Legjobb grízes édességek – grízes receptek legjava
Nem tudom mi a grízes (búzadarás) sütemények igazi titka, de valami van, az biztos. Tippem azért van, talán az egyszerűséggel társuló nagyszerűség lehet. Tényleg mindegyik finom, legyen az egy krém vagy egy sütemény, biztos sikert arat. Csemegézz a legjobb grízes édességek receptjei között!

Grízes édességek, grízes édesség receptek
A gríz, vagy másnéven búzadara szinte minden háztartásban megtalálható, hisz ebből készül a gyerekek kedvence a tejbegríz vagy a szintén a gyerekek körében is igen népszerű grízes tészta. Ahogy a búzadara név is mutatja, egy fajta gabonaőrleményről beszélünk. A búzalisztnél durvábbra őrölt gabona, a búza magbelsőjének nagy szemcsés őrleménye, amit sok oldalúan használhatunk sós és és édes ételek készítéséhez.
A gríz teljes kiörlése révén rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Megfelelő felhasználással bárki számára a napi étrend szerves része lehet. E-, A-, B1- és B2-vitamintartalma kiemelkedő jelentőségű. De cinket, magnéziumot és kalciumot is bőségesen tartalmaz.
Az itt bemutatott grízes édességek, finomságok receptjét már leírtam, így most csak összefoglalásként mutatom. Ha valamelyik édesség felkeltette a figyelmed, akkor a nevére kattintva eléred a recept részletes leírását.
Bár a bejegyzés címében édességeket ígértem, nem hagyhatom ki a felsorolásból a grízgaluskát, a népszerű levesbetétet. És ha már ez befért, akkor itt a helye a sós tejbegríznek is.
És persze nem maradhat ki egy rendkívüli édesség, a titokkrém sem.
Tökéletes grízgaluska (daragaluska) receptje
A tökéletes grízgaluska vagy más néven daragaluska elkészítésébe sokaknak beletörik a bicskájuk. Tapasztalat is szükséges ahhoz, hogy pont jó legyen az állaga, ne essen szét, ugyanakkor ne legyen kemény sem. Olvasónk elárulja a titkot, amivel neki mindig jól sikerül a daragaluska.
Tejbegríz sósan, túróval és tejföllel
Bevallom, nekem még sosem jutott eszembe, hogy a tejbegríz sósan is finom lehet. A tejbegríz, ahogy én ismerem, édes és jó sok kakaóval, esetleg fahéjjal megszórt. A túróval és tejföllel készülő sós változat viszont egész jól hangzik, főleg a karácsonyi és új évi kajakóma után, amikor már elegünk van a húsból és az édes ízekből, és valami könnyebb ételre vágyunk.
Rántott tejbegríz recept
A rántott tejbegríz talán kicsit furcsán hangzik elsőre. De ha már úgyis azt mondják, hogy mi magyarok mindent kirántunk, akkor próbáljuk ki ezt is. Aztán az első kóstolás után kiderül, érdemes-e időt pocsékolni a panírozásra.
Hempergetett gríz házi lekvárral – egyszerű desszert
Azt vettem észre, hogy akár milyen grízes receptet osztok meg, annak mindig nagy sikere van. Legyen az akár egy sós változat, vagy rántott gríz, bögrés grízes pite vagy a titokkrém, azaz a grízhab, mindig nagy tetszést arat és mindig jön egy újabb jó ötlet az olvasóktól. Most például a sütőben sült hempergetett gríz receptje.
Bögrés grízes szelet receptje
A bögrés grízes szelet, csakúgy, ahogy a többi grízes sütemény is gyors és egyszerű. Nem szükséges hozzá még a mérleget sem elővenni, hisz egy bögrével az összes hozzávalót ki tudjuk mérni.
Bögrés grízes pite – elronthatatlan finomság
A bögrés grízes pite receptről azt állítja az olvasónk, hogy elronthatatlan. Ráadásul káprázatos finomság lesz belőle. A receptet elolvasva már én is biztos vagyok benne. De azért a próba sem marad el, mert biztos, ami biztos. Már mutatom is az egyszerű receptet.
Bögrés grízes sütemény meggyel
Ha rajtam és olvasóimon múlna, akkor nem létezne olyan magyar konyha, ahol az idén ne készült volna legalább egy meggyes sütemény. Most ráadásul egy férfi ember által készített kitűnő receptet hoztam, ami méltó zárása lehet az idei meggy szezonnak. Így készül a bögrés grízes sütemény meggyel!

Titokkrém, azaz grízhab receptje
A nagyon finom, ugyanakkor olcsó titokkrém nem más, mint búzadara krémesre keverésével készített grízhab. Az egyszerű és olcsó, sütés nélküli desszert a család minden tagjának azonnal a kedvence lesz. Jól lehűtve érdemes fogyasztani, úgy a legfinomabb. Az igazi ínyencek még citromhéj reszelékkel, csokiönttel, friss gyümölccsel, gyümölcsszósszal és tejszínhabbal is megkoronázhatják.
Daramorzsa, ahogy mi készítjük
Nemrég megosztottam az igazi osztrák császármorzsa receptjét, aminek igen nagy sikere volt. Akkor írtam, hogy a családban mi mindig a búzadarás változatot készítettük, amit gyerekkorunkban császármorzsának vagy smarninak hívtunk, de az valójában daramorzsa. Az oviban és a sulis menzákon is mindig ezt a grízes változatot kaptuk. Most elhoztam a búzadarával készített igazi daramorzsa receptjét.
