Rákóczi túrós kuglóf – ünnepi finomság
A Rákóczi túrós kuglóf igazi ünnepi finomság. Az íze szinte ugyanolyan, mint az ismert klasszikus süteményé, csak jóval egyszerűbb az elkészítése. Kuglófot, kevert tésztákat kedvelők nagyon fogják szeretni!
„Egyik év karácsonyára készítettem el, nagyon finom, mutatós sütemény. Az ízek szinte ugyanolyanok, mint az ismert klasszikus süteménynél, csak jóval egyszerűbb az elkészítése ;).
Kuglófot, kevert tésztákat kedvelők nagyon fogják szeretni. Mindenkinek jó szívvel ajánlom!” – szólt Illésné Nagy Mária ajánlása.
Rákóczi túrós kuglóf
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj,
- 25 dkg porcukor,
- 5 tojás,
- 15 dkg túró,
- 1 csomag sütőpor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 5 dkg mazsola,
- 25 dkg liszt,
- kb. 30 dkg baracklekvár.
Tojáshabhoz, a tetejére:
- 2 tojásfehérje,
- 6 dkg kristálycukor,
- 6 dkg porcukor.
Elkészítése
- A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd egyesével beleütjük az egész tojásokat.
- Ezután a túrót, a reszelt citromhéjat, mazsolát, végül a sütőporral elkevert lisztet hozzákeverjük.
- Egy kivajazott, lisztezett (vagy tapadás mentes, szilikon) formába töltjük a masszát, elsimítjuk a tetejét.
- 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 50 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült -e.
- Kiborítjuk a formából, kihűtjük és vízszintesen háromfelé vágjuk. A szinteket megkenjük jó vastagon baracklekvárral.
- A tojásfehérjéből a kristálycukorral kemény habot verünk, végül a porcukrot beleforgatjuk.
- Habzsákba töltjük és a kuglóf tetejére nyomjuk, cukrászfáklyával kicsit megpirítjuk, „karamellizáljuk”. (Ha nincs fáklyánk, nem baj, anélkül is tökéletes 🙂 )
Nagyon finom sütemény, ha van ideje állni, még finomabb lesz, összeérnek az ízek.
Jó sütögetést, örömteli készülődést kívánok! 🎄🤩
forrás: NL Konyha 2015/09.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!
További kuglóf receptek
- Citromos kuglóf Sinka Erikától
- Túrós kuglóf receptje
- Dobos kuglóf – ünnepi kuglóf karácsonyra
- Gyors kuglóf – karácsonyi ajándéknak is kitűnő