Májusi növényápolási teendők az erkélyen

Az igazi balkonszezon májusban kezdődik, amikor már túlvagyunk a fagyosszenteken és minden teleltetett növényünk is kikerülhet az erkélyre. Összegyűjtöttem, melyek a fő májusi növényápolási teendők az erkélyen.

Májusi növényápolási teendők

Májusi növényápolási teendők az erkélyen

Májusban még semmi nincs veszve, még bepótolható minden, az előző hónapokról elmaradt teendő.

Májusban már nyugodt szívvel megvehetünk minden balkonnövényt. A siker érdekében a  fűszernövények és a balkonnövények választásánál feltétlen vedd figyelembe a balkon fekvését, fényviszonyait. A napos balkon igazi kánaán, a mediterrán növények mellé a legtöbb egynyári növény is bátran ajánlható. Szép számmal találunk félárnyákos balkont kedvelő növényeket is. Az árnyéktűrő növények kevésbé színesek, látványosak. Érdemes a sárga és narancssárga színűek közük választani, mert ezek napsütés látszatát keltik.

 

napos balkon növényei

A szépen burjánzó balkon egyik titka a szakszerű növényválasztás. Csak olyan növényt válasszunk, aminek minden igényét ki tudjuk szolgálni. Fontos, hogy csak szép egészséges növényeket vegyünk meg és azonnal ültessük nagyobb edénybe a virágokat.

 

A kevésbé forró májusi időjárás kedvez az átültetéseknek. Ha eddig nem tettük meg, ültessük át a dézsás növényeket és az erkélyen nevelt gyümölcsfákat

 

Májusban a fagyosszentek Pongrác, Szervác, Bonifác május 12-14 között, valamint Orbán május 25-én még okozhatnak némi meglepetést. Ha hűvösebb éjszakák jönnek, akkor az érzékenyebb fajokat, a mediterrán származású növényeket célszerű zárt térbe helyezni. Az is segíthet, ha éjszakára fóliával letakarjuk az érzékenyebb szépségeket.

Növények összeültetésénél alapszabály, hogy csak azonos igényű (fény, víz, tápanayag) növényeket ültessünk egymás mellé.

A hőmérséklet emelkedésével a növények egyre több vizet és tápanyagot igényelnek. Ez utóbbihoz szívből ajánlom az élesztős tápoldat használatát.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

6 hozzászólás

 1. Zakar Sándorné szerint:

  Nagyon köszönöm,most is mint mindig találok valamilyen új tanácsot,vagy praktikus ötletet,gyakorlati tanácsot.

 2. Sági Györgyi szerint:

  Hogyan kell az élesztős tápszert elkészíteni?

 3. Dr Serestyén Klára szerint:

  Már elkészítettem a teraszokat..Élnek , burjánzanak a növények.Sikerült mindent beszereznem és elültetnem.Csináltam élesztős tápoldatot is és sötétben tárolom.
  Nagyon kedves vagy! Remélem a fagyosszentek elkerülnek.
  Ha van ötleted, hogyan védjem őket éjjel , kérlek írd meg nekem.

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Klára!

   Az időjárás-előrejelzést elnézve nem kell aggódnod.
   Nagyon sok örömöt kívánok a szép virágaidhoz! Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük