Sonkás-tojásos rétes leveles tésztából
Húsvét után mindig marad egy kis sonka, egy kis tojás, amit kár lenne kidobni. Egy kis kreativitással többféle étel készülhet belőlük. Itt van mindjárt a finom sonkás-tojásos rétes, aminek a receptje felettébb egyszerű. Készíthetjük akár bolti, akár saját készítésű leveles tésztából, a végeredmény garantáltan elnyeri a család tetszését.
Sonkás-tojásos rétes leveles tésztától
A sonkás-tojásos rétes egyszerű vacsorának ünmagaában is megfelel, de egy több fogásos ebédnél is többféle képen kerülhet az asztalra. Lehet belőle egy elegáns előétel, különösen akkor, ha levelestészta helyett a kisült palacsintákat töltjük meg vele. De egy egyszerű leves után második fogásként is nagyon jól funcionál.
Hozzávalók
Tészta
- 1 csomag leveles tészta vagy egy adag saját magunk által készít mindenre jó leveles tészta,
Töltelékhez
- 5 db főtt tojás villával összetörve,
- 25 dkg főtt-füstölt tarja vagy maradék főtt sonka darálva,
- 1 dl tejföl,
- 5-10 dkg reszelt sajt,
- 1/2 fej hagyma apróra vágva,
- só,
- bors,
- petrezselyem.
Megkenéshez
- 1 db tojás
Sonkás-tojásos rétes elkészítése
- A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
- A felengedett leveles tésztát 2 részre vágjuk,
- kinyújtjuk és 1 csíkban elosztjuk rajta a tölteléket, majd föltekerjük.
- kiolajozott sütőlapra tesszük,
- tojással lekenjük,
- és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
Tipp: A tölteléket akár palacsinta tésztába is tölthetjük. Újhagymával megbolondítva még finomabb.
Nagyon köszönöm a receptet Pethes Juditnak!
További ötletek maradék ételek felhasználásához
A töltött cukkini egy egyszerű, gyors és nagyon finom étel. Hoztam is belőle két receptet, az egyik különösen nagy kedvencem, mert megmaradt pörkölt felhasználásával készül. Nagyszüleink még mesterei voltak a maradék ételek újrahasznosításának. Engem is mindig úgy tanítottak a szüleim, hogy ételt nem dobunk ki. Azóta is tartom ezt, a maradék ételből megpróbálok valami újat varázsolni. Nézd meg, milyen egyszerűen készíthet finom töltött cukkini maradék pörköltből.
Gyerekkoromban úgy neveltek, hogy ételt nem dobunk ki. Anyukámnak is mindig volt egy jó ötlete a maradék étel újrahasznosítására. Magam is követem ezt az elvet, ezért is örültem, amikor az egyik olvasóm pástétom pörkölt maradékból receptet osztott meg. Igazán jó ötlet ez az maradékból készített szendvicskrém, hisz nem kell a felesleges ételt kidobni, és nagyon jó reggeli, vacsora vagy szendvics alapanyag lehet belőle.
A sajtos-sonkás croissant receptje bármikor jól jöhet. Akár a húsvét után megmaradt sonka kreatív felhasználására is jó lehet. A francia péksütemény töltetlenül is finom, sajttal és sonkával töltve igazán fenséges.