Stollen, azaz karácsonyi mézesrúd receptje

A stollen, hosszabb nevén christstollen magyarul karácsonyi mézesrúd egy hagyományos német karácsonyi péksütemény. A mazsolával, narancs- és citromhéjjal, karácsonyi fűszerekkel ízesített sütemény hazánkban is kedvelt.

stollen, karácsonyi mézesrúd

Mutattam már itt a csoportban a dánok marcipános kalácsát, a svédek fahéjas csigáját, és az angolok teakenyerét is. Most a németek mézesrúdján, a stollen receptjén a sor.

A kézzel készült Christstollen (szó szerinti fordítása: Krisztuskalács) a legrégebbi hagyományos német karácsonyi sütemény. Nevét formájáról kapta: kinézete a bepólyált Kisjézusra emlékeztet. Leginkább a magyar gyümölcskenyérhez és a különböző kalácsfélékhez hasonlít.

Hivatalosan először 1329-ben a Saale-menti Naumburgban említették mint Henrik püspök karácsonyi ajándékát. Akkoriban a stollen még csak egy kelt tésztából készült szegényes étel volt az adventi böjt idejére. Ezt az alapanyagot dúsították fel fűszerekkel és gyümölcsökkel.

Stollen, karácsonyi mézesrúd receptje

Hozzávalók

  • 3 evőkanál méz,
  • 3 evőkanál lekvár,
  • 2 egész tojás plusz egy sárgája,
  • 15 dkg cukor,
  • 15 dkg zsír,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna,
  • fahéj,
  • tört szegfűszeg,
  • mazsola,
  • kis darabokra vágott dió,
  • narancshéj,
  • kb 35 dkg liszt.

Stollen elkészítése

  • a mézet, a lekvárt, a cukrot, zsiradékot meglangyosítjuk,
  • beletesszük a tojásokat, és a szódabikarbónát, habosra keverjük csak könnyedén (csak langyos legyen, kb 3o fokos),
  • hozzáadjuk a fűszereket, diót, narancshéjat, stb,
  • végén belekeverjük a lisztet, se lágy, se kemény ne legyen,
  • hűtőbe tesszük egy fél órára, összegyúrjuk,
  • ha kell lisztezzük,
  • 3 rudat sodrunk,
  • tepsibe egymástól távol lerakjuk,
  •  előmelegitett sütöbe tesszük be, közepes hőmérsékleten kb. 25-30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük,
  • ha megsült, a tojásfehérjéből 2o dkg porcukorral sima habot verünk és a rudakat bevonjuk vele.
stollen, karácsonyi mézes

Hetekig eláll, így jóval az ünnepek előtt elkészíthető. Érdemes legalább egy héttel karácsony előtt megsütni és felvágatlanul hagyni, hogy puhuljon. Önmagában is fogyszthatjuk, de legjobb hozzá a baracklekvár.

Nagyon köszönjük a receptet Hajas Irénkének!

További karácsonyi mézes sütemények receptje

Mindig puha mézespuszedli sokak vágya. Sokan már novemberben megkezdik a próbasütéseket, hogy megtalálják a legjobb recepteket az karácsonyi ünnepekre. Neked most nem kell keresgélned, Sinka Erika már megtalálta és el is hozta nekünk a legjobb, azonnal puha mézespuszedli receptjét.

Ahány ház, annyiféle mézeskalács. Van aki az azonnal puha, illatos süteményt imádja, míg mások, többek közt én is a ropogós változatra esküsznek. Az utóbbi években már egészségesebbnek tartott változatok is megjelentek. Most a legjobb mézeskalács receptek közül válogattam.

Angol teakenyér ünnepi gyümölcsös finomság, ami nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Nem egy egyszerű, hagyományos gyümölcskenyér, igazi angol süteményhez méltóan a gyümölcsök egy éjszakát fűszeres teában áznak. Egyszerű, gyors recept, amit érdemes kipróbálni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük