Stollen, azaz karácsonyi mézesrúd receptje
A stollen, hosszabb nevén christstollen magyarul karácsonyi mézesrúd egy hagyományos német karácsonyi péksütemény. A mazsolával, narancs- és citromhéjjal, karácsonyi fűszerekkel ízesített sütemény hazánkban is kedvelt.

Mutattam már itt a csoportban a dánok marcipános kalácsát, a svédek fahéjas csigáját, és az angolok teakenyerét is. Most a németek mézesrúdján, a stollen receptjén a sor.
A kézzel készült Christstollen (szó szerinti fordítása: Krisztuskalács) a legrégebbi hagyományos német karácsonyi sütemény. Nevét formájáról kapta: kinézete a bepólyált Kisjézusra emlékeztet. Leginkább a magyar gyümölcskenyérhez és a különböző kalácsfélékhez hasonlít.
Hivatalosan először 1329-ben a Saale-menti Naumburgban említették mint Henrik püspök karácsonyi ajándékát. Akkoriban a stollen még csak egy kelt tésztából készült szegényes étel volt az adventi böjt idejére. Ezt az alapanyagot dúsították fel fűszerekkel és gyümölcsökkel.
Stollen, karácsonyi mézesrúd receptje
Hozzávalók
- 3 evőkanál méz,
 - 3 evőkanál lekvár,
 - 2 egész tojás plusz egy sárgája,
 - 15 dkg cukor,
 - 15 dkg zsír,
 - 1 kávéskanál szódabikarbóna,
 - fahéj,
 - tört szegfűszeg,
 - mazsola,
 - kis darabokra vágott dió,
 - narancshéj,
 - kb 35 dkg liszt.
 
Stollen elkészítése
- a mézet, a lekvárt, a cukrot, zsiradékot meglangyosítjuk,
 - beletesszük a tojásokat, és a szódabikarbónát, habosra keverjük csak könnyedén (csak langyos legyen, kb 3o fokos),
 - hozzáadjuk a fűszereket, diót, narancshéjat, stb,
 - végén belekeverjük a lisztet, se lágy, se kemény ne legyen,
 - hűtőbe tesszük egy fél órára, összegyúrjuk,
 - ha kell lisztezzük,
 - 3 rudat sodrunk,
 - tepsibe egymástól távol lerakjuk,
 - előmelegitett sütöbe tesszük be, közepes hőmérsékleten kb. 25-30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük,
 - ha megsült, a tojásfehérjéből 2o dkg porcukorral sima habot verünk és a rudakat bevonjuk vele.
 

Hetekig eláll, így jóval az ünnepek előtt elkészíthető. Érdemes legalább egy héttel karácsony előtt megsütni és felvágatlanul hagyni, hogy puhuljon. Önmagában is fogyszthatjuk, de legjobb hozzá a baracklekvár.
Nagyon köszönjük a receptet Hajas Irénkének!
További karácsonyi mézes sütemények receptje
Mindig puha mézespuszedli sokak vágya. Sokan már novemberben megkezdik a próbasütéseket, hogy megtalálják a legjobb recepteket az karácsonyi ünnepekre. Neked most nem kell keresgélned, Sinka Erika már megtalálta és el is hozta nekünk a legjobb, azonnal puha mézespuszedli receptjét.
Ahány ház, annyiféle mézeskalács. Van aki az azonnal puha, illatos süteményt imádja, míg mások, többek közt én is a ropogós változatra esküsznek. Az utóbbi években már egészségesebbnek tartott változatok is megjelentek. Most a legjobb mézeskalács receptek közül válogattam.
Angol teakenyér ünnepi gyümölcsös finomság, ami nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Nem egy egyszerű, hagyományos gyümölcskenyér, igazi angol süteményhez méltóan a gyümölcsök egy éjszakát fűszeres teában áznak. Egyszerű, gyors recept, amit érdemes kipróbálni.
