Kovászos uborka eltevése télire
A kovászos uborka íz nálam egyértelműen a nyárhoz kapcsolódik. Imádom a kovászos uborka levest is. Ennek ellenére eddig eszembe sem jutott, hogy bespájzoljak belőle a hidegebb napokra. Hisz azokra ott van az eltett svéd uborka, a csemege uborka vödrösen vagy épp a dobálós savanyúság. Az idén viszont lehet, hogy teszek egy próbát és kitapasztalom, hogy valóban olyan jó ötlet-e a kovászos uborka eltevése télire.
Kovászos uborka
Akik már elkészítették, állítják, hogy pont ugyanolyan friss, ropogós és szép zöld, mint nyáron.
A hagyományos módon el kell készíteni a kovászos uborkát. Ki hogy szereti. Kenyérrel vagy krumplival érlelve. Bár sokan azt mondják, ez utóbbit nem lehet kovászos uborkának nevezni, hisz a kovász épp a kenyérhez kapcsolódik. A krumplival savanyított uborkát ezért sokan egyszerűen csak sváb uborkának hívják.
Van igazság abban, amit a kovászos elnevezésről állítanak. Azonban manapság vannak olyan a kenyerek, amelyek nem kovásszal készülnek. Az ilyen kenyérrel érlel uborka sem viselhetné a kovászos nevet.
Nem akarok ilyen vitákba belemenni, elnézést mindenkitől, de én ebben a cikkben most bármilyen eljárással érlelt ubit kovászos uborkának fogok hívni.
A kovászos uborka a nyár egyik legnagyobb találmánya. A hűsítő savanyúság egyszerűen, pár nap alatt elkészíthető. Hidegen a legfinomabb, a forró nyári napokon nagyon jól lehűti a szervezetet. A kovászos uborka sok vitamint tartalmaz, a bélflóra és a gyomor egészséges működésére jó hatással. Kenyérrel is készíthetjük, de egyre kedveltebb a kovászos uborka krumplival való érlelése. A burgonyával készülő savanyúság nagy előnye, hogy gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Nálunk már évek óta így készül. Már mutatom is a krumplival készülő elronthatatlan kovászos uborka receptjét.
Kovászos uborka eltevése télire
- kedvünk szerint elkészítjük a kovászos uborkát,
- a pár nap alatt megérlelt uborkákat kiszedjük a léből,
- figyeljünk, hogy ne maradjon rajta se kenyér, se kapor,
- tiszta üvegbe rakjuk,
- a levét leszűrjük,
- a léhez hozzáadunk egy kávéskanál borként,
- a levet ráöntjük az uborkára,
- lezárjuk az üvegeket.
Porga Júlia még ettől is egyszerűbben teszi el. „Ezt én nem teszem, ki a napra sehová. Összeállítok és egyenesen megy a helyére. Ez csak egy telet bírna ki, de nem bírja ki még a karácsonyt se, mert elfogy.”
Én a kovászos uborkát hasonlóan csinálóm csak anyi változásal,hogy,én az uborkát borkénes vizben mosom meg,és nem rakok bele semit sem csak kapor krúmpli,és természetesen só!nagyon finom rópógós marad !Most négy üveggel raktam el télire dunsztólásal ezt még nem tudom milyen lesz ez most kisérlet4majd ha felbontóm megiróm ,hogy hogyan sikerült!
Köszi szépen! Jó ötlet ez a borkénes megmosás. Várom a felbontás utáni beszámolót. Minden jót kívánok! Jucó