Titánbuzogány (Amorphophallus titanum), óriás kontyvirág

A titánbuzogány a világ legnagyobb és legbüdösebb virága. Különleges alakja miatt a nevének jelentése is igen bizarr. Bár még pár más meglepetést is tartogat. Olvass tovább, és sok titkot elárulok a férfiasság szimbólumáról.

Titánbuzogány származása

A titánbuzogány elég különleges egyede a növényvilágnak. Latin neve, az Amorphophallus titanum lefordítva óriás torz péniszt jelent. Az 1990-es évek elején Sir David Attenborough, a híres természettudós egy rövidebb nevet is adott neki amikor a “The Private Life of Plants” filmjét forgatta. Nem akarta a filmben a torz pénisz nevet használni, ezért lerövidítette azt és egyszerűen titan arumként említette.

A titánbuzogány mellett szokás még óriás kontyvirágnak hívni. Csak Szumátra őserdeiben él, máshol nem sikerült meghonosítani. Borzasztó szaga miatt az őslakosok sokáig emberevő növénynek hitték, ezért nem is merték megközelíteni. Eredeti élőhelyén a titánbuzogányt is a kihalás fenyegeti, mert az őserdők irtása következtében egyre kevesebb élőhely jut számára.

Érdekességek a titánbuzogányról

Ritkasága miatt a botanikus kertekben minden egyes példányt igazi kincsként őriznek. A fajt Odoardo Beccari olasz botanikus fedezte fel 1878-ban, neki köszönhetően ma már amerikai, kanadai, angliai és német botanikus kertekben is megtalálható.

A növény fejlődése a föld alatt található kb. 70-80 kg súlyú gumóból indul. A virág naponta 2-5 cm-t nő. A fejlett virágok súlya elérheti a 7-8 kg-ot is, átmérője pedig az 1-1,5 métert is.

virágok elég rövid életűek, csupán egy-két napig élnek, de bűz miatt azért ezek a napok sem épp a kellemesek. Átható bűze több hetes döglött hal vagy emlős szagára emlékeztet, már 3 km távolságból is érezhető.  Csak három évente nyílik, akkor is csupán mindössze 48 órán át.

A bűz egyetlen célja az, hogy még vonzóbbá tegye magát a rovarok számára a beporzáshoz, vagyis egy kis szex

Virágzás után a gumóból kihajt egy levél, amely később egy kisebb fa magasságát is eléri.
Nem véletlenül nevezik a föld legnagyobb virágának, egy csodálatos példány a 3,1 méter magasságot is elérte.

Később a levél elfásul és a teteje három részre oszlik, amelyből aztán újabb kisebb levelek nőnek ki. Ekkor a növény akár 6 méter magas és 5 méter széles is lehet. Aztán az elfásult levél elhal, következő évben pedig új levél nő a helyébe.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük