Pihe-puha túrós sütemény receptje
A túróval nem igazán lehet mellényúlni. Akár torta vagy kelt tészta tölteléke lesz, akár fánk, esetleg gombóc készül belőle, nem kell csalódni benne. Sőt még sós túrós pogácsának is kitűnő. A pihe-puha túrós sütemény receptje és elkészítése egyszerű, gyorsnak csak azért nem mondható, mert pár órás pihenő időre van szüksége. Viszont jó lesz vigyázni vele, mert rekord sebességgel elfogy!
Pihe-puha túrós sütemény receptje
Wolf Mártától származik a szuper recept a következő ajánlással: „Én, kettőnknek fél adagot szoktam csinálni, de simán elfogy a teljes adag is, mert másnap is finom puha. A tésztája olyan könnyű állagú, mintha piskóta lenne.”
Hozzávalók
- 5 tojás,
- 15 dkg margarin,
- 1/2 dl tej,
- 3 dkg élesztő,
- 30 dkg liszt,
- 75 dkg túró,
- 25 dkg porcukor,
- 1 vaníliás cukor,
- 1 citrom reszelt héja.
Pihe-puha túrós sütemény elkészítése
- a 4 tojás sárgáját a 15 dkg puha margarinnal kikeverjük,
- hozzáadjuk a kb. ½ dl tejben felfuttatott élesztőt (benne kb. 1 ek cukorral),
- beletesszük a 30 dkg lisztet,
- alaposan kidolgozzuk, hogy fényes, de puha gombócot kapjunk, mint általában a kelt tésztánál,
- két részre osztjuk,
- az egyikkel kibélelünk egy sütőpapírral beborított tepsit,
- a túrót összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal,
- majd belekeverjük a 4 tojás felvert habját és 1 evőkanál lisztet,
- a túrót rásimítjuk a tepsiben lévő tésztára és befedjük a tészta másik felével,
- a tetejét felvert tojással lekenjük,
- félretesszük és meleg helyen kb. 2,5-3 órát pihentetjük (ez alatt szépen lassan megkel),
- pihentetés után kb. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25-30 perc alatt készre sütük.
Nagyon köszönöm Wolf Mártának a kitűnő receptet!
További túrós sütemény receptek
A rákóczi túrós a legismertebb magyar sütemények közé tartozik. Az ország bármely részén megtalálható a cukrászdák kínálatában, de az a jó benne, hogy otthon egyszerű recept alapján saját magunk is megsüthetjük az omlós tésztájú, túrós, habos finomságot. Ahogy a sütemények többsége, a Rákóczi túrós is sokféleképpen készül az ország egyes részein. Az egyszerű süteményt mi természetesen úgy, szeretjük leginkább, ahogy régről megszoktuk, a családi recepten soha nem változtatunk.
A házi túrós batyu sokkal finomabb, mint a boltokban vásárolható, csak nyomokban túrót tartalmazó péksütemény. Egyszerűen megunhatatlan, a kapros ízek kedvelői még egy kis kaporral is megbolondíthatják.
A túrós-kávés szelet egy igazán könnyű, nagyon krémes és nagyon finom sütemény. Amolyan család kedvence, amit időnként újra és újra meg kell sütni.
Okos recept, de a tésztába só is kell. 30 dkg liszthez 2-3 gramm, ami kb fél teáskanál.
Ezen kívül a túrót nem liszttel, hanem búzadarával kell sűríteni. De ez nyilván részletkérdés, a só azonban nem.