Category: Tartósítás

csipkebogyó lekvár

Csipkebogyó lekvár (hecsedli) készítése

A csipkebogyó lekvár vagy népies nevén a hecsedli nagyon finom és C vitaminban gazdag finomság. Elkészítése azonban nem egy leányálom. Nagyon macerás az előkészítése is és hosszan kell főzni is. Csak erős idegzetűeknek ajánlott....

Köszönöm a megosztásokat!
  • 539
  • 10
  •  
  •  
céklás almalé

Rostos céklás almalé – vitamimbomba a javából

Rostos céklás almalé igazi vitamimbomba, amelyet még a legfinnyásabb gyerekek is örömmel fogyasztanak. Az alma és a cékla vitaminjait és ízhatásait összekombinálva egy különlegesen finom, egészséges és vitaminokkal teli üdítőital jön létre. A cékla (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva),...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 171
  • 6
  •  
  •  
Káposzta savanyítás házilag

Káposzta savanyítás házilag

A káposzta savanyítás házilag is egyszerűen kivitelezhető. Még a piacra sem kell kimenni, ha megkívánja a család a vitamíndús savanyúságot. És mennyivel finomabb, mint a boltokban kapható, agyon tartósítózott változat. Nézzük, hogy készül a...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 704
  • 20
  •  
  •  
a napfény íze - vegyes gyümölcslekvár

A napfény íze – mindent bele gyümölcslekvár

A napfény íze nevet adta Sinka Erika a speciálisan ízesített, többféle gyümölcsből készülő vegyes gyümölcslekvárjának. Nagyon találó a név. Valóban benne van a nap minden sugara, amivel a vegyszermentesen gondozott zamatos gyümölcsök beértek. El...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 106
  • 10
  •  
  •  
Zöldparadicsom télire

Zöldparadicsom télire – savanyúság a be nem érő paradicsomokból

Nagyanyáink nem éltek olyan pazarló életet mint mi. Minden dobtak ki étel, sőt a be nem érő paradicsomok felhasználási módját is kitalálták. A zöldparadicsom télire kitűnő savanyúság lehet. Gyerekkoromban ez volt a kedvencem, Anyukám...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 1.8K
  • 132
  •  
  •  
pikáns lekvárok

Pikáns lekvárok – olvasó praktikák a különleges ízekhez

Időnként érdemes egy kicsit kísérletezni és új ízeket kipróbálni a lekvárok terén is. Az ízesítéshez sok minden bevethető. Pikáns lekvárok receptötletét hoztam az olvasóktól. Pikáns lekvárok az olvasóktól Már eddig is osztottam meg néhány...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 172
  • 10
  •  
  •  
Bazsalikomos paradicsomlekvár

Bazsalikomos paradicsomlekvár

Bazsalikomos paradicsomlekvár az olaszos ízek kedvelőinek kamrájából nem hiányozhat. Főleg, ha a paradicsom is megterem a kertben. Egyszerű és nagyszerű a recept és kitűnő a végeredmény. Bazsalikomos paradicsomlekvár Kovács Katalin készítette a különleges paradicsomlekvárt,...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 103
  • 7
  •  
  •  
ecetes szilva

Ecetes szilva – kitűnő savanyúság télire

Gyümölcsöket többnyire lekvár vagy befőtt formájában teszünk el télire vagy alkoholos italként végzik. Az ecetes szilva egy üdítő kivétel, amit már nagyanyáink is gyakran készítettek. Olvasónk megmutatta, hogy készítte Ő a régi recept alapján....

Köszönöm a megosztásokat!
  • 258
  • 62
  •  
  •  

Savanyú paprika télire

A savanyú paprika az egyik legegyszerűbben elrakható savanyúság. A hidegen készíthető felöntő levével bármilyen zöldségfélét elrakhatunk télire. A vegyes vágott savanyúsághoz is kitűnő, amibe a paprika is jól illik. Savanyú paprika Többféle paprika eltevési...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 776
  • 22
  •  
  •  
fügelekvár

Fenséges fügelekvár egyszerűen

A fügelekvár készítés az egyik legjobb dolog, ami a fügével történhet. Az ízletes, zamatos lekvár kenyérre kenve is fenséges, de akár süteményekhez is felhasználhatjuk.  A füge az egyik legősibb kultúrnövény, eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria,...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 191
  • 19
  •  
  •  
metélőpetrezselyem

Fűszernövény tartósítás – bevált házi módszerek

A nyár az ínyenceknek igazi kánaán, elég csak kimenni a kertbe vagy az erkélyre és már csipegethetünk egy kis friss, zamatos fűszert. A fűszernövény tartósítás nem ördöngösség, már is mutatom a legjobb módszereket! Fűszernövény...

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 9
  •  
  •  
házi dobálós

Házi dobálós (vödrös) savanyúság receptek titkai

Az utóbbi években igen kedvelt lett a házi dobálós savanyúság. Találkozhatsz még velük vegyes,vödrös vagy hordós savanyúságként. Van amikor vecsési savanyuságként aposztrofálják, míg máskor erdéyli eredetűenk mondják. A nagyi féle mindent bele télire savanyúsághoz...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 1.3K
  • 32
  •  
  •  
paradicsom aszalása

Paradicsom aszalása napon és sütőben

A paradicsom aszalása az elérhető árú aszalógépek korában nem nagy kihívás. De nagyanyáink régi bevált praktikáival sem bonyolult feladat. A napsugár ráadásul ingyen van! Olvasói bevált recepteket hoztam. Paradicsom aszalása Az aszalt vagy szárított...

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 4
  •  
  •  
dinnye befőtt

Görög- és sárgadinnye befőtt

Görög- és sárgadinnye befőtt receptet kaptam egyik olvasómtól.  Görög- és sárgadinnye befőtt Pár hete levélben kért tőlem dinnyehéjból készíthető befőtt receptet Klárika. Akkor csak a dinnyehéj savanyúság és a dinnyehéjat is tartalmazó lekvár recepjét...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 545
  • 10
  •  
  •  

Melyik hónapban melyik gyümölcsöt főzzük be?

Ha valaki egyszer rákap a házi befőzésre, nehezen mond le róla. Amint megtapasztalja, hogy mennyivel finomabb az otthon készített befőtt vagy lekvár, mint a gyárban előállított, csakis saját maga teszi el a gyümölcsöket. És...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 177
  • 13
  •  
  •  
Őszibarack lekvár sütőtökkel

Őszibarack lekvár sütőtökkel

Őszibarack lekvár sütőtökkel nevet adtam a pikáns lekvár receptjének, pedig ez sokkal több annál. Az ízét is jobban el tudod képzelni, ha elmondom, igazából sütőtök-narancs-őszibarack és gyömbér házasításából jött létre. Ugye milyen jól hangzik? ...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 682
  • 12
  •  
  •  
ribizli gondozása

Gyümölcs befőzés alapok – milyen gyömölcsöt válasszak?

Lédús gyümölcsök nélkül elképzelhetetlen a nyár. Szerencsére nagyon jó módszerek léteznek arra, hogy ezeket a ízeket konzerváljuk és ne csak a legmelegebb évszakban élvezzük. Az ízletes lekvárok, ínycsiklandó üvegbe zárt kincsek elkészítése, vagyis gyümölcs...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 240
  • 19
  •  
  •