Házi rétes nyújtás nélkül egyszerűen receptje

Emlékszem még gyerekkoromban a nagyanyáim, majd később az anyukám is a hagyományos nyújtott rétest készítette. Azt az igazit, a hajszálvékonyra kinyújtottat. Igazi művészet volt a csöppnyi tésztát elszakítás nélkül addig húzogatni, rázogatni, amíg be nem terítette az asztalt. Jó pár éve már a sokkal egyszerűbb, nyújtás nélküli, akarom mondani, nyújtogatás nélküli vagy ha jobban tetszik húzogatás nélküli, de legalább annyira finom változatot készítjük. Felőlem akár lehet sodrott rétes is a neve. Finom és kész, a receptje és elkészítése pedig roppant egyszerű. Nézzük, hogy készül a rétes nyújtás nélkül, pontosabban húzogatás nélkül! Persze néhány édes és sós töltelék receptet is mutatok.

Rétes nyújtás nélkül

Rétes nyújtás nélkül receptje

A rétes szilveszteri szerencsehozó étel is. A rétessel a hiedelem szerint a boldogságot és az életet lehet hosszúra nyújtani. Minél több benne a töltelék, annál több lesz az öröm az eljövendő esztendőben.

Hozzávalók – 5 szálhoz

Tésztához:

  • 30 dkg liszt,
  • 1 pohár tejföl (2 dl),
  • 1 tojás,
  • kis só.

Tészta kenéséhez:

  • 12 dkg olvasztott zsírt,
  • 6 dkg liszt,
  • zsír a feltekerés közbeni kenéshez.

Házi rétes nyújtás nélkül elkészítése

  • a lisztet, a tejfölt és a tojást egy kicsi sóval összedolgozzuk,
  • kinyújtjuk,
  • a kenéshez a 12 dkg olvasztott zsírt 6 dkg liszttel elkeverjük,
  • a nyújtott tésztára kenegetjük,
  • felcsavarjuk,
  • 1 órát pihentetjük,
  • 5 darabra vágjuk,
  • mindegyiket tepsi hosszúságú, 20 cm széles lappá nyújtjuk,
  • középen megtöltjük a tetszőleges töltelékkel,
  • az alsó szélét a töltelékre hajtjuk,
  • olvasztott zsírral megkenjük,
  • a másik felét ráhajtjuk,
  • tepsibe téve a tetejét is megzsírozzuk,
  • közepes hőfokon világosra sütjük.

Mi általában édes és sós töltelékkel is sütjük. A tölteléket hozzávalóit nem szoktuk mérni, csak úgy találomra készül. A négy legkedveltebbet azért megpróbálom leírni.

Rétes töltelékek

A rétestésztába bármilyen tötleéket tehetük. Most én a legkeveltebbek elkészítési módját mutatom.

Meggyes töltelék:

  • kis zsíron búzadarát pirítunk,
  • kicsi sót, kicsi cukrot és vizet teszünk bele és így megpároljuk,
  • ha kihűlt, kinyújtott és zsíros liszttel megkent tésztára tesszük,
  • friss, mirelit vagy befőtt meggyet teszünk rá,
  • megszórjuk fahéjjal és már tekerjük is fel a sütéshez,.

Túrós töltelék:

  • 1/2 kg túró,
  • 1 tojás,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • beáztatott mazsola,
  • 2 kanál tejföl, ezt mind összekeverjük és már mehet is a tésztára.

Káposztás (sós) tötelék:

  • a káposztát lereszeljük
  • besózzuk,
  • 20-30 percig állni hagyjuk,
  • kicsavarjuk a levétől
  • kicsi zsíron megpároljuk, tehetünk bele cukrot is, akkor barnábbra pirul,
  • borsozzuk és szükség szerint sózzuk,
  • töltjük.

Tejfölös (sós) töltelék: – amilyen egyszerű, olyan fenséges

  • 1 pohár tejfölbe sót, borsot teszünk,
  • ezt rákenjük a tésztára,
  • olvasztott zsírral meglocsoljuk és feltekerjük.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

+1 Tipp:

Az édes réteseket porcukorral megszórjuk. Melegen és hidegen is isteni.

Jó étvágyat!

További rétes receptek

A kígyórétes különleges fonásmódjának és finomságának köszönheti népszerűségét. Bármivel tölthető, amivel a hagyományos rétest szoktuk. Kerülhet belé túró, nyári szezonban, a gyümölcsök érese idején érdemes azonban a cseresznyés, meggyes, almás változatot kipróbálni.

A rétes Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert tésztás étel. Feltehetőleg a 16. században török hatásra honosodott meg, elődje a Balkánon ma is létező baklava lehetett. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18–19. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia területén, azóta hazánkban az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos édességnek számít. Így készül Irénke házi rétese!

A rétes kész réteslapból nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Csupán a tölteléket kell elkészíteni és fél óra sütési idő után már falatozhatjuk is a finomságot. Íme néhány recept, amelyekkel különböző töltelékekkel töltheted meg a bolti réteslapokat, mind édes, mind sós változatban.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

10 hozzászólás

  1. Rádi Mónika szerint:

    Kedves Jucó, kezdő réteskészítő vagyok, ragaszkodtam a húzós, asztal körül szaladgálós réteshez, de nem nagyon akart sikerülni. A tied teljesen jó lett, nem csucsogott az olajtól, nem ázott el a tészta! Hurrá! Köszönöm szépen! 🙂

    • Nagy Jucó szerint:

      Kedves Mónika!
      Köszönöm a visszajelzést és örölök, hogy neked is bevált. 🙂 Eddig még senki nem csalódott benne.
      Minden jót kívánok: Jucó

  2. Gáliné Kati szerint:

    Milyen vastagra nyújtód a tésztát?

    • Nagy Jucó szerint:

      Vékonyra kell nyújtani, de adja is magát, mert az egyik oldala 20 cm-es, a másik pedig a közepes méretű tepsi hosszával egyenlő.

  3. Fejesilike szerint:

    A máktöltelékre is kaphatunk receptet? Nálunk az a menő!

    • Nagy Jucó szerint:

      Mák töltlék
      40 dkg darált mák,
      20 dkg kristálycukor,
      10 dkg mazsola,
      reszelt citromhéj,
      2 evőkanál baracklekvár,
      1/2 liter tej.

      a töltelékhez a darált mákhoz hozzáadjuk a kristálycukrot,
      belerakjuk a mazsolát és a citromhéjat,
      belekeverjük a lekvárt,
      a tejjel felöntve, kevergetve 10 percig főzzük.

      Sok sikert hozzá!

  4. bodzazsuzsa szerint:

    A 30 dkg liszthez mekkora pohár tejfölt javasolsz? Elég sokféle méretben kapható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük