Hűsítő gyümölcsleves receptek

Ha nyár akkor gyümölcsleves. Nem is értem, hogy maradhattak eddig ki a gyümölcsleves receptek. Most viszont olvasóinknak köszönhetően többet is hoztam.

 

gyümölcsleves

 

Mi főleg csak nyáron készítünk gyümölcslevest. Akkor viszont kihasználjuk, hogy vannak friss gyümölcsök. A nyári hűsítő, könnyű levest készíthetjük fagyasztott gyümölcsből és befőttből is, akár vegyesen is. A sűrítéshez tejes, tejfölös vagy joghurtos habarást  választhatunk, vagy akár pudingport is használhatunk.

Természetesen a gyümölcsök mennyiségét nem szoktuk mérni és általában vegyes gyümölcsökből készítjük, ami épp terem vagy kapható.

 

Gyümölcsleves tejes habarással hozzávalói (ez van a fotón)

  • gyümölcsök frissen, befőzve vagy fagyasztva tetszés szerint (pl. 2-3 db nagyobb alma, meggy, szilva, egres, ribizli, cseresznye, barack, stb),
  • ízlés szerint cukor vagy más édesítő,
  • 1-2 rúd fahéj,
  • szegfűszeg,
  • kevés citromlé vagy 3-4 citromkarika,
  • 2-3 fakanál liszt,
  • kevés tej,
  • víz

Gyümölcsleves tejes habarással elkészítése

  • a gyümölcsöket megmosom, megtisztítom és felszeletelem,
  • a befőttekről leöntöm a levet abba az edénybe, amiben majd főzöm a levest,
  • ha nem befőttből készítem, akkor vizet öntök a lábosba,
  • a friss vagy fagyasztott, majd kiolvasztott gyümölcsöket beleteszem a lábosba (a kiolvasztott gyümölcs leve is használható alapnak),
  • beleteszem a fahéjat, szegfűszeget, cukrot, citromlevet vagy citromot,
  • szükség szerint felöntöm még vízzel,
  • felforralom és addig főzöm, míg a gyümölcsök megpuhulnak,
  • hozzáöntöm a lecsöpögtetett befőtt gyümölcsöket,
  • amíg összeforr, elkészítem a habarást,
  • a lisztet a tejjel csomómentesre keverem (ne legyen túl híg, de túl sűrű se),
  • a hőkiegyenlítés miatt kiveszek a leves levéből, a habaráshoz keverem,
  • folytonos keverés mellett a szűrőn keresztül a levesbe öntöm a habarást,
  • a szűrön fennakadt lisztet átpasszírozom,
  • összeforralom,
  • szükség szerint még ízesítem, ha kell.

 

A habarást tej helyett készíthetjük tejföllel vagy joghurttal is. A sűrítéshez a pudingpor is kitűnő.

Gyümölcsleves receptek: így főzik az olvasók

Timea Kettős: “Pudinggal készítem”.

Irén Bagányné: “Növényi eredetű tejföllel, habarással és citromlével készül.”

Takács Ildikó: “Vanília pudinggal,tejszínnel és csinálok hozzá vanília fagyit is. 🙂

Csaniga Krisztina: “Tej, tejszín, habarás.”

Fonó Árpád Zsoltné: “Piros színűekhez eper, almához vanília pudingot, tejszínt és egy kanál tejfölt használok. És nálam sem marad el a citrom karika. Bár csak én szeretem benne, de az ízt mindenki szereti!”

Lévai Tóth Anna: “Tejfölös habarással!”

Borosné Tegze Emma: “Tejfölös habarással.”

Kordics-Ujvári Veronika: “A vaníliás pudingot elkeverem tejszínnel, ha nincs itthon akkor tejjel :)”

Klára Mihály: “Én ilyen nagy melegben pudinggal jobban szeretem. Télen habarom tejföllel.”

Kovácsné Ékes Edit: “Vaníliás pudingporral készítem és fagyit teszek bele.”

Turánné Szolnoki Valéria: “Egy kis tej, fél csomag puding por (vanília, eper,)pici tejföl. Rázó pohárban összerázom és mehet a levesbe. Ma fogyott el egy nagy adag( 3 napig tartott) körte, meggy, cseresznye, alma, citromkarika. Isteni finom volt jól behűtve.😄”

Nyersné Vajda Márta: “Görög levesként vált be nálunk… A főzést igénylőket ízes befőtt módjára készítem, kihűtöm, rengeteg friss gyümölccsel dúsítom. A kb. másfél liternyi ‘levest’ tálalás előtt 3 dl 30 %-os tejszínnel nyakon öntöm, elkeverem. Puding és habarás nélkül is kellően besűrűsödik, pillanatok alatt kész és nagyon finom… Próbáld ki!!!”

Bukor Ferencné: “Szoktam így is, úgy is.”

Most azt hiszem elég sok ötletet kaptál. Javaslom próbáld ki mindegyiket és döntsön a család, nálatok melyik változat a nyerő!

Tipp: A tetejére tehetünk még egy kis friss citromfű vagy mentalevelet.

 

Jó étvágyat!

Te is megosztanád a kedvenc recepted? Csatlakozz a Kertemből tálalva Facebook csoporthoz!

  • 60
  •  
  •  
  • 9
  •  
  •  
  • 60
  •  
  •  
  • 9
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

öt × három =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás