Túró rudi szelet – sütés nélküli finomság
Magam is kedvelem a sütés nélküli desszerteket. Egyrészt egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, nem mellesleg pedig finomak. A túró rudi szelet, amelynek receptjét az olvasónk most megmutatja igen csak a fogamra való.
Túró Rudi (eredetileg piros pöttyös alufóliába csomagolt) kakaós masszával bevont édeskés-savanykás túrórúd, Magyarország egyik kedvelt saját készítésű túrós desszertje. 1968-ban egy szovjet szabvány módosított változataként kezdték gyártani a Szabolcsi Tejipari Vállalatnál. Az otthon készülő változatnak a legnagyobb előnye, hogy mesterséges ízfokozóktól és tartósítószerektől mentes desszertet készíthetünk tehéntúró, citrom, vanília, cukor, vaj, csokoládé és némi zselatin felhasználásával.
Túró rudi szelet hozzávalói
A kekszes alaphoz:
- 50 dkg darált keksz,
- 3 evőkanál porcukor,
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
- 2 dl meggylé,
- 1 dl főzött kávé,
- 3 dl tej,
- 1 kávéskanál citromlé,
- 1 kávéskanál vaníliás cukor.
A töltelékhez:
- 50 dkg túró,
- 25 dkg mascarpone,
- 4 evőkanál cukor,
- 2 kávéskanál vaníliás cukor,
- 1 kávéskanál citromlé,
- 10 g zselatin fix,
- meggybefőtt.
A csokoládémázhoz:
- 100 g étcsokoládés bevonó.
Elkészítése
- a kekszet a tejjel, a meggylével, a kakaóval a cukrokkal, a citromlével elkeverem,
- formázható állagúvá gyúrom,
- a túrót elkeverem a cukrokkal, a citromlével és mascarponéval belekeverem a zselatin fixet is,
- hozzáadom a lecsepegtetett meggyet majd, összekeverem,
- a túrós keveréket a kekszes masszára egyenletesen terítem,
- hűtőbe teszem, amíg megszilárdul a csokoládé, majd szeletelem.
Nagyon köszönöm a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!