Medvehagyma gyűjtése biztonságosan
Most, hogy az erdőkben előbújtak a medvehagymák és elindult a szezon, a medvehagyma gyűjtése is aktuális kérdéssé vált. Gyógyhatásának és széleskörű gasztronómia felhasználhatóságának köszönhetően egyre többen indulnak el saját maguk beszerezni a fokhagyma illatú gyógy- és fűszernövényt. Gyűjtésére szigorú előírások vonatkoznak, amelyek megszegése pénzbírsággal jár.
Medvehagyma gyűjtése
A medvehagyma a nedves, árnyas, savanyú talajú erdőkben érzi jól magát. Márciustól előbújó levelei és apró fehér virágai látványos, jellegzetes fokhagyma illatú virágszőnyeget alkotnak. Magyarországon legnagyobb mennyiségben a Mecsek és a Zsilic gyertyános, tölgyes, bükkös erdeiben bukkanhatunk rájuk.
Saját magunknak úgy gyűjthetünk biztonságosan medvehagymát, ha a szabályokat betartjuk és ismerve a medvehagyma jellemzőit, biztosan azt szedünk és nem keverjük össze a gyönygvirággal.
Szabályok
A gyógynövényként elismert hagymás növény nem természetvédelmi területen saját használatra maximum 2 kg/fő/nap mennyiségig szabadon gyűjthető. A gyűjtés szabályairól a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény rendelkezik. Ha valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, akkor az illetékes erdőgazdálkodótól engedélyt kell kérni. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a Társaság erdészeteinél lehet megvásárolni 20.000 Ft/hektár+áfa áron.
Külön törvényi előírás vonatkozik a védett természeti területen (pl. természetvédelmi terület, tájvédelmi körzet, nemzeti park) való gyűjtésre. Az ilyen területeken bármilyen kis mennyiség szedése csak a természetvédelmi hatóság (Baranya megyében a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség) engedélyével lehetséges.
Medvehagyma ismeret
A medvehagyma begyűjtésekor a szabálytalanságokért járó bírságon felül még egy veszély leselkedik a laikusokra. Felületes ismeretekkel rendelkezők gyakran összetévesztik az április közepén előbújó gyöngyvirággal, aminek levelei nem, hogy nem egészségesek, de egyenesen mérgezőek. A két növény közötti legmarkánsabb különbség a medvehagyma leveleinek átható foghagyma illata.
Hasonlóan a többi gyógynövényhez a medvehagymát is úgy kell szedni, hogy az állomány ne sérüljön:
- csak a leveleket szedjük le, semmiképp ne tépjük ki a hagymákat, hiszen azok biztosítják, hogy jövő évre is megmaradjon a növény,
- hagyjuk meg a növényen legalább a levelek felét, hogy virágozni és magot szórni tudjon, vagyis megmaradjon a növény és jövőre is élvezhessük egyedülálló ízét,
- mindig győződjünk meg róla, hogy valóban medvehagyma-e, legjobb módszer a levelek megdörzsölése, ha nem érezzük a jellegzetes fokhagyma illatot, akkor ne szedjük le, mert nem medvehagyma,
- tartsunk mértéket, egy-egy gyűjtőhelyen ne szedjük le az összes növényt,
- tájékozódjunk előre, hogy melyik helyen gyűjthető szabadon a medvehagyma,
- mindig csak maximum a törvény által megengedett mennyiségű növényt szedjünk le, ami jelenleg 2 kg/fő/nap.
Medvehagyma felhasználása
A többi hagymaféléhez hasonlóan a medvehagyma is tisztító és antibiotikus hatású.
A medvehagyma gasztronómiai felhasználási lehetőségeinek csak a képzelet szab határt. Fokhagymáéhoz hasonló íze miatt salátákba, levesekbe, főzelékekbe, szendvicsekhez, pogácsába ízesítőként használhatjuk.
Néhány kitűnő medvehegymás recept: