20 kerti tipp – legyen neked is mesés kerted!

A kerted vagy teraszod legalább annyi figyelmet igényel, mint otthonod belső terei. Hiszen ki ne szeretne egy kellemes tavaszi vagy enyhe nyári estét a szabadban, növények közt eltölteni? A most bemutatott 20 kerti tipp és trükk segít a tervezgetésben, hogy igazi édenkertben tölthesd a nyarat.

2018 kerti trendjei

20 kerti tipp az álomkertért

 1. Búvóhely és közösségi tér

Gondolj a kertedre úgy, mintha az otthonod kiterjesztése lenne, és töltsd meg relaxáló- és ülőhelyekkel, okosan kialakított kerti búvóhelyekkel! A nagyobb terekről leválasztott, kisebb kinti építmények igazán meghitté teszik a szabadtéri időtöltést, és a nagy kerti összejövetelekhez is passzolnak.

A világítás és a takarás kiemelten fontos ezekben az esetekben, hiszen egy igazán jó beszélgetésnek feltétele, hogy csak magatok legyetek, és épp ezért érdemes olyan növényekkel körbe venned ezeket a tereket, melyek a lehető legjobban elnyelik a hangot. 

A kerti funkciók, a kert funkcionális egységeinek megismerése segíthet a tervezgetésben

Kertépítési tanácsok kezdőknek – kerti funkciók

 1. Kő kövön

A szokatlan kövezési megoldások – például az eltérő színű térkövek, szabálytalan formájú lapok – népszerűsége töretlen. Segítségükkel könnyen alakíthatod igazán a saját szájízedre a kerted vagy teraszod. Az izgalmas kőfelületek mellett az égetett falapok is egyre gyakrabban jelennek meg, és a klasszikus sánckas falmegoldásokat is egyre többen választják a rusztikus, de igényes hatás érdekében.

Bár nem a legolcsóbb megoldások közé tartozik a kékkő – mely nevével ellentétben rengeteg színben kapható – kiemelkedő sűrűsége miatt igazán időtálló megoldás és kényelmessé teszi a mezítlábas kerti sétákat is. Ha pénztárcabarát megoldást keresel, gondolkodj zúzott gránit vagy bazalt felületekben!

 1. Faháncs: puha és illatos

A mulcs, vagy közismertebb nevén a faháncs kiváló választás a kinti közösségi tereid köré: amellett, hogy igénytelen, még a növényeidnek is jót tesz, meggátolja a gazok terjedését, és kellemes aromát biztosít a kertednek. Nem kell lenyírnod, mint a füvet, vagy öntöznöd, mint a növényeidet, így több időd marad élvezni a kint töltött órákat.

 1. Ágyás kavicsból

A faháncs alternatívájaként használhatsz kavicsokat és más zúzott köveket is. Ezzel nemcsak stabil alapot adsz a divatos, pozsgás növényeknek, de hosszú távon magadnak is sokat spórolhatsz, hiszen a mulccsal ellentétben a kavics ágyást szinte sosem kell cserélned. Ha kavicságyásokat készítesz, érdemes számolnod a széllel is, hiszen biztos nem szeretnél folyton kavicsokat söpörni a verandáról. Ha szeles területen laksz, válassz nagyobb átmérőjű, 1,5-2 centis kavicsokat. A zúzott kövek rengeteg színben és mintázatban elérhetőek, így könnyen igazíthatod őket a kerted vagy akár az otthonod színeihez.

 1. Füvesítés

Egy igényesen karbantartott pázsitnál kevés megnyugtatóbb dolog lehet a kertedben. Ám mielőtt elkezdenél szorgoskodni a kapával és a fűmagokkal, tájékozódj az otthonod klímájával és az elérhető fűfajokkal kapcsolatban! Érdemes olyan típust választanod, ami amúgy is megtalálható a környezetedben, hiszen így rengeteg időt és energiát spórólhatsz az öntözéssel és a gazmentesítéssel!

 1. A műfű sem mumus

Kisgyerekek és/vagy kisállatok teszik szebbé midennapjaid, és nehezebbé a tökéletes kerted fenntartását? Akkor adj egy esélyt a műfűnek! A két- és négylábú rosszcsontoktól nem tudod teljesen megvédeni a növényeidet, de ha készítesz nekik egy területet, ahol szabadon játszhatnak a műfűben, akkor nagyobb eséllyel marad ép a kert többi része. Extra: mivel a műfű nem igényel sem vágást, sem más karbantartást, ezért nektek is több szabadidőtök marad.

 1. Változatos anyaghasználat

Ha egy kis vidéki romantikát csempésznél a kertedbe, akkor érdemes elgondolkodnod egy klasszikus rönkfalon. A rönkből kiváló térelválasztó fal lehet, ráadás még a rovaroknak és egyéb kisállatoknak is biztosítja a szükséges élőhelyet. A fa mellett a különböző fémek is egyre nagyobb szerepet kapnak a kültereken, például határolófalként, járófelületként vagy árnyékolók részeként. Idén az időtálló és gazdaságos MDF és a beton is bekerülnek a kertépítők palettájába.

 1. Legyen növénystratégiád!

Ha kellően előre gondolkozol, sosem kell nélkülöznöd az élénk színeket a kertedben. Próbáld úgy összeválogatni a növényeid, hogy minden időszakban virágozzon valamelyik, így mindig szép marad az udvarod. A nyári orgona kiváló választás a legmelegebb évszakra, hiszen fürtös virágai és csodás illata könnyen megédesíti a szezont, míg ősszel a krizantém tarkítja színekkel a hidegebb évszakot is.

 1. Az évelők a barátaid

Ha nem akarsz sokat bíbelődni a kertben, válassz évelő növényeket. Ezeket elég egyszer megvenned és elültetned, hogy évről évre színt vigyenek a kertedbe. A pozsgásokat rosszabb minőségű termőföldbe vagy akár kavicsok közé is ültetheted. Néhány pálmaliliom pedig seperc alatt megtölti a kertedet hatalmas, fűrészes levelekkel.

 1. Ne száműzd a cserepeseket!

A cserepes vagy kaspós növényeket nem kell mindenáron a négy fal közé szorítani. Nem csak könnyebbé teszik a kerti munkát, de változatosabbá is varázsolják kertedet. Olyan helyekre is csempészhetsz egy kis színt, ahova az ültetett növényekkel nehéz lenne, és mozgathatóságuk miatt biztos, hogy nem lesznek soha útban a kerti partiknál.

Újra Gardenexpo! 2018

 1. Beltéri növények és futók

A hatalmas levelű és egzotikus hatású zöldek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a kertekben is, hiszen könnyen alakíthatsz ki velük izgalmas kompozíciókat. A függesztett és futónövények is egyre gyakrabban jelennek meg a kertekben, hiszen érdekes textúráik és színeik könnyen feldobnak egy konvencionális kerti felépítést is. Nem mellesleg pedig térelválasztóként, árnyékolóként funkcionálhatnak és a kíváncsi tekintetek előli elbújásra is alkalmasak.

 1. Vadvirágok a kertben

Az évelő vadvirágokkal egy igazán szabad és természetes hatást kölcsönözhetsz kültereidnek, mely nem is igényel túlságosan sok fenntartást. Ha szeretnéd megidézni az érintetlen természet egy darabkáját az otthonodban is, a vadvirágokkal nem tudsz mellélőni, és ha kellően ügyesen válogatod meg őket, akkor kerted márciustól novemberig virágozni fog.

 1. Ültess levendulát!

Ha kellemes aromára vágysz, akkor a levendula igéző illatával és élénk színével a kerted ékes lakója lehet. Az elültetett levendulabokrok évről évre újra nyílnak, és csupán heti egy-két alkalommal kell megöntöznöd őket. A sokaknak kedves, bódító illat a rovarok és más ízeltlábúak számára már korántsem ilyen kellemes, így a levendula a rovarok távoltartásában is segítségedre lehet.

 1. Klímaváltozáshoz igazítva

A kiszámíthatatlan időjárási viszonyok mellett érdemes úgy összeállítanod kertedet, hogy a víztöbbletet könnyen eltárolja, és a szárazabb időszakokban fokozatosan kieressze. A szárazságálló kerti felépítések is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen nemcsak könnyebb őket fenntartani, de a drága öntözőrendszerek költségeit is megspórolhatod.

 1. Használd az esővizet!

Az esővíz összegyűjtése és újrahasznosítása egy igazán környezetbarát gyakorlat, melyet te is könnyen elkezdhetsz: csak rakj egy nyitott hordót vagy konténert az ereszcsatornád alá, és máris van egy folyamatosan megújuló, otthoni víztározód, mellyel növényeid öntözése gyerekjátékká válik!

 1. Helyivel nem lőhetsz mellé

A fűhöz hasonlóan a virágok és egyéb növények esetében is érdemes olyanokat választanod, melyek őshonosak az otthonod környékén. Így a locsolással és a metszéssel sem lehetnek bajok, hiszen biztos lehetsz abban, hogy a lehető legjobb körülmények között nőnek virágaid.

 1. Viszlát, levelek!

Igaz, még csak most indulnak a kerti munkák, de érdemes már most gondolni a szezon végére is. A legegyszerűbb módja annak, hogy kerted átvészelje a telet, ha gyorsan eltakarítod az ősszel lehullott leveleket. Máskülönben a bomló levelek könnyen elpusztíthatják a pázsitodat is, mely újabb munkaórákat jelent a tavasz közeledtével.

 1. Időtálló grillezőhely

A hosszabb élettartam érdekében vedd számításba beépített kinti sütő építését, mely egy kő fronttal vagy gránit munkalappal megspékelve igazán ízléses és hosszú távú megoldást jelent. A kőfelületek az időjárás viszontagságait is jól bírják, így biztos lehetsz benne, hogy a tavasz közeledtével a grilled készen áll a használatra! 

A kerttel rendelkezők egyik legkellemesebb családi és baráti kikapcsolódása a kerti grillezés, sütögetés. Az ehhez szükséges kerti tűzrakóhely kialakításába saját magunk is belevághatunk, hisz egy kerti grillező saját kezűleg is elkészíthető. Olvasónk elmesélte, hogy némi ügyességgel hogy lett a megmarad téglából több funkciós főző- és sütögetőhelye a kertben.

Így készül a bográcsozó és grillező saját kezűleg kertbe

 1. Vibráló színek

Válassz bátran élénk és szaturált színeket, melyek nem csak vidámabbá teszik a kerted, de megmutatják a személyiséged is. A kékek, a lilák, a sárgák és a narancsos árnyalatok is szuperül működnek a kertben, de a minták mellett sem érdemes szó nélkül elmenni. Engedd szabadjára a fantáziád, de azért ne feledd: a kevesebb néha több!

 1. Amit tudsz készíts el saját magad

A saját kétkezi munkákkal készített dolgokat jobban becsüljük és nem mellesleg költséghatékonyabb is lehet. 

Nem feltétlenül kell sok pénz ahhoz, hogy otthonos, csodás környezet vegyünk bennünket közre a kertben. A kerti kiegészítők hozzájárulnak ahhoz, hogy még kellemesebben tölthessük az időt a kertben. Ráadásul ezeket saját magunk is kivitelezhetjük.

Legjobb kerti ötletek, amelyeket könnyen megvalósíthatsz

További olvasnivalók a tavaszi kertészkedéshez

A tavaszi kerti teendők sora szinte végtelen. Metszés, lemosó permetezés, magvetés, kert megújítása, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Kezdő kertészkedők részére foglaltam össze a tavaszi kerti munkákat, de szerintem gyakorlottaknak sem árt néha felfrissíteni ismereteiket. Azok is találnak itt tanácsokat, akik a kert tervezés és kert kialakítás fázisában vannak vagy épp újabb növényekkel bővítenék a kertet.

Kertészkedjünk! – Tavaszi kerti teendők

Egy jó online elérhető vagy letölthető ingyenes kerttervező program sokat segíthet az ideális kert kialakításában. Ezekkel sokkal gyorsabban megtervezhetjük az álomkertet, mintha a hagyományos kockás papíros, ceruzás tervezgetést választanánk. Ráadásul az interneten elérhatő nagy tudású, ingyenes kert- és balkontervező programok az ideális növénytársítások megvalósításában is hű társaink. A legjobbakat hoztam el az egyszerűtől a 3D-ig.

4 legjobb ingyenes kerttervező program

A kert kinézetének megtervezéséhez, kialakításához hatalmas segítséget nyújtanak a kerttervező programok. Ettől már csak az ingyenesen letölthető kerttervek a jobbak. Ez utóbbiakból hoztam néhányat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük