Rákóczi túrós kuglóf – ünnepi finomság receptje

A Rákóczi túrós kuglóf igazi ünnepi finomság. Az íze szinte ugyanolyan, mint az ismert klasszikus süteményé, csak jóval egyszerűbb az elkészítése. Kuglófot, kevert tésztákat kedvelők nagyon fogják szeretni. Olvass tovább a szuper receptért!

Rákóczi túrós kuglóf

Rákóczi túrós kuglóf receptje

„Egyik év karácsonyára készítettem el, nagyon finom, mutatós sütemény. Az ízek szinte ugyanolyanok, mint az ismert klasszikus süteménynél, csak jóval egyszerűbb az elkészítése ;).
Kuglófot, kevert tésztákat kedvelők nagyon fogják szeretni. Mindenkinek jó szívvel ajánlom!” – szólt Illésné Nagy Mária ajánlása.

Hozzávalók

  • 25 dkg vaj,
  • 25 dkg porcukor,
  • 5 tojás,
  • 15 dkg túró,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 5 dkg mazsola,
  • 25 dkg liszt,
  • kb. 30 dkg baracklekvár.

Tojáshabhoz, a tetejére:

  • 2 tojásfehérje,
  • 6 dkg kristálycukor,
  • 6 dkg porcukor.

Rákóczi túrós kuglóf elkészítése

  • A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd egyesével beleütjük az egész tojásokat.
  • Ezután a túrót, a reszelt citromhéjat, mazsolát, végül a sütőporral elkevert lisztet hozzákeverjük.
  • Egy kivajazott, lisztezett (vagy tapadás mentes, szilikon) formába töltjük a masszát, elsimítjuk a tetejét.
  • 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 50 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült -e.
  • Kiborítjuk a formából, kihűtjük és vízszintesen háromfelé vágjuk. A szinteket megkenjük jó vastagon baracklekvárral.
  • A tojásfehérjéből a kristálycukorral kemény habot verünk, végül a porcukrot beleforgatjuk.
  • Habzsákba töltjük és a kuglóf tetejére nyomjuk, cukrászfáklyával kicsit megpirítjuk, „karamellizáljuk”. (Ha nincs fáklyánk, nem baj, anélkül is tökéletes 🙂 )

Nagyon finom sütemény, ha van ideje állni, még finomabb lesz, összeérnek az ízek.
Jó sütögetést, örömteli készülődést kívánok! 🎄🤩

forrás: NL Konyha 2015/09.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

További kuglóf receptek

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük