Inspirációk és praktikus ötletek francia erkélyhez

Bármilyen csöppnyi is egy erkély, nagyon jó összekötő kapocs a természethez. A növényekkel benépesített kis tér élhetőbbé, szebbé varázsolja környezetünket. A növényeknek köszönhetően kialakuló mikroklíma különösen fontos a szennyezett levegőjű nagyvárosokban. Talán neked is jól jönnek a praktikus ötletek francia erkélyhez. 

ötletek francia erkélyhez

Inspirációk és praktikus ötletek francia erkélyhez 

Sokakat foglalkoztató kérdés, hogy mit lehet tenni egy francia erkéllyel. A padlóig nyitott ablak világossá teszi a lakást, közelében nyugodtan elhelyezhetjük a fényigényes növényeket.

A francia erkély feldíszítésére legegyszerűbb megoldás, ha a franciaerkély korlátjára virágládákat rögzíthetünk és erre futónövényeket pl. muskátlit, petúniát helyezünk. Az erkély tájolását természetesen itt is figyelembe kell venni a növények választásánál. Csak akkor lesznek tartósan szépek a növények, ha az elvárt feltételeket maximálisan biztosítjuk számukra.

Egy-egy virágláda csak a különleges kialakítású, építészetileg is érdekes erkélyeken mutat jól. A hagyományos, magyar lakótelepi francia erkélyekre mindenképp több virágládát és növényt javaslok.  

francia erkély

Kellemes illatú lesz a lakás is, ha illatos virágú növényeket vagy fűszereket, pl. mézvirág, rozmaring, bazsalikom, kakukkfű ültetünk a virágládába. Szennyezett levegőjű helyeken, pl. a belvárosban elégedjünk meg a növények illatával, fogyasztásuk nem ajánlott. 

A virágládákat nem feltétlenül kell az erkély felső korlátjához rögzíteni, azokat tehetjük alulra is. Bár a kívülre helyezett alsó balkonládákkal a saját dolgunkat nehezítjük, hisz az öntözés kisebb fajta akrobatikus mutatvány. Mindenképp figyeljünk a biztonságra, különösen, ha kívülről helyezzük el a növényeket. Fontos az alapos és biztonságos rögzítés.

A kis tér optikai megnövelésére válasszunk magas növényeket. Jó ötlet, ha megpróbálunk függőlegesen terjeszkedni. Jól jön, ha jó viszonyt ápolunk a felső szomszéddal és az Ő erkélyéről  is lógathatunk le virágokat. Az örökzöldek, kisebb fák akár formára is nyírhatók. Napos erkélyre jó választás a leander, a citrusfélék vagy a törzses rózsa is.  

Igen látványos francia erkélyünk lehet, ha a növényeket több sorban, több szintben helyezzük el.

A muskátlin és petúnián túl különösen jól mutatnak több soros elrendezésben a mediterrán növények, pl. a cikász, a murvafürt (Bougainvillea). 

Romantikus hatást érhetünk el, ha futórózsával, repkénnyel, borostyánnal, vadszőlővel körbefuttatjuk a franciaerkélyt.

A rácsos francia erkélyek alkalmasak arra, hogy növényeket futtassunk rajtuk. Felfelé futtatásra az egynyáriak közül pl. gyorsan növő hajnalkát vagy a szárnyas feketeszemet tudnám ajánlani. Lefelé is terjeszkedhetünk csüngő habitusú növényekkel. Nagyon látványos például a színes virágok közé ültetett illatos kakassarkantyú, ami köztudottan szunyogűző is.

Nézz további ötleteket a pinterest albumomban!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük