Csodatévő gyógynövények a konyhában
Kedvelt fűszernövényeink egy része egyben gyógynövény is, amivel egészségesebbé varázsolhatjuk minden napjainkat. A csodatévő gyógynövények segítségével egész évben – így a vitaminszegény téli hónapok után is – egyszerűen felturbózhatjuk a szervezetünket és búcsút inthetünk a tavaszi fáradtságnak is.
Csodatévő gyógynövények vagy fűszernövények?
A hosszú tél után gyakran előforduló tavaszi fáradtság természetes dolog, csupán azt jelzi vele a szervezetünk, hogy kifogytak a vitamin tartalékaink. Szintetikus szerek helyet ilyenkor érdemes elővenni a természet patikáját és fűszernövényeink gyógyhatásait bevetni a szervezet vitamin raktárainak feltöltésére.
Rozmaring, zsálya, oregánó, petrezselyem, kakukkfű és hosszasan sorolhatnánk azokat a fűszernövényeket, melyekről tudvalevő, hogy másként feldolgozva, akár teaként, szirupként azonnal gyógynövényként kezdenek működni.
Természetesen nem ugyanúgy fejti a hatását a rozmaring hatóanyaga a sült kacsa mellett mint illóolajban vagy teaként készítve. A gyógyhatású fűszernövényeknél gyakran a kulináris élvezet győz. Az olaszok sem igazán a gyógyhatásuk miatt ízesítik oregánóval és bazsalikommal a pizzát.
Egy-két praktika alkalmazásával ügyesen kihasználhatjuk a fűszernövények gyógyhatását a konyhánkban.
Gyógybor, nagyanyáink csodaszere
A gyógyboroknak, avagy a vinoterápiának a régi időkben hatalmas kultusza volt, mára viszont kiszorultak a köztudatból. Mátyás király korában a főurak étkezések közben többféle gyógybort fogyasztottak. Számos feljegyzés létezik középkori német szokásokról is, ahol úgynevezett Luther Weint, gyömbéres és örménygyökeres bort ittak.
Gyógyborokat házilag is nagyon könnyen készíthetünk. Fél liter jó minőségű fehérborba áztassunk zsályát vagy rozmaringot, hat hétig hagyjuk állni sötét, hűvös helyen, majd szűrjük le.
A zsálya izzadásgátló tulajdonsággal bír, ezért főként nyáron érdemes fogyasztani. A klimaxban szenvedők panaszait is enyhíti, illetve görcsoldó hatása is említésre méltó.
A rozmaring tisztítja a májat, segít a hasi görcsök oldásában, emellett memóriazavar ellen is előszeretettel ajánlják.
Plusz tipp: ha túl erősnek érezzük a gyógynövények ízét, akkor hígítsuk fel egy kis szódával az italunkat!
Méz felturbózva
Egyszerűen áztassunk mézbe egy kis csokor gyógynövényt, például bodzavirágot, levendulát. A növények pár óra után feljönnek a méz felszínére, de ekkor még ne szűrjük át, hagyjuk állni 1-2 hétig. Fontos, hogy a szűrésnél és a keverésnél soha ne használjunk fém tárgyakat, mindig műanyaggal dolgozzunk.
A levendula nyugtató hatással bír. A bodzavirág meghűlés, láz esetén hatásos.
A kakukkfű köhögéscsillapításra ajánlott. A mentát a gyomor- , epe – és bélgörcsök enyhítéséhez használhatunk. A homoktövis erős immunerősítő tulajdonsággal bír.
Tipp: Az elkészítésnél fontos, hogy a virágos növényeket sose mossuk meg, és a virágport se rázzuk ki belőlük. A leveles növényeket lemoshatjuk, majd alapos szárítás után tehetjük a mézbe.