Házi rétes nyújtás nélkül egyszerűen receptje
Emlékszem még gyerekkoromban a nagyanyáim, majd később az anyukám is a hagyományos nyújtott rétest készítette. Azt az igazit, a hajszálvékonyra kinyújtottat. Igazi művészet volt a csöppnyi tésztát elszakítás nélkül addig húzogatni, rázogatni, amíg be nem terítette az asztalt. Jó pár éve már a sokkal egyszerűbb, nyújtás nélküli, akarom mondani, nyújtogatás nélküli vagy ha jobban tetszik húzogatás nélküli, de legalább annyira finom változatot készítjük. Felőlem akár lehet sodrott rétes is a neve. Finom és kész, a receptje és elkészítése pedig roppant egyszerű. Nézzük, hogy készül a rétes nyújtás nélkül, pontosabban húzogatás nélkül! Persze néhány édes és sós töltelék receptet is mutatok.
Rétes nyújtás nélkül receptje
A rétes szilveszteri szerencsehozó étel is. A rétessel a hiedelem szerint a boldogságot és az életet lehet hosszúra nyújtani. Minél több benne a töltelék, annál több lesz az öröm az eljövendő esztendőben.
Hozzávalók – 5 szálhoz
Tésztához:
- 30 dkg liszt,
- 1 pohár tejföl (2 dl),
- 1 tojás,
- kis só.
Tészta kenéséhez:
- 12 dkg olvasztott zsírt,
- 6 dkg liszt,
- zsír a feltekerés közbeni kenéshez.
Házi rétes nyújtás nélkül elkészítése
- a lisztet, a tejfölt és a tojást egy kicsi sóval összedolgozzuk,
- kinyújtjuk,
- a kenéshez a 12 dkg olvasztott zsírt 6 dkg liszttel elkeverjük,
- a nyújtott tésztára kenegetjük,
- felcsavarjuk,
- 1 órát pihentetjük,
- 5 darabra vágjuk,
- mindegyiket tepsi hosszúságú, 20 cm széles lappá nyújtjuk,
- középen megtöltjük a tetszőleges töltelékkel,
- az alsó szélét a töltelékre hajtjuk,
- olvasztott zsírral megkenjük,
- a másik felét ráhajtjuk,
- tepsibe téve a tetejét is megzsírozzuk,
- közepes hőfokon világosra sütjük.
Mi általában édes és sós töltelékkel is sütjük. A tölteléket hozzávalóit nem szoktuk mérni, csak úgy találomra készül. A négy legkedveltebbet azért megpróbálom leírni.
Rétes töltelékek
A rétestésztába bármilyen tötleéket tehetük. Most én a legkeveltebbek elkészítési módját mutatom.
Meggyes töltelék:
- kis zsíron búzadarát pirítunk,
- kicsi sót, kicsi cukrot és vizet teszünk bele és így megpároljuk,
- ha kihűlt, kinyújtott és zsíros liszttel megkent tésztára tesszük,
- friss, mirelit vagy befőtt meggyet teszünk rá,
- megszórjuk fahéjjal és már tekerjük is fel a sütéshez,.
Túrós töltelék:
- 1/2 kg túró,
- 1 tojás,
- 10 dkg cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- beáztatott mazsola,
- 2 kanál tejföl, ezt mind összekeverjük és már mehet is a tésztára.
Káposztás (sós) tötelék:
- a káposztát lereszeljük
- besózzuk,
- 20-30 percig állni hagyjuk,
- kicsavarjuk a levétől
- kicsi zsíron megpároljuk, tehetünk bele cukrot is, akkor barnábbra pirul,
- borsozzuk és szükség szerint sózzuk,
- töltjük.
Tejfölös (sós) töltelék: – amilyen egyszerű, olyan fenséges
- 1 pohár tejfölbe sót, borsot teszünk,
- ezt rákenjük a tésztára,
- olvasztott zsírral meglocsoljuk és feltekerjük.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
+1 Tipp:
Az édes réteseket porcukorral megszórjuk. Melegen és hidegen is isteni.
Jó étvágyat!
További rétes receptek
A kígyórétes különleges fonásmódjának és finomságának köszönheti népszerűségét. Bármivel tölthető, amivel a hagyományos rétest szoktuk. Kerülhet belé túró, nyári szezonban, a gyümölcsök érese idején érdemes azonban a cseresznyés, meggyes, almás változatot kipróbálni.
A rétes Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert tésztás étel. Feltehetőleg a 16. században török hatásra honosodott meg, elődje a Balkánon ma is létező baklava lehetett. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18–19. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia területén, azóta hazánkban az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos édességnek számít. Így készül Irénke házi rétese!
A rétes kész réteslapból nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Csupán a tölteléket kell elkészíteni és fél óra sütési idő után már falatozhatjuk is a finomságot. Íme néhány recept, amelyekkel különböző töltelékekkel töltheted meg a bolti réteslapokat, mind édes, mind sós változatban.
Kedves Jucó, kezdő réteskészítő vagyok, ragaszkodtam a húzós, asztal körül szaladgálós réteshez, de nem nagyon akart sikerülni. A tied teljesen jó lett, nem csucsogott az olajtól, nem ázott el a tészta! Hurrá! Köszönöm szépen! 🙂
Kedves Mónika!
Köszönöm a visszajelzést és örölök, hogy neked is bevált. 🙂 Eddig még senki nem csalódott benne.
Minden jót kívánok: Jucó
Milyen vastagra nyújtód a tésztát?
Vékonyra kell nyújtani, de adja is magát, mert az egyik oldala 20 cm-es, a másik pedig a közepes méretű tepsi hosszával egyenlő.
A máktöltelékre is kaphatunk receptet? Nálunk az a menő!
Mák töltlék
40 dkg darált mák,
20 dkg kristálycukor,
10 dkg mazsola,
reszelt citromhéj,
2 evőkanál baracklekvár,
1/2 liter tej.
a töltelékhez a darált mákhoz hozzáadjuk a kristálycukrot,
belerakjuk a mazsolát és a citromhéjat,
belekeverjük a lekvárt,
a tejjel felöntve, kevergetve 10 percig főzzük.
Sok sikert hozzá!
Ez 1 laphoz , vagy az összeshez ?
Egyhez rengeteg .
Ez bizony egy szálhoz van. Jó sok töltelékkel az igazi szerintünk.
A 30 dkg liszthez mekkora pohár tejfölt javasolsz? Elég sokféle méretben kapható.
Köszi a kérdésed.
2 dl tejföl kell hozzá, javítottam a leírást.
Sok sikert és jó étvágyat hozzá!