Category: Zöldséges ételek
A fűszerolaj készítése házilag szinte gyerekjáték. Sokoldalúan felhasználható a konyhában, de nagyon jó ajándék is lehet belőle. Nyáron akár egy kerti partira is vihetjük, de szépen becsomagolva az egyik legjobb gasztroajándék karácsonyra. Fűszerolaj készítése...
Nagyanyáink nem éltek olyan pazarló életet mint mi. Nem dobtak ki ételt, mindent felhasználtak, ami a kertben megtermett. Még a be nem érő paradicsomok felhasználási módját is kitalálták. A zöldparadicsom télire kitűnő savanyúság lehet....
A sokolodalúan elkészítő lecsó igazi nyári étel. Szinte minden családban máshogy készül. Persze mindenki a saját családi lecsó receptjére esküszik. Létezik belőle húsos és vegetáriánus változat is. Fő alapanyagai, a hagyma, a paprika és...
A kovászos uborka leves a leghűsítőbb nyári leves, amit valaha is ettem. Egy forró nyári napon a Pannonhalmi Apátság éttermében kóstoltam először jó pár éve. Nagyon üdítő volt a kánikulában a finom, savanykás, jól...
A töltött cukkini egy egyszerű, gyors és nagyon finom étel. Hoztam is belőle két receptet, az egyik különösen nagy kedvencem, mert megmaradt pörkölt felhasználásával készül. Nagyszüleink még mesterei voltak a maradék ételek újrahasznosításának. Engem...
Ma már mindenféle drága csoda gépeket lehet kapni, ami megkönnyíti a házi asszonyok dolgát. Az aszalógépek is igen népszerűek, de nagyanyáink régi bevált praktikája pont úgy megfelel az aszalt alma vagy aszalt paradicsom készítéshez....
Ha nyár akkor cukkini. A cukkinis ételek finomak, egyszerű és gyors recept alapján szinte gyerekjáték az összeállításuk. Az olcsó cukkiniből változatos ételek készíthetők, így azt sem bánja a család, ha hetente többször kerül az...
Az egyszerű zöldségleves gyermekként nem tartozott a kedvenceim közé. Aztán ahogy múltak az évek, egyre jobban megszerettem. Különösen azt kedvelem, ha saját termesztésű zöldségből készíthetem. Hisz így biztos vagyok benne, hogy vegyszerek helyett az...
A fűszerpaprika a világ egyik legkedveltebb fűszere, köszönhetően a sokszínűségének. A világ minden táján előszeretettel főznek vele, legyen szó csípős vagy édeskés ételekről. A chilipaprika, vagy másik nevén Capsicum annuum, az a fajta, amiből...
A zöldborsó az egyik legkedveltebb kultúrnövényünk. Nagyon sok féleképpen felhasználhatjuk, és ez az a zöldségféle, amit még a kisgyerekek is szeretnek. A zöldborsó ételek sora nem merül ki a zöldborsó levelesben és a borsófőzelekben....
A görögök nemzeti étele, a muszaka azóta a kedvencem, hogy Görögországban volt szerencsém megkóstolni az igazi autentikus változatot. Az egyszerű és finom ételt azóta is rendszeresen készítem cukkinivel és padlizsánnal is. Lehet, hogy nem...
A csalánra sokan csak gyomnövényként tekintenek, pedig rengeteg gyógyhatása miatt érdemes beiktatni étrendünkbe is. A csalánvagdalt kezdetnek pont jó, hogy megismerkedjünk a csalán ízével. Csalán gyógyhatásai és felhasználása A csalánra sokan csak csípős növényként...
A paradicsomos káposzta főzelékről az a képzetem volt, hogy olyan megosztó, mint a tökfőzelék. Félve tettem a fel a fotót a Kertemből tálalva Facebook csoportba, hogy szereti-e egyáltalán valaki rajtam kívül. A rengeteg igen...
A zöldséges rakott hús fő erénye az egyszerű, gyors elkészítési mód. A bepácolt és elősütött disznóhús vagy csirkemell szeletekben kerül a brokkoli és kelbimbó réteg közé. Sajt helyett ízletes juhtúró teszi szaftossá. Az sem...