Cukkini saláta – nyári ízek télire
Ha már úgy gondolnád, hogy minden cukkinis receptet megmutattam itt az oldalon, akkor tévedsz. Olvasóinknak köszönhetően mindig akad egy újabb recept. Most például a cukkini saláta, ami egy újabb jó savanyúság télire.

Cukkini saláta – téli savanyúság
A cukkini egyszerűen termeszthető, sokoldalúan felhasználható zöldségféle. Rengeteg húsos és húsmentes étel készülhet belőle a cukkinikrémtől a leveseken és a görög muszakán át egészen az energiaszegény cukkinis-diós süteményig.
Mutattam már egy kitűnő, télire való cukkini savanyúság receptet is.
„A cukkinit és a receptet a szomszédasszonytól kaptam. Mutatom, hátha esetleg érdekel benneteket.” – ajánlotta a figyelmünkbe Bedi Istvánné.
Hozzávalók
- 3 kg tisztított cukkini,
 - 3 db piros kaliforniai paprika,
 - 4 db közepes vöröshagyma,
 
Felöntő léhez
- 1 evőkanál só,
 - 45 dkg cukor,
 - 0,5 liter 5%-os almaecet,
 - 1 csomag mustármag,
 - 10 szem szegfűbors,
 - 1 teáskanál kurkuma,
 - 1 teáskanál nátriumbenzoát.
 
Cukkini saláta elkészítése
- a cukkiniket alaposan megmossuk, meghámozzuk,
 - és a kaliforniai paprikákat megmossuk, kicsumázzuk,
 - a vöröshagymákat megtisztítjuk és apróra vágjuk,
 - a cukkinit és a paprikákat felkockázzuk,
 - a zöldségeket besózzuk és 3 órán át állni hagyjuk,
 - felöntő lé hozzávalóit összeöntjük (víz nem kell bele!), felforraljuk,
 - majd beleöntjük a sózott zöldségeket,
 - ekkor lehűl, újra felforraljuk,
 - forrón üvegekbe merjük,
 - lezárjuk,
 - majd száraz dunsztba tesszük 2 napra,
 - aztán mehet a spájzba.
 
Nagyon köszönjük a receptet Bedi Istvánnénak!
Még több cukkinis recept
A legjobb cukkinis ételek receptjeit gyűjtöttem össze, mert a cukkini egyszerűen nevelhető, olcsó zöldség. Fontos erénye, hogy sokféleképpen felhasználható.
