Francia erkély – mit kezdjek vele?

A francia erkély olyan, mint a mesében a kisebbik lány ajándéka: van is meg nincs is. Ha élvezni szeretnénk a lakáshoz tartozó plusz teret, akkor szinte nincs is, ha takarításba kezdünk, akkor ott van. Mondok azért pár ötletet, hogy használhatod ki legoptimálisabban. Célom, hogy ne nyűgnek érezd a francia erkélyt, hanem meglásd benne a lehetőségeket.

francia erkély

Mi a francia erkély?

A franciaerkély: egy erkély nélküli erkélyajtó, ahonnan nem lehet kilépni, legfeljebb egy keskeny szegélyre. A biztonságról a szokásos magasságú erkélykorlát gondoskodik. Szellőztetés és fényviszonyok szempontjából, na és az épület homlokzati látványa miatt jobb, mintha egy ablak lenne beépítve.

A francia erkély tehát valójában egy ajtó, amit egy korlát választ el a külvilágtól, és ahová nem tudsz kilépni. Aprócska mérete miatt más országokban szokás Júlia erkélynek hívni a shakespeare-i történetben szereplő erkélyre utalva. Tény és való, hogy a Veronában Júlia erkélyeként emlegetett erkély nem túl nagy, de mint tudjuk azt csak a 18. században építették. Arról nem is beszélve, hogy a helyszín és történet jórészt az írói fantázia szüleménye.

Sokan csak nyűgnek érzik a francia erkélyt, hisz oda nem lehet kiülni egy kávéval és egy jó könyvvel a kezünkben. Nem tarthatunk rajta traccspartikat. Arra sem ad módot, hogy kivonuljunk egy cigire, hogy ne a szobában pöfékeljünk.

Jogos az érzet, hogy van is erkély, meg nincs is.

Takarításkor, ablaktisztáskor plusz egy suvickolnivaló felület, amikor pedig használni szeretnénk rá kell döbbennünk, hogy iszonyatosan kicsi.

Mégis sokaknak ez az egyetlen módja, hogy kicsit közelebb hozzák magukhoz a természetet. 

Mit kezdhetünk a francia erkéllyel?

Nem mindegy, az ablakon kinézve milyen kép tárul elénk. Mennyivel jobb érzés színes virágokkal borított erkélyre kitekinteni, mint a csupasz korlát látványán búslakodni.

Talán sejted, hogy mit fogok javasolni. Hát persze, hogy növényeket. Egy ruhaszárító talán még elférne, de tuti, hogy amint kiraknád a frissen mosott, illatozó ruhákat, a felső szomszéd cigijének hamuja pont akkor kívánkozna lepottyanni hozzád.

Teleaggathatod szebbnél szebb, színesebbnél színesebb virágokkal, amik egyrészt szépítik az ingatlant, másrészt a lakásból kitéve megspórolsz bent némi helyet is úgy, hogy nem kell lemondanod a növényekről.

A padlóig lenyúló ajtó remek lehetőség a külvilág becsempészésére, egy kis leleménnyel a szobanövények nyaraltatása is megoldható itt.  A szűk hely jól kihasználható, ha a cserepeket a rácsozathoz erősített tartókba állítjuk vagy pl. a futórózsát, borostyánt futtatunk a rácsokra.

Innentől minden már csak fantázia kérdése.

francia erkély

Nézz további ötleteket a pinterest albumomban!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük