Vajdasági sós – gyors sajtos-sós sütemény receptje

A vajdasági sós süteményt egy kedves exkolléganőm ajánlotta a figyelmembe. Nem most volt, de valamiért mindig halasztgattam az elkészítését. Most végre elővettem a receptet és elkészítettem. Nem bántam meg. Tényleg nagyon gyors és egyszerű. Szívből ajánlom az elkészítését. Mutatom is az egyszerű receptet!

vajdasági sós

Vajdasági sós receptje

„Könnyű elkészíteni és fantasztikus tényleg. De, legközelebb a tésztába és a sajtos krémbe elosztom a sót, mert a tészta szerintem megkívánja. Ja, és óvatosan, mert sok a tej nekem olyan 3 dl kellett csak.

Füstölt sajtot raktam bele, pennys ócsó Sissi márkát és fantasztikus.

Ezt a sós harapnivalót bárki el tudja készíteni, bátran ajánlom akár kezdőknek is. Már többször készítettem, és mindig hamar elfogy.” – ajánlotta a receptet Csizmásné Varga Judit.

Hozzávalók

Tésztához

  • 80 dkg liszt,
  • 5 dkg élesztő,
  • 3-5 dl tej,
  • 1 dl étolaj,
  • cukor,
  • só.

Töltelékhez

  • 25 dkg vaj/margarin,
  • 2 tojás sárgája,
  • 1 evőkanál só,
  • 10 dkg reszelt sajt

Tetejére

  • 1 tojás,
  • 20 dkg sajt,
  • szezámmag (el is maradhat)

Vajdasági sós elkészítése

  • Először elkészítjük a tölteléket. A vajat/margarint a sóval és a tojások sárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és alaposan összedolgozzuk.
  • A tejet meglangyosítjuk, és az élesztőt 2 dl cukros tejben felfuttatjuk.
  • A liszthez hozzáadjuk a már felfuttatott élesztőt, az olajat, majd a maradék langyos tejjel jól összedolgozzuk. (tapasztalat szerint 3 dl tej elég hozzá).
  • A bedagasztott tésztát 4 részre osztjuk, külön keleszteni nem kell!!
  • Az első tésztacipót enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjük a töltelék 1/4 részével, feltekerjük, mint a bejglit.
  • Kb. kétujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk vagy vághatunk belőle háromszögeket is.
  • Ugyanígy készítjük el a többi cipót is.
  • A tetejét felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Én pár szem szezámmagot tettem még rá. T
  • Tepsibe tesszük, 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Nagyon köszönjük a receptet Csizmásné Varga Juditnak!

További hasonló receptek

Ha azt mondom: sajtos, túrós, tepertős, zsíros, medvehagymás, burgonyás és megkérdezem, hogy vajon milyen ételről beszélek, szinte mindenki azonnal rávágja, hogy pogácsa. Hát persze, hogy az egyik legkedveltebb sós, sült tésztáról beszélek és el is hoztam a legjobb pogácsa receptek szubjektív válogatását. Szerintem mindenki megtalálja benne a kedvencét.

Sajtos kalácsok muffinformában sütve nagyon gusztusosak és ízletesek. Olvasónk a húsvéti asztalra készítette, de szerintem az év bármely szakában nagy sikerre számíthat, aki megsüti az egyszerű recept alapján készülő  péksüteményt.

Ismét egy egyszerű és nagyszerű finomság, a túrós pogácsa receptjét osztotta meg velünk Vadady Mária. Ránéztem a fotóra, a receptre és rögtön tudtam, hogy ez nagy családi kedvenc lesz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük