Category: Tartósítás

a napfény íze - vegyes gyümölcslekvár

A napfény íze – mindent bele gyümölcslekvár

A napfény íze nevet adta Sinka Erika a speciálisan ízesített, többféle gyümölcsből készülő vegyes gyümölcslekvárjának. Nagyon találó a név. Valóban benne van a nap minden sugara, amivel a vegyszermentesen gondozott zamatos gyümölcsök beértek. El...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 131
  • 8
  •  
  •  
Zöldparadicsom télire

Zöldparadicsom télire – savanyúság a be nem érő paradicsomokból

Nagyanyáink nem éltek olyan pazarló életet mint mi. Minden dobtak ki étel, sőt a be nem érő paradicsomok felhasználási módját is kitalálták. A zöldparadicsom télire kitűnő savanyúság lehet. Gyerekkoromban ez volt a kedvencem, Anyukám...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 1.7K
  • 29
  •  
  •  
pikáns lekvárok

Pikáns lekvárok – olvasó praktikák a különleges ízekhez

Időnként érdemes egy kicsit kísérletezni és új ízeket kipróbálni a lekvárok terén is. Az ízesítéshez sok minden bevethető. Pikáns lekvárok receptötletét hoztam az olvasóktól. Pikáns lekvárok az olvasóktól Már eddig is osztottam meg néhány...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 203
  • 9
  •  
  •  
Bazsalikomos paradicsomlekvár

Bazsalikomos paradicsomlekvár

Bazsalikomos paradicsomlekvár az olaszos ízek kedvelőinek kamrájából nem hiányozhat. Főleg, ha a paradicsom is megterem a kertben. Egyszerű és nagyszerű a recept és kitűnő a végeredmény. Bazsalikomos paradicsomlekvár Kovács Katalin készítette a különleges paradicsomlekvárt,...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 130
  • 6
  •  
  •  
ecetes szilva

Ecetes szilva – kitűnő savanyúság télire

Gyümölcsöket többnyire lekvár vagy befőtt formájában teszünk el télire vagy alkoholos italként végzik. Az ecetes szilva egy üdítő kivétel, amit már nagyanyáink is gyakran készítettek. Olvasónk megmutatta, hogy készítte Ő a régi recept alapján....

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 37
  •  
  •  

Savanyú paprika télire

A savanyú paprika az egyik legegyszerűbben elrakható savanyúság. A hidegen készíthető felöntő levével bármilyen zöldségfélét elrakhatunk télire. A vegyes vágott savanyúsághoz is kitűnő, amibe a paprika is jól illik. Savanyú paprika Többféle paprika eltevési...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 822
  • 19
  •  
  •  
metélőpetrezselyem

Fűszernövény tartósítás – bevált házi módszerek

A nyár az ínyenceknek igazi kánaán, elég csak kimenni a kertbe vagy az erkélyre és már csipegethetünk egy kis friss, zamatos fűszert. A fűszernövény tartósítás nem ördöngösség, már is mutatom a legjobb módszereket! Fűszernövény...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 71
  • 9
  •  
  •  
házi dobálós

Házi dobálós (vödrös) savanyúság receptek titkai

Az utóbbi években igen kedvelt lett a házi dobálós savanyúság. Találkozhatsz még velük vegyes,vödrös vagy hordós savanyúságként. Van amikor vecsési savanyuságként aposztrofálják, míg máskor erdéyli eredetűenk mondják. A nagyi féle mindent bele télire savanyúsághoz...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 1.3K
  • 30
  •  
  •  
paradicsom aszalása

Paradicsom aszalása napon és sütőben

A paradicsom aszalása az elérhető árú aszalógépek korában nem nagy kihívás. De nagyanyáink régi bevált praktikáival sem bonyolult feladat. A napsugár ráadásul ingyen van! Olvasói bevált recepteket hoztam. Paradicsom aszalása Az aszalt vagy szárított...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 109
  • 4
  •  
  •  
dinnye befőtt

Görög- és sárgadinnye befőtt

Görög- és sárgadinnye befőtt receptet kaptam egyik olvasómtól.  Görög- és sárgadinnye befőtt Pár hete levélben kért tőlem dinnyehéjból készíthető befőtt receptet Klárika. Akkor csak a dinnyehéj savanyúság és a dinnyehéjat is tartalmazó lekvár recepjét...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 634
  • 9
  •  
  •  

Melyik hónapban melyik gyümölcsöt főzzük be?

Ha valaki egyszer rákap a házi befőzésre, nehezen mond le róla. Amint megtapasztalja, hogy mennyivel finomabb az otthon készített befőtt vagy lekvár, mint a gyárban előállított, csakis saját maga teszi el a gyümölcsöket. És...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 134
  • 12
  •  
  •  
Őszibarack lekvár sütőtökkel

Őszibarack lekvár sütőtökkel

Őszibarack lekvár sütőtökkel nevet adtam a pikáns lekvár receptjének, pedig ez sokkal több annál. Az ízét is jobban el tudod képzelni, ha elmondom, igazából sütőtök-narancs-őszibarack és gyömbér házasításából jött létre. Ugye milyen jól hangzik? ...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 747
  • 11
  •  
  •  
ribizli gondozása

Gyümölcs befőzés alapok – milyen gyömölcsöt válasszak?

Lédús gyümölcsök nélkül elképzelhetetlen a nyár. Szerencsére nagyon jó módszerek léteznek arra, hogy ezeket a ízeket konzerváljuk és ne csak a legmelegebb évszakban élvezzük. Az ízletes lekvárok, ínycsiklandó üvegbe zárt kincsek elkészítése, vagyis gyümölcs...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 233
  • 11
  •  
  •  

Paprikakrém télire paradicsompaprikából

A házi paprikakrém télire eltevése megéri a minimális időráfordítást. Vegyszermentes, mert tartósítószerként csak sót használunk hozzá. Akár két évig is eláll és mindig kéznél van, ha főzés közben egy kis ízesítésre van szükség. Olvasók...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 243
  • 6
  •  
  •  

Natúr lecsó télire – egyszerű, gyors, finom

Natúr lecsó télire eltevése különösen annak éri meg, akinek a kertjében megteremnek a hozzávalók. Kár lenne veszni hagyni a megtermelt paprikát és paradicsomot. Bár ha olcsón hozzájutunk a zöldségekhez a piacon, akkor is érdemes...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 351
  • 20
  •  
  •  

Cukkini csatni (cukkini chutney) recept

A csatni (chutney), a zöldségekből vagy gyümölcsökből készült fűszeres indiai mártás egyre népszerűbb hazánkban is. Nem is csoda, hisz édes és savanykás, valamint csípős összetevőinek köszönhetően a magyar ízlésvilághoz is közel áll. A cukkini...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 138
  • 22
  •  
  •  

Káposztával töltött paprika télire – recept

A káposztával töltött paprika készítése egyszerű. Leginkább az szokott gondot okozni, hogy a paprika megpuhul vagy beszürkül. Olvasónk elmondja, hogy készül nála a ropogós és színét megtartó finom savanyúság. Káposztával töltött paprika hozzávalói 2...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 1.7K
  • 15
  •  
  •  

Sült gyümölcstea – természetes antibiotikum

Bár sült gyümölcsteát ígértem a címben, de valóban egy olyan egészséges csemegét hoztam, ami sokoldalúan felhasználható. Bármilyen gyümölcsből készíthetjük az ízlésünk szerint. Télen aztán fantáziánk és kívánságunk szerint használhatjuk fel a nyár zamatait. Az...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 131
  • 8
  •  
  •  

Szilvalekvár vörösborral sütőben készítve

A szilvalekvár vörösborral sütőben készítve Sinka Erika receptje, amit a hagyományos módon készített vörösboros szilvalekvár receptnél már beígért, mint második változatot. Akkor nem árulta el, miben lesz eltérő a második változat. Most már tudjuk,...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 121
  • 4
  •  
  •  

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás