Category: Tartósítás

Birsalma receptek: a legjobb dolog, ami a birsalmával történhet

Nagyanyáink aranyalmának becézték az ősz kivételes ajándékát, amit hol birsalmának, hol birskörtének hívnak. Ugyanarról a termésről van szó, attól függően nevezik így vagy úgy, hogy melyikre hasonlít az alakja. Nyersen szinte ehetetlen. Válogass a...

legjobb szilvás ételek receptjei

Legjobb szilvás ételek receptjei

A szilva az egyik legfinomabb és legjobban felhasználható gyümölcsünk. Gombócba, süteményekbe is kitűnő, a belőle készült lekvárnak pedig kevés párja van. Sok receptet megosztottam már a blogban a levestől a gombócon és a süteményeken...

Hónapokig elálló ételízesítő

Hónapokig elálló ételízesítő készítése házilag

Az idei időjárás nagyon nem kedvezett a zöldségféléknek. Már most az egekben az alapvető zöldségfélék ára is. Az agyon sózott és kemikáliákkal tartósított tartósított ételízesítőknek nem vagyok híve. A hónapokig elálló ételízesítő elkészítése egyszerű....

cukkinikrém készítése

Cukkinikrém készítése egyszerűen

A cukkinikrém készítése szinte gyerekjáték. Egyszerű gyors, fűszeres, zamatos, és bármilyen ropogtatnivalóhoz tökéletesen passzol. Az a jó cukkinikrémben, hogy tetszés szerint ízesíthetjük. Ha erősen szeretjük, tehetünk bele csípős paprikát. Bevallom én nem szeretem a...

cukrozott szilva nyersen eltéve

Cukrozott szilva nyersen eltéve

Cukrozott szilva nyersen eltéve befőttként is finom. Ha valami különlegesre vágyunk és nem elégszünk meg a napon aszalt szilvával, készítsünk belőle befőttet főzés nélkül!  A szilva igazán sokoldalú gyümölcs. Nyersen fogyasztva is kitűnő, de...

sárgadinnye befőtt

Sárgadinnye befőtt eltevése

A sárgadinnye befőtt készítése egyszerű és gyors. Olvasónk minden évben elkészíti, hogy aztán majd megédesítse a téli estéket.  Kordics-Ujvári Veronika ajánlása: “Még van sárga dinnye érdemes kipróbálni télen kincset ér 🙂 Pár évvel ezelőtt találtam a receptet, azóta...

házi őszibarack lé

Házi őszibaracklé készítése

A kertben termelt zöldségekből és gyümölcsökből érdemes a vitaminszegény napokra is bespájzolni. Gyümölcsökből a lekvárok és az ivólevek állnak el legtovább. Olvasónk a házi őszibaracklé készítésének rejtelmeibe avat be bennünket. Hangya Erika: “Próbáltam őszibaracklevet...

szilvalekvár rummal

Szilvalekvár rummal egyszerűen

A szilvalekvár rummal meglehetősen jól hangzik. A szilvalekvár az egyik legfinomabb gyümölcsíz, a szilva édessége miatt hozzáadott cukorra sincs szükség, a rum viszont megbolondítja az amúgy is fantasztikus ízt. A sárgabarack mellett a szilva...

szódás meggy

Szódás meggy: főzés nélküli “konyakos meggy”

Szódás meggy. Sose hallottam még. Azt meg vajon eszik vagy isszák? – volt az első reakcióm. Aztán megláttam a fotót és egyértelművé vált, hogy ez valójában egy meggybefőtt. Meggybefőtt alkoholos ízzel úgy, hogy egyetlen...

Főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp

Főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp

Ha mindig is irtóztál a macerás lekvárfőzéstől vagy utáltad a kánikulában a tűzhely mellett állva kevergetni a lekvárnak valót, akkor a főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp épp neked való. Nem hallottam még ilyenről, de Kovács...

Bodzaszörp jégkockába zárva

Bodzaszörp jégkockába zárva

Bodzaszörp jégkockába zárva, szerintem elég jól hangzik. Igaz én egy kicsit elfogult vagyok, ha bodzáról van szó. Minden formában imádom. Legyen szó hűsítő szomjoltóról vagy ízbimbókat kényeztető édességről, minden formában jöhet. Szeretem a sokoldalúan...

hagymakrém

Hagymakrém házilag, egészségesen

A bolti hagymakrém tele van mindenféle ártalmas adalékanyagokkal és tartósítószerekkel. De hát miért is vennénk tubusos hagymakrémet, ha otthon egyszerűen elkészíthetjük az egészséges változatát is. Így készül a hagymakrém házilag. Sinka Erika olvasónk házilag...