Duplán diós sütemény
A duplán diós sütemény onnan kapta a nevét, hogy krémjén túl a tésztája is tartalmaz diót. Igazi békebeli sütemény. Gyerekkoromban, ha valamilyen családi összejövetelre épp nem a világ legfinomabb zserbója készült, akkor többnyire ez a finom diós sütemény volt az egyik kényeztető desszert.
Régóta tervezem már, hogy megosztom ezt a régi receptet, mert szerintem érdemes megsütni. Nagyon finom sütemény és ráadásul egyszerű is. Sajnos évek óta rossz a dió anyukám kertjében lévő hatalmas diófán. Azóta valahogy kevesebb diós süteményt sütünk. Persze azért minden karácsonyra készül diós bejgli. Évente többször készül zserbó és isler is. Na és diós-sós vendégváró sütike. Még akkor is, ha mostanában vendégeket nem igen fogadunk. Pont ezért nem készült mostanában a duplán diós sütemény sem.
Duplán diós sütemény
Egyetlen egy gondom van, egyszerűen nem találom a fotót a süteményről. Úgy döntöttem, hogy most már nem várok tovább, leírom a receptet annak ellenére, hogy nincs fotóm róla. Aztán, ha egyszer újra megsütjük, akkor majd lecserélem a fotót.
A duplán diós név onnan ered, hogy nem csak a krémje diós, de a tésztába is kerül dió.
Hozzávalók
Tésztához – közepes méretű tepsihez
- 4 tojás,
- 20 dkg cukor,
- 7 kanál víz,
- 12 dkg liszt,
- 1/2 csomag sütőpor,
- 10 dkg dió.
Krémhez
- 4 dl tej,
- 4 kanál liszt,
- 15 dkg dió,
- 20 dkg vaj vagy margarin,
- 20 dkg porcukor,
- vaníliás cukor,
- egy kis rum.
Elkészítése
- a tojásokat a cukorral kiheverem,
- lassan hozzáadom a 7 kanál vizet,
- a lisztben elkeverem a sütőport és lassan hozzáadagolom a tojásokhoz,
- belekeverem a diót is,
- majd mint a piskótát megsütöm,
- közben elkészítem a krémet,
- a tejet a liszttel és a dióval felfőzzük,
- vajat vagy margarint a cukorral habosra keverjük,
- majd a kihűlt péphez vegyítjük,
- vaníliával és/vagy rummal ízesíthetjük,
- ha a piskóta is kihűlt, a krémet a kettévágott piskótába töltjük.