Pikáns szederlekvár Irénke módra
Pikáns szederlekvár várja, hogy kipróbáld. Irénke rutinos szakács és lekvárok készítése sem okoz gondot számára. Nyugdíjasként kisebb mennyiségű gyümölcs feldolgozásának is neki áll és szívesen kísérletezik. A házi lekvár készítés kicsit macerás ugyan, de fenséges végeredmény mindenért kárpótol.
Házi lekvár készítés
A nyár és az ősz rengeteg finom gyümölccsel ajándékoz meg bennünket. Gyakran előfordul, hogy olyan sok gyümólcs terem, amennyit nem tud egyszerre elfogyasztani a család. Ilyenkor jöhet a gyümölcs befőzés, a házi lekvár készítés. Mert milyen jó is lesz majd télen elővenni a finom lekvárt a reggelihez vagy épp egy sütemény készítéséhez.
Persze, ha nincs kertünk, vagy csak a napi szükségletnek megfelelő mennyiségű gyümölcs terem benne, akkor sem kell lemondani a lekvárkészítésről. Ha tudjuk, melyik gyümölcsöt mikor érdemes befőzni, akkor a piacon biztosan találunk megfelelő áron gyümölcsöt.
Házi lekvárt akár cukor nélkül is készíthetünk, vagy például a szilvalekvár sütőben is készülhet.
Pikáns szederlekvár Irénke módra elkészítése
A szeder a rózsafélék családjának Rosoideae alcsaládjába tartozó növénynemzetség. Népies magyar nevei a szederje, szedernye, fekete málna. Csak Európában több mint 2000 fajta található. Minden Rubus-fajta gyümölcse ember és állat kedvelt tápláléka.
Pócsa Csabáné Irénke szederlekvárt készített a megmaradt szederből, el is mesélte, hogy ízesítette.
„Kertemből mostanában egy tál szedret hozok haza. Csipegettünk belőle, mélyhűtőbe is tettem 2 dobozzal.
Most ebből lekvárt főztem, csak úgy magam receptje szerint. Tettem hozzá 2 szelet dinnyét, egy citromot héjastól, belestől. Vaníliás cukrot, 2 db szegfűszeget, és kb. 20 dkg cukrot, valamint 3:1-hez zselésítőt egy keveset. Csak ez a 3 üveg lett, de majd jön hozzá a többi is …Szerencsére egy kevés kimaradt kóstolónak. Nekem ízlett.”
Nagyon köszönjük a receptet Pócza Csabáné Irénkének!
Jó étvágyat!
Próbáld ki Irénke dinnyelekvárját is!