Cukrozott szilva nyersen eltéve
Cukrozott szilva nyersen eltéve befőttként is finom. Ha valami különlegesre vágyunk és nem elégszünk meg a napon aszalt szilvával, készítsünk szilva befőttet főzés nélkül! Már mutatom is az egyszerű receptet.
A szilva igazán sokoldalú gyümölcs. Nyersen fogyasztva is kitűnő, de rengeteg finom étel készülhet belőle. Kezdve az egyik legismertebbel, a szilvásgombóccal, ami akár mákkal is készülhet. De nagyon jó sütemény alapanyag is, szilvás lepénytől a kefíres-szilvás bögrésig. Szilvalekvárt pedig sütőben is készíthetünk.
Kordics-Újvári Veronika: „A szomszédasszonyom készíti el minden évben. Idén kaptam kóstolót, ami után a receptet is elkértem.”
Cukrozott szilva nyersen eltéve hozzávalói
- 3 kg szilva,
- 90 dkg cukor,
- 1 kávéskanál fahéj (őrölt, ízlés szerint)
- 10 db szegfűszeg,
- 3 csomag vaníliás cukor,
- 2 kávéskanál nátrium-benzoát,
- tartósító (hűvös kamránál el is maradhat)
Szilva nyersen befőttnek elkészítése
- a szilvát megmossuk,
- kimagozzuk, egy zománcozott edénybe tesszük,
- a cukorban elkeverjük a fahéjat, a nátrium-benzoátot és a vaníliás cukrot,
- az ízesített cukrot a szilvára öntjük,
- hozzáadjuk a szegfűszeget is,
- egy napig állni hagyjuk,
- közben többször átkeverjük, hogy a cukor teljesen feloldódjon, de óvatosan tegyünk, hogy ne törjük meg,
- tisztára mosott, száraz üvegekbe rakjuk a szilvát,
- tetejükre tehetünk 1-1 kanál rumot,
- befőző fóliát vagy celofánt teszünk az üvegekre, és csavaros tetővel lezárjuk.
- ha valaki szeretné, hogy hűvös kamra hiányában se menjen tönkre, bebiztosíthatja azzal, ha a fólia és a tető közé is tesz egy csipet tartósítót.
Nagyon köszönjük a receptet Veronikának és szomszédasszonyának!
További receptek szilva eltevéséhez télire
Gyümölcsöket többnyire lekvár vagy befőtt formájában teszünk el télire vagy alkoholos italként kényeztetik a lelkünket. Az ecetes szilva egy üdítő kivétel, amit nagyanyáink gyakran készítettek. Olvasónk megmutatta, hogy tette el télire az ecetes szilva savanyúságot a régi családi recept alapján.
Gyerekkoromban még volt szilvafánk és természetes volt, hogy minden évben főztünk belőle lekvárt is. Mert a szilvalekvárnak nincs párja. A szilvalekvár mindig a hagyományos módon, órákig a forró tűzhely mellett állva, folytonosan kevergetve készült. A mai kor emberének már nincs ennyi ideje, ezért is gondoltam, hogy megosztom a kitűnő receptet, és elmondom, hogy készül a szilvalekvár sütőben cukor nélkül. Az íze pont olyan finom, mint amit nagyanyáink készítettek, azonban sokkal egyszerűbben és kevesebb munkával készül.
A szilvalekvár vörösborral receptet ki más oszthatta volna meg velünk, mint Sinka Erika, az alkoholos lekvárok, gyönyörű fotók és a kertkialakítás specialistája. Erika már elárulta, hogy készül a szilvalekvárral rummal, az őszibaracklekvár banánnal alkoholosan. Íme itt a szilvalekvár hagyományosan vörösborral receptje.
Megpróbáltam én is de nem lett ilyen szép színe,sokkal sötétebb lett.Valószínű azért,mert több fahéjat tettem bele,és csak szalicílt adtam hozzá.A nátriu-benzoát segít megtartani a színét??Még sosem használtam semmihez…
Szia Zsóka!
A szín a szilva fajtájától is függ és igen, a fahéj is befolyásolja. A nátrium-benzoát nem módosít a színen, az tartósít a szalicíl helyett. Szalicílt már nem igen lehet kapni.