Category: Gyógy- és fűszernövények
A fűszeres, aromás illatú kakukkfű nem csak kitűnő fűszernövény, de kiváló immunerősítő gyógynövény is. Kezelhető vele a köhögés, a hörgő- és a szájüregi gyulladások is. Már az egyiptomiak és a görögök is használták fűszerként....
Kedvelt fűszernövényeink egy része egyben gyógynövény is, amivel egészségesebbé varázsolhatjuk minden napjainkat. A csodatévő gyógynövények segítségével egész évben – így a vitaminszegény téli hónapok után is – egyszerűen felturbózhatjuk a szervezetünket és búcsút inthetünk...
Most, hogy az erdőkben előbújtak a medvehagymák és elindult a szezon, a medvehagyma gyűjtése is aktuális kérdéssé vált. Gyógyhatásának és széleskörű gasztronómia felhasználhatóságának köszönhetően egyre többen indulnak el saját maguk beszerezni a fokhagyma illatú...
A nem túl vonzó külsejű fekete retek egy igazi íz- és vitaminbomba, a tél egyik kedvelt zöldsége. A fekete gumó hófehér húst rejt magában. Íze zamatos, az egészségre gyakorolt hatása pedig fantasztikus. Többek közt...
A hagyma (Allium cepa) az egyik legelterjedtebb és legsokoldalúbb zöldségfélék közé tartozik. Nemcsak ízével, de gyógyhatásaival is elismerést vívott ki magának. A hagyma eredete és jellemzői A hagyma (Allium cepa) az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába,...
A rozmaring (Salvia rosmarinus) az egyik legnépszerűbb gyógy- és fűszernövény, melyet az ókorban memória javítóként tiszteltek. A régiesen rozmarin vagy antosfű néven ismert növény gyógyító hatásairól a középkorban számtalan feljegyzés született. A magyarság virágai...
Ahogy a tavasz lassan közeledik, egyre többen vágyunk arra, hogy a kertünkben vagy akár egy kisebb veteményesben is megtermeljük a saját zöldségeinket és gyümölcseinket. Kezdő kertészek számára a legfontosabb, hogy olyan haszonnövényekkel induljanak, amelyek...
A gyömbér (Zingiber officinale) az egyik legnépszerűbb fűszer- és gyógynövény, amelyet évszázadok óta használnak az egészség megőrzésére és az ételek ízesítésére. Csípős és fűszeres íze számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. De hogyan lehet saját gyömbért...
A kis meténg (Vinca minor) egy közkedvelt talajtakaró évelő növény, amely gyönyörű lila vagy kék virágaival és sötétzöld leveleivel díszíti a kertet. Hazánkban is népszerű, hiszen igénytelen, gyorsan terjedő és évszaktól függetlenül dekoratív megjelenést...
Télen méginkább vagyunk a friss, zöld ízekre. A mi éjhajlatunkon nem sok ilyen alapanyagot találunk. Jó megoldás lehet ilyenkor a petrezselyem hajtatása a konyhában. Az egyszerű módszerrel – nagyanyáink méltánytalanul elfelejtett trükkjével – állandóan...
A menta, vagy tudományos nevén Mentha, egy friss illatú és ízletes növény, amelyet konyhai és gyógyászati célra egyaránt használhatunk. A mentát gyakran termesztik kertekben vagy cserepes növényként, és számos fajtája létezik, mindegyik kicsit más...
A téli hónapokban sem kell lemondani a friss fűszerek zamatáról, mert fűszernövények a lakásban is nevelhetők. A házilag termesztett fűszernövények amellett, hogy garantálják az ételeink frissességét és vegyszermentességét, látványként sem utolsóak a szürke téli...
Nyáron tobzódunk a fenséges ízekben. A kert és a balkon fűszernövényei magukba szippantják az éltető napsugarakat és illatok és ízek formájában adják tovább nekünk. Fűszernövény kisokos összeállításával szeretném segíteni a saját fűszerkert kialakítását az...
A sáfrány, vagy más néven krókusz, nemcsak a konyhákban, de a történelem és a kultúra számos területén is jelentős szerepet tölt be. Ez a fűszer az egyik legdrágább a világon, és nem véletlenül. Lássuk,...