Karácsonyi koccintás – kényeztető ünnepi itókák
Az ünnepek alkalmával nemcsak az ételekre koncentrálunk, az italokra is nagyobb hangsúlyt helyezünk. Felmerül, hogy mivel kínáljuk az átfázott vendégeket vagy egyszerűen csak mivel kényzetessük magunkat. Néhány egyszerű receptet hoztam, amivel igazán különleges lesz a karácsonyi koccintás. Kínálatomban olyan szuper kényeztető ünnepi itókák receptje szerepel, mint a csupacsokis csokoládé likőr, a forró vajas rum, a lengyelek kedvence a forralt sör, és az ír kávé.
Karácsonyi koccintás – kényeztető ünnepi itókák
A likőrt, azaz a cukrozott, fűszerezett szeszes italt francia szerzeteseknek köszönhetjük. Először a róluk példát vevő olasz, német és lengyel kolostorokban terjedt el, majd szép lassan világszerte igen kedvelt ital lett.
A magyar likőripar kialakulása a 19. század felére, a nagyüzemi szeszgyártás kialakulásának idejére tehető. Az első likőrgyártó vállalkozások királyi haszonbérletből fejlődtek ki, és a fogyasztók ízléséhez igazodva az évtizedek során egyre több változatban készítették az italokat.
A házilag készített alkoholos italok szuper karácsonyi ajándékok is lehetnek. Az átfagyott test felmelegítéséhez a forralt bor és a forró puncs kiváló választás, csak úgy, mint a házi unikum.
Nézzünk néhány további különlegességet, amivel meglephetjük a vendégeket vagy kényeztethetjük magunkat.
Csupacsokis csokoládélikőr
A forrócsoki nem csak a gyerekek kényeztetésére nagyszerű, sok felnőtt is szereti. Alkoholos változata még nagyobb népszerűségnek örvend.
Hozzávalók – (1,5 literhez)
- 400 mj víz,
- 2 ek cukor,
- 250 g étcsoki,
- 400 ml habtejszín,
- 400 ml fehér rum vagy vodka.
Elkészítése
- A vizet egy lábásba öntjük a cukorral és felforraljuk,
- beledobjuk a csokit, és alacsony lángon habverővel kevergetjük, amíg fel nem olvad,
- belekeverjük a tejszínt,
- majd lezárjuk a lángot, és hozzáadjuk a rumot vagy vodkát,
- hagyjuk kihűlni, majd üvegekbe töljük és fogyasztásig hűtőben tároljuk,
- hűtóben két hétig is eláll.
Forró vajas rum
A rum nem tartozik a legnépszerűbb alkoholos italok közé, de a téli időszakban gyakran előkerül valamilyen formában. A forró vajas rumot is érdemes kipróbálni.
Hozzávalói – egy adaghoz
- 35 cl barna rum,
- 1 kávéskanál vaj,
- 1 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék,
- 2 kávéskanál barna cukor,
- 1 dl víz.
Elkészítése
Minden hozzávalót egyszerre tegyük a lábosba, majd kis lángon melegítsük össze. Ne forraljuk. Ha elolvad a cukor és a vaj, már készen is van.
Forralt sör
A vodka mellett a lengyelek legkedveltebb téli itala a forralt sör, azaz a grzane piwo. Elsőre talán furcsának tűnik, de érdemes megkóstolni.
Hozzávalók
- 0,5 l pale ale sör,
- 1 teáskanál téli fűszerkeverék,
- csipetnyi fahéj,
- 3 – 4 szegfűszeg,
- 1 narancs héja,
- 1 teáskanál gyömbérszirup vagy méz.
Elkészítése
A sört lassan melegítjük, de csak addig, hogy épp forrni ne kezdjen, majd fahéjjal, narancshéjjal, szegfűszeggel ízesítjük. Mézzel, gyömbérsziruppal, szörppel vagy cukorral édesítjük.
Ír kávé
Szabadság vagy ünnepség esetén érdemes a kávét is megbolondítani egy kicsit. Az írek whiskys csodája, az ír kávé egy nehéz helyzetben született. A legenda szerint egy, a zord időjárás miatt veszteglő repülőgép utasainak szolgálták fel először, mert oldani akarták az utasok feszültségét és egyben átmelegíteni őket az alkoholos-kávés keverékkel.
Hozzávalók
- ízlés szerint tejszín,
- 2 – 3 teáskanál barnacukor,
- 1 adag kávé,
- 3 cl ír wisky.
Elkészítése
Beleöntjük a pohárba a wiskyt és a cukrot, jól elkeverjük. Majd nagyon forró kávéval felengedjük. A felhabosított tejszínt a tetejére kanalazzuk. Ízlés szerint kakaóporral vagy fahéjjal díszítjük.