Selymes tojáslikőr készítése házilag

A tojáslikőr házilag is elkészíthető alkoholos finomság. Azontúl, hogy magunk kényzetetésére készítjük, szép üvegbe töltve szuper ajándék is lehet belőle. Húsvétra vagy karácsonyra is nyugodtan ajándékozhatjuk. A házi tojáslikőrt ízesítőként is használhatjuk desszertekhez, süteményekben vagy más italokban. Kávéba öntve készül például az „eggnog latte „, de teában is nagyon finom. Lehűtve a legfinomabb, de felmelegítve szegfűszeggel és fahéjjal ízesítve puncsként is kitűnő.

tojáslikőr

Tojáslikőr receptje

A tojáslikőrt húsvéti italnak is tekinthetjük, hisz a tojás a húsvét egyik jelképe. Kanadában, az Egyesült Államokban és néhány európai országban hagyományosan a karácsonyi szezonban fogyasztják a tojáslikőrt, október végétől az ünnepi szezon végéig.

A tojáslikőr házilag is készíthető tejből, tojásból, cukorból és aromákból. Legjobban hűtve érzényesül az íze, többnyire így fogyasztjuk. Egyes országokban azonban főleg a hideg napokon felmelegítik, puncsként, a forralt borhoz hasonlóan fogyasztják. Tálaláskor fahéjjal vagy szerecsendióval ítesítik.

A tojáslikőrt ízesítőként is használhatjuk desszertekhez, süteményekben vagy más italokban. Kávéba öntve készül például az „eggnog latte „, de teában is nagyon finom.

Nem kell attól félni, hogy a nyers tojás miatt hamar megromlik, ugyanis az alkohol tartósítja.

Hozzávalók

  • 5 db tojás sárgája,
  • 40 dkg cukor,
  • 5 dl tej,
  • 2,5 dl tejszín,
  • 1 vaníliarúd,
  • 2,5 dl rum vagy 3,5 dl vodka.

Házi tojáslikőr elkészítése

  • a tejet a tejszínnel felforraljuk, a tejszíntől lesz igazán krémes állagú,
  • kikaparjuk a vaníliarúd belsejét,
  • a tejhez keverjük,
  • ha felforrt a tej és a tejszín, tegyük félre,
  • a tojássárgájához hozzáadjuk a cukrot,
  • egy habverő segítségével felhabosítjuk,
  • ha kihűlt a tej, a tojássárgájához öntjük,
  • alaposan összekeverjük,
  • hozzáöntjük a rumot vagy a vodkát is.

Fogyasztás előtt hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek összeérjenek. Legjobb hűtőszekrénybe tenni és ott is tárolni, mert így jön ki igazán a kellemesen hűsítő íze.

A megmaradt tojásfehérjékből pedig készülhet például egy szuper habcsók halom.

További házilag készíthető likőr receptek

A meggylikőr házilag egyszerűen, könnyen elkészíthető kényeztető alkoholos finomság. A női itóka a nap érlelte meggy összes zamatával kényeztet a hideg téli estéken. Pócza Csabáné Irénke árulta el, Ő hogy készíti. Vigyázz, mert rövid lesz a leírás és hosszú az élvezet!

Limoncello, az olasz citromlikőr nem csak Olaszországban kedvelt. Most már szerte a világban készítik a kissé fanyar, jellegzetes ízű alkoholos finomságot. Olvasónk a saját maga által termesztett egészséges citrom egy részét áldozta be és most megosztja velünk a receptjét.

A tutti-frutti likőr amolyan téli itóka a nyár ízeit rejtve. A legjobb benne, hogy ahogy érnek a gyümölcsök, minden belekerülhet szépen sorban. Decemberre összeérnek az ízek, így akár karácsonyi ajándéknak is adhatjuk.

Baileys otthon is készíthető. Bár nem egy az egyben olyan az íze, mint az eredeti ír krémlikőrnek, a hasonlóság elég nagy és sokkal olcsóbban kijövünk, mintha eredetit vásárolnánk.

Az édes, alkoholos likőrök között előkelő helyet foglalnak el a krémlikőrök. Közös jellemzőjük, hogy állaguk jóval sűrűbb, krémesebb, mint a hagyományos likőröké, és igen kedveltek a hölgyek körében. Szinte mindegyik krémlikőr házilag, otthon is elkészíthető. Most a négy legnépszerűbb, a Baileys, a csokilikőr, a nutella likőr és tojáslikőr receptjét hoztam el. Ezek elkészítése egyszerű és a finom itókákat szép üvegbe helyezve akár ajándékként is adhatjuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük