Paradicsomszósz egyszerűen és fenségesen

A paradicsomszósz vagy paradicsommártás nagyon sokféleképpen készülhet. Szinte a világ minden részén ismerik, de mindenhol más ízesítéssel, más recept alapján készítik. Azt a változatot, amit mi magyarok kedvelünk, más országokban nem ismerik. A főtt vagy sült húsok mellé kitűnő fogás egyszerűen és gyorsan elkészíthető.

paradicsomszósz főtt krumplival tányéron

Paradicsomszósz, ahogy mi szeretjük

A paradicsomszósz megnevezés sokféle, elsősorban paradicsomból készült szószra utalhat. A világon leginkább a mexikói salsák és az olasz tésztaételek szószalapjaként ismert.

“A lányom és az én kedvencem a paradicsomszósz, bármilyen sült húshoz adhatjuk, vagy csak zsíros burgonyával fogyasztva is nagyon finom.”

Hozzávalók – 4 főre

  • 500 ml paradicsomsűrítmény,
  • 150 ml víz,
  • 1 evőkanál étolaj,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 5 evőkanál cukor,
  • 1 fej kis vöröshagyma,
  • 100 gr zellergumó kb.

Elkészítése

  • Előkészítjük az alapanyagokat, a hagymát és zellergumót megpucoljuk, a zellert apró csíkokra felvágjuk.
  • Az olajra öntjük a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítjuk.
  • Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt.
  • A dobozt kiöblítjük a vízzel és azt is hozzáadjuk a szószhoz.
  • A szószba beletesszük a felszeletelt zellergumót, a vöröshagymát és a cukrot.
  • Mi édesebben szeretjük, ezért ennyi a cukor mennyisége.
  • Sót nem adok hozzá, mivel a sűrítmény már tartalmazza.
  • 15 perc alatt a zellergumó és hagyma puhára fő benne és már lehet is tálalni.

Tipp: Házilag eltett paradicsomlével is készíthetjük. Azzal ugyanígy készül, de mivel az általában hígabb, azt nem kell vízzel hígítani.

Nagyon köszönjük a szuper receptet Ujvári-Kordics Veronikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

7 − hat =