljebb egy hónapig virít.

Magasságuk és habitusuk is eltérő. Van, amelyik szerényen meghúzódik, míg a másik tolakodik, terjeszkedik, felfelé törtet.

Azért ne gondoljuk azt, hogy az évelők örök életűek. Az évelő növények többsége maximum öt éven keresztül díszít hasonló pompával. Ezt követően át kell ültetni, meg kell fiatalítani. Jó hír, hogy szaporításuk egyszerű, így ezzel sem lesz nagy gondunk.

Az évelők szaporításának legegyszerűbb módja a tőosztás, amelyet kora tavasszal vagy ősszel végezhetünk el. Vannak azonban olyan évelők, amelyeket nem tudunk tőosztással szaporítani, ezeknél a magvetés a járható út.

Évelők az erkélyen is megélnek

Az évelő balkonnövények nagyon jó alternatívát jelentenek azok számára, akik egész évben szeretnék zöldellő növényekkel körül venni magukat, ugyanakkor nem nem akarnak vagy tudnak túl sokat bíbelődni a virágokkal. Az igénytelen évelőnövények télen is a szabadban maradhatnak, nem igényelnek teleltetést, beérik a fagymentes napokin adott cseppnyi vízzel. Leginkább a leveleikkel, az ősszel vagy tavasszal nyíló virágaik színpompájával díszítenek. Érdemes beszerezni néhányat, mutatom is évelő balkonnövények leghálásabbjait.

Az évelők az erkélyen tartva különösen igénylik a folyamatos gondoskodást. Meghálálják, ha az elvirágzott részeket lemetszük róluk.

Évelők a csodálatos olvasói erkélyen

Wolf Márta olvasónk tetőtéri teraszát gyakran megcsodáltuk már, most az évelőnövényei közt kalauzol el bennünket.

„A képeken látható valamennyi növény folyamatosan a teraszon él, télen is. A varjúhájak, a bőrlevél, kecskerágók és a lonc bokor új szerzemények, remélem megszeretnek majd nálam. A tiszafa, a vadszőlő és a rozmaring már sokévesek. Az ezüstfenyő egy telet töltött már itt. Általában 3 évig élnek velünk a fenyők, a karácsonyfáink, utána fiam kertjét szépítik tovább.”

Futórózsa. 3 éves

Minirózsák. Anyáknapi virágjaim, 5 és 6 évesek

Bokorrózsa. 7 éves

Jázmin. Több mint 10 éves

jázmin

Sásliliom. 3 éves

sárga sásliliom

Kerti szegfű. 3 évig élt, sajnos idén már elpusztult.

Léggömbvirág. 3. éves

léggömbvirág

Varjúháj. Ez 3 k is tő volt tavasszal

varjúháj

Varjúháj. Nyár közepén vettem

bimbós varjúháj

Varjúháj. Nyár közepén vettem

októberi varjúháj

Bőrlevél. Egy hete vettem

szívlevelű bőrlevél

Lonc-bokor. Nyár közepén vettem

lonc bokor

Kecskerágók. Pár napja vettem őket

kecskeragok

Krizantémok, kövirózsák és citromfű a vadszőlő tövében. Mindnyájan több évesek

Vadszőlő. Kb. 5-6 éve nőtt ekkorára

vadszőlő

Tiszafa. Több mint 10 éves

tiszafa az erkélyen

Ezüstfenyő. Egy karácsonyt már nálunk töltött

ezüst fenyő

Rozmaring. Kb. 4 éve

rozmaring az erkélyen

Gratulálok Mártának a rengeteg szépséghez és nagyon köszönöm a tárlatvezetést!

További olvasnivalók a szép balkonért

Az őszi időjárással beköszönt a balkonszezon vége is, amikor a meleget kedvelő egynyári virágainknak búcsút kell inteni. Kár lenne azonban jövő tavaszig, majdnem fél évig csupaszon hagyni az erkélyeket. Azokat, az egynyáriak helyére ősszel ültethető növényeket gyűjtöttem csokorba, amelyek a hideg napokon is és akár több éven át gondoskodnak a virágos hangulatról az erkélyen vagy a kertben.

Előző bejegyzésekben ajánlottam már évelő növényeket az egész éves színpompához, az ültetésükről és gondozásukról viszont nem ejtettem egy szót sem. Már pedig az évelő növények ültetése és ennek szakszerűsége sarkalatos pont a növények megmaradása és további fejlődése szempontjából. Sinka Erika olvasónk, a Zöld Pagony gondos kertésze és tulajdonosa elárulta, milyen praktikákat alkalmaz, amitől sikeres lesz az új növények telepítése.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük