Eredeti bécsi burgonyasaláta nemcsak bécsi szelethez

Az eredeti bécsi burgonyasaláta olcsó és mégsem unalmas. Hasonló a nálunk is igen népszerű, hagyományos krumplisalátához, de még is más egy kicsit. Érdemes kipróbálni, ha már unjuk a megszokott ízeket vagy a majonézes krumplisalátát.

eredeti bécsi burgonyasaláta recept

Bécsi burgonyasaláta receptje

„A burgonya (Solanum tuberosum), ismertebb nevén a krumpli a burgonyafélék (Solanaceae) családba tartozó növény, amelyet keményítőben gazdag gumójáért termesztenek világszerte.”A burgonya (Solanum tuberosum), ismertebb nevén a krumpli a burgonyafélék (Solanaceae) családba tartozó növény, amelyet keményítőben gazdag gumójáért termesztenek világszerte.

Peru és Chile hegyvidékén őshonos, az ott élők körülbelül 7000 éve fogyasztják. Európába a 16. században Pizarro révén került. Magyarországra 1650 körül jöhetett be bajor-osztrák közvetítéssel, de igazi elterjedése II. József magyar király adókedvezményeinek volt köszönhető.” – olvasható a wikipédiában.

A krumpli szó bajor-osztrák nyelvterületről érkezett a magyar nyelvbe, míg a burgonya szó etimológiai eredete eddig tisztázatlan.

Ételeink tökéletes kiegészítői a saláták. Készülhetnek ecetesen, tejfölösen, olívaolajjal, balzsamecettel, szőlőmagolajjal vagy éppen az őrség aranyával a tökmagolajjal.

Hozzávalók

  • 1 kg kifli burgonya,
  • 1 db nagy fej lila hagyma,
  • 2 dl húsleves alap,
  • 3 evőkanál tárkonyecet,
  • 3 evőkanál olaj,
  • 1 evőkanál mustár,
  • snidling,
  • petrezselyem,
  • só,
  • bors,
  • cukor.

Bécsi burgonyasaláta elkészítése

  • a burgonyát héjában megfőzzük,
  • még melegen meghámozzuk,
  • majd felkarikázzuk,
  • felszeleteljük a lilahagymát,
  • rátesszük a krumplira,
  • megszórjuk snidlinggel,
  • az ecetet az olajjal és a mustárral összekeverjük,
  • sóval, borssal fűszerezzük,
  • kevés cukorral édesítjük,
  • hozzáadjuk a meleg húsleves alapot,
  • az elkészült keveréket ráöntjük a krumplira,
  • jól összekeverjük,
  • majd negyed órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, 
  • a tetejére apróra vágott petrezselymet szórunk és melegen tálaljuk.

A krumplisaláta egyszerű, gyors, mégis jól variálható köret, bécsi szelet mellé is kiváló, amivel feldobhatunk egy hétköznapi vacsorát is.

Nagyon köszönjük a receptet Szeles Olgának!

További saláta receptek

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük