Fürtös gyöngyike ültetése, gondozása, szaporítása

A fürtös gyöngyike (Muscari neglectum) vagy örmény gyöngyike (Muscari armeniacum) apró kék vagy ritkábban fehér virágfejeivel már márciusban magára vonja a tekinteteket. A kedves kis tavaszi hagymás növény a száraz gyepekben, sziklás helyeken, tölgyesekben fordul elő a temészetben. Egyre népszerűbb kertek díszeként is, sőt cserépben, akár erkélyen is nevelhetjünk. Nézzük, mikor és hogy ültethetjük, szaporíthatjuk és miből áll a gyöngyike gondozása!

kék fürtös gyöngyike, muscari virágok

Gyöngyike (Muscari ) származása, jellemzése

A gyöngyike (Muscari) a spárgavirágúak rendjébe és a spárgafélék családjába tartozó növényfaj. Száraz gyepekben, sziklás helyeken, tölgyesekben fordul elő a temészetben a Földközi-tenger térségében és Dél-nyugat-Ázsiában.

Népies nevei: béka- vagy kígyóhagyma, györgyike, kék gyöngyvirág, kígyóvirág, mezei jácint, pézsmabimbó, Szentgyörgyvirág.

Ismertetőjegyei: tavaszi hagymás növény, levelei már ősszel kibújhatnak.

Virágok: kék vagy fehér, enyhén illatos virágai apró gyöngyökre emlékeztetnek. Tőkocsányon ülnek, rövid fürtös virágzatot alkotnak, melynek felső virágai terméketlenek. A sűrő fürtökben lógó virágok illata egyes fajtáknál elég erős.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, minden része mérgező

Magasság: 15 – 25 cm

Habitus:  Gömbölyded, illatos virágai kb. 5 mm-esek, hosszúkás, összeforrt húsos lepellevelekből állnak. A pártacimpák kicsik, fehéresek. Levelei keskeny szálúk, tőállók, színükön csatornásak, felső részükön visszahajlók, a tőkocsánynál hosszabbak. Termése háromszögletű, sokmagvú toktermés.

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, télen a fagymentes napokon szintén adjunk neki vizet

Virágzási idő: egyes fajták már márciusban, míg mások csak áprilistól hozzák apró, de mutatós virágaikat.

Legismertebb gyöngyike (Muscari) fajták

Legismertebb két fajtája a fürtös gyöngyike (Muscari neglectum) és az örmény gyöngyike (Muscari armeniacum). Ez utóbbinak több fajtája is létezik különböző kékben, példáil „Blue Spike’ kobalt kék, telt virágokkal, vagy a ‘Valerie Finnes’ égkék színben.

Az epergyöngyike (M. botryoides) fehér virágokkal, a világoskék gyöngyike (M. aucheri) és az ‘Ocean Magic’ fajta kék virággal és fehér csúccsal, a széles levelű M. latifolium sötétkék fürtökkel és világoskék csúccsal rendelkezik. 

fehér színű fürtös gyöngyike

Májusba és júniusban igazi különlegességnek számít a tollszerű és világoslila virágzattal büszkélkedő üstökös gyöngyike (M. comosum).

Fürtös gyöngyike igényei és gondozása

Helyigény

A gyöngyike a napos, félárnyékos helyet szereti leginkább. Érdemes lombhullató fák vagy cserjék tövébe ültetni, jó vízáteresztő, laza talajba.

Gondozása

Alapjában véve semmilyen gondozást nem igényel. A túlzott terjedését kiásással akadályozhatjuk meg. 

Virágjait az elvirágzás után hagyjuk a száron elszáradni. A hagymákat nem kell évente felszedni, elég csak 3-4 évente. Ha egy területen nagyon sűrűvé válik vagy átakarjuk ültetni más helyre, akkor a levelek megsárgulása után szedjük ki a földből, válasszuk le a sarjhagymákat. A hagymákat a (sarjakat is) egymástól legalább 8 – 10 centiméter távolságra ültessük az új helyre.

Elvirágzás után visszahúzódik a hagymába, de a többi tavaszi hagymással ellentétben már ősszel megjelennek üde zöld levelei, ami közül tavasszal emelkednek ki a virágfejek.

Fürtös gyöngyike ültetése

A gyöngyike a többi tavaszi hagymás növényhez (tulipán, jácint, nárcisz, stb) hasonlóan „iskolás növény”, azaz ősszel, az iskola kezdés után ültethető és a nyári szünet kezdetekor szedhető fel. Bár jó hír a gyöngyikével kapcsolatban, hogy ennek hagymáit még 2 – 3 évente sem kell felszedni, mint például a tulipánt.

Ültetési mélysége 6 – 8 cm.

Az újonnan vásárolt fürtös gyöngyike hagymákat a tavaszi virágzáshoz ősszel, a fagyok előtt ültessük le 8 – 10 cm távolságra. Ezt gyakorlatilag szeptembertől általában november végéig megtehetjük.

Gyöngyike szaporítása

A szaporítással nem sok gondunk lesz. A sarjhagymáknak és az önvetésnek köszönhetően megfelelő környezetben önmagától is szaporodik és gyorsan terjed. Ha az elvirágzás után nem vágjuk le a virágokat, akkor az abból fejlődő magokat elszórja és azokból újabb növények fejlődnek. Ugyanakkor a kis sarjhagymákat is hoz, amiból szintén újabb növénykék nevelkednek. Szárazabb területeken is megél és alkalmas az elburjánzásra.

Saját magunk is sikerrel járhatunk a magvetéssel. A magokat cserépbe vagy szabadföldbe egyaránt ültethetjük. 

A hagymák nem kényesek az átültetésre, de azért célszerűbb inkább ősszel kiásni és másik helyre ültetni a hagymákat.

Gyöngyike kártevői, betegségei

A kártevőkkel és betegségekkel szemben jól ellenáll, ellenségei nem ismertek. Vírusbetegségek csak nagyon ritkán léphetnek fel. 

Túlzott vizesedés esetén a hagymák könnyen rothadásnak indulnak. 

Gyöngyike felhasználása

Csoportosan ágyásokban és szegélyekben, sziklakertben, fák előtt vagy alatt, balkonládákban, tálakban, cserepekben egyaránt jól mutat.

A mind a kék, mind a fehér színű gyöngyike jól társítható más tavaszi hagymásokkal és egyéb tavaszi virágokkal, pl. árvácska, kankalin, százszorszép. A piros és sárga tulipánokkal egybe ültetett gyöngyikék gyönyörű látványt nyújtanak. Gyönyörűen illik a nárciszokhoz, rózsaszín vagy fehér jácintokhoz, valamint a tavaszi és a szártalan primulához.

Gyors szaporodásának köszönhetően néhány éven belül gyönyörű virágszőnyeget képez a kertben.

tavasz hagymások

Figyelem! : Mindegyik része kicsit mérgező.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

3 hozzászólás

  1. Erdősi Márta szerint:

    Felfogtam a magokat. Mikor érdemes Őket elvetni? Közvetlenül szabadföldbe vagy inkább cserépbe?

  2. Sinka Erika szerint:

    A régi házamnál,amiben sajnos már nem én lakom,olyan volt a gyöngyike mint a tenger. Az új házamnál jelenleg kiakulóban van a kert,próbáltam ezt a gyönyörűséget beszerezni,de nem találtam még egyik nálunk található üzletben sem.Szomorú vagyok. 🙁 Esetleg valami tipp???

    • Nagy Jucó szerint:

      Szeptembertől érdemes keresni, amikor a tavaszi hagymásokat elkezdik árulni. Szinte minden nagy áruházban szokott lenni.
      Sok sikert kívánok! Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük