Hűsítő gyümölcsleves receptek

Ha nyár akkor gyümölcsleves. Nem is értem, hogy maradhattak eddig ki a gyümölcsleves receptek. Most viszont olvasóinknak köszönhetően többet is hoztam.

gyümölcsleves

Mi főleg csak nyáron készítünk gyümölcslevest. Akkor viszont kihasználjuk, hogy vannak friss gyümölcsök. A nyári hűsítő, könnyű levest készíthetjük fagyasztott gyümölcsből és befőttből is, akár vegyesen is. A sűrítéshez tejes, tejfölös vagy joghurtos habarást  választhatunk, vagy akár pudingport is használhatunk.

Természetesen a gyümölcsök mennyiségét nem szoktuk mérni és általában vegyes gyümölcsökből készítjük, ami épp terem vagy kapható.

Gyümölcsleves tejes habarással hozzávalói (ez van a fotón)

  • gyümölcsök frissen, befőzve vagy fagyasztva tetszés szerint (pl. 2-3 db nagyobb alma, meggy, szilva, egres, ribizli, cseresznye, barack, stb),
  • ízlés szerint cukor vagy más édesítő,
  • 1-2 rúd fahéj,
  • szegfűszeg,
  • kevés citromlé vagy 3-4 citromkarika,
  • 2-3 fakanál liszt,
  • kevés tej,
  • víz

Gyümölcsleves tejes habarással elkészítése

  • a gyümölcsöket megmosom, megtisztítom és felszeletelem,
  • a befőttekről leöntöm a levet abba az edénybe, amiben majd főzöm a levest,
  • ha nem befőttből készítem, akkor vizet öntök a lábosba,
  • a friss vagy fagyasztott, majd kiolvasztott gyümölcsöket beleteszem a lábosba (a kiolvasztott gyümölcs leve is használható alapnak),
  • beleteszem a fahéjat, szegfűszeget, cukrot, citromlevet vagy citromot,
  • szükség szerint felöntöm még vízzel,
  • felforralom és addig főzöm, míg a gyümölcsök megpuhulnak,
  • hozzáöntöm a lecsöpögtetett befőtt gyümölcsöket,
  • amíg összeforr, elkészítem a habarást,
  • a lisztet a tejjel csomómentesre keverem (ne legyen túl híg, de túl sűrű se),
  • a hőkiegyenlítés miatt kiveszek a leves levéből, a habaráshoz keverem,
  • folytonos keverés mellett a szűrőn keresztül a levesbe öntöm a habarást,
  • a szűrön fennakadt lisztet átpasszírozom,
  • összeforralom,
  • szükség szerint még ízesítem, ha kell.

A habarást tej helyett készíthetjük tejföllel vagy joghurttal is. A sűrítéshez a pudingpor is kitűnő.

Gyümölcsleves főzés nélkül

A görög gyümölcsleves nemcsak isteni finom és hűsítő, de az a hatalmas előnye is megvan, hogy főzni sem kell. A recept nincs kőbe vésve, minél többféle gyümölcs kerül bele, annál finomabb lesz. Nosza ugarjunk is neki, hogy pár óra múlva, jól lehűlve már fogyaszthassuk is.

Fűszeres almaleves fagyival – tejallergiásoknak is

Fűszeres almaleves tejtermék nélkül

A nyár nem múlhat el hűsítő gyümölcsleves nélkül. A hagyományos gyümölcslevelesek sűrítésére többnyire valamilyen tejterméket használunk. Olvasónk olyan fűszeres almaleves receptet osztott meg, amibe semmiféle tejterméket nem tett, így ezt tejallergiások is fogyaszthatják. Az almalevest citromos sorbet fagyival koronázta meg, ami szintén szintén tejmentes.

Fűszeres almaleves fagyival – tejallergiásoknak is

Gyümölcsleves receptek: így főzik az olvasók

Timea Kettős: “Pudinggal készítem”.

Irén Bagányné: “Növényi eredetű tejföllel, habarással és citromlével készül.”

Takács Ildikó: “Vanília pudinggal,tejszínnel és csinálok hozzá vanília fagyit is. 🙂

Csaniga Krisztina: “Tej, tejszín, habarás.”

Fonó Árpád Zsoltné: “Piros színűekhez eper, almához vanília pudingot, tejszínt és egy kanál tejfölt használok. És nálam sem marad el a citrom karika. Bár csak én szeretem benne, de az ízt mindenki szereti!”

Lévai Tóth Anna: “Tejfölös habarással!”

Borosné Tegze Emma: “Tejfölös habarással.”

Kordics-Ujvári Veronika: “A vaníliás pudingot elkeverem tejszínnel, ha nincs itthon akkor tejjel :)”

Klára Mihály: “Én ilyen nagy melegben pudinggal jobban szeretem. Télen habarom tejföllel.”

Kovácsné Ékes Edit: “Vaníliás pudingporral készítem és fagyit teszek bele.”

Turánné Szolnoki Valéria: “Egy kis tej, fél csomag puding por (vanília, eper,)pici tejföl. Rázó pohárban összerázom és mehet a levesbe. Ma fogyott el egy nagy adag( 3 napig tartott) körte, meggy, cseresznye, alma, citromkarika. Isteni finom volt jól behűtve.😄”

Nyersné Vajda Márta: “Görög levesként vált be nálunk… A főzést igénylőket ízes befőtt módjára készítem, kihűtöm, rengeteg friss gyümölccsel dúsítom. A kb. másfél liternyi ‘levest’ tálalás előtt 3 dl 30 %-os tejszínnel nyakon öntöm, elkeverem. Puding és habarás nélkül is kellően besűrűsödik, pillanatok alatt kész és nagyon finom… Próbáld ki!!!”

Bukor Ferencné: “Szoktam így is, úgy is.”

Most azt hiszem elég sok ötletet kaptál. Javaslom próbáld ki mindegyiket és döntsön a család, nálatok melyik változat a nyerő!

Tipp: A tetejére tehetünk még egy kis friss citromfű vagy mentalevelet.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük