Birsalmasajt mikróban készítve – egyszerű recept

A birsalmasajt mikróban készítve recept azért tetszett meg, meg gyors és egyszerű. Emlékszem rá, hogy anyukám mindig órákig főzte a birsalmát, hogy elveszítse a nedvességet és megfelelő állagú legyen. A birsalmának már a megpucolása is elég nagy meló, hát még órákig kevergetni. Kinek van manapság erre ideje? A mikrohullámú sütőben készülő birsalmasajt esetén nem kell megpucsolni a birsalmát, nincs fröcsögés, nincs megégett kéz, csak finom végeredmény. 

birsalmasajt mikróban

Birsalmasajt mikróban receptje

A birsalama az ősz kivételes ajándéka, amit érdemes befőtt, lekvár vagy birsalmasajt formában feldolgozni.

Sokan úgy tartják, hogy mikrohullám ártalmas az egészségre. Nem tudom, hogy igaz vagy sem, hisz annyi mindenről bebizonyították már az ártalmasságát és az ellenkezőjét is. Mindenesetre én rendszeresen használom és hál istennek még nem észleltem semmi káros hatását. Nagyon megkönnyíti a mai ember életét. Ha valaki ellene van, az a birsalmasajtot is készítheti a hagyományos módon.

Jövőre én ezt a mikrós változatot fogom kipróbálni, amit Farkas Ancsa osztott meg.

„Én azért készítettem mikróba, mert gyorsan elkészül, és addig sem kell mellette állni. Nem ég le, nem fröcsköl össze mindent, és nem égeti el a kezemet. Nekem nincs mikrofóbiám. Sokat könnyít a mindennapjaimban, szívesen használom.

Hozzávalók

  • 2 kg birs (kb. 5 jó nagy),
  • 1 kg cukor,
  • 1 dl víz,
  • 2 citrom leve,
  • dió ízlés szerint,
  • fahéj ízlés szerint.

Birsalmasajt mikróban hozzávalói

  • a birset alaposan megmosunk körömkefével,
  • nem kell megpucolni, csak 4 felé vágni, és a csutkáját kivágni,
  • 1 deci vízzel és egy citrom levével feltenni főni,
  • ha már forr, takarékra tenni és fedő alatt főzni, figyelve, nehogy leégjen (kb. 20-25 perc alatt puhára fő)
  • botmixerrel elsimítani,
  • átönteni mikrózható edénybe,
  • cukrot hozzákeverni és még 1 citrom levét beletenni, (1 kg főtt birshez 0,80 kg cukor kell, nekem 1,2 kg lett, így 1 kg cukrot tettem bele),
  • négyszer 5 és fél percig kell mikrózni a legnagyobb fokozaton,
  • minden 5 és fél perc letelte után jól átkeverni,
  • ha kész, lehet bele tenni durvára vágott diót, és fahéjat is,
  • kivizezett formába öntjük, mint a pudingot,
  • másnap kiborítani sütőpapírra,
  • eleinte naponta többször, majd naponta forgatni, hogy az alja kerüljön felülre,
  • kb. 8-10 napig szárad, de már másnap is ehető,
  • hűvös, száraz helyen tüllel letakarva sokáig eláll.

Tipp: minél apróbb formákba érdemes tenni. Nekem szilikon mini muffin formában, illetve kosárka formában vannak, de nem raktam tele őket. Őzgerinc formába is lehet.

Jó étvágyat hozzá!”

Nagyon köszönjük a receptet Farkas Ancsának!

További receptek birsalmához

Birsalmasajt otellószőlővel recept és fotó érkezett egy olvasótól. Nagyon jól néz ki, legszívesebben azonnal beleharapna az ember. Természetesen a készítés módja sem maradt titokban, eláruljuk, hogy lesz ilyen látványos az őszi birsalmás és szőlős finomság.

Birsalma dzsem recept eddig még nem volt a blogon. Cukorral és cukor nélkül készülő lekvár és hagyományos, valamint mikrós birsalmasajt is megjelent már, így örömmel fogadtam Katika felajánlását, hogy leírja, hogy készítette az aranysárga finomságot az ősz kivételes ajándékából, a birsalmából.

A birsalma nem épp a legkedveltebb gyümölcs, talán azért, mert fanyar íze és keménysége miatt a hazánkban termett gyümölcsök nyersen nem igen fogyaszthatók. Több gyógyhatása is ismert: segít megelőzni a megfázást és az influenzát, megszünteti a székrekedést, hatékony a rák ellen. Köztudottan magas a C vitamin és pektin tartalma. Befőttnek, birsalma sajtnak és lekvárnak is kitűnő. A cukormentes birsalmalekvár igazi pikáns élvezet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Gyirkis Éva szerint:

    Japánbirsből készitem a birsalmasajtot évek óta. Az elmúlt 2 évben nem sikerült, lekvár lett belőle. Ez a recept viszont csodálatos! Gyors, kényelmes és tökéletes! Köszöne érte!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük