Mézes krémes grízes krémmel receptje

A mézes krémes az egyik leghálásabb vendégváró sütemény. Jót tesz neki, ha előre elkészítjük és napikig eláll. A finom és egyszerű sütemény többféle módon is elkészíthető. Nálunk a klasszikus mézes krémes a kedvenc, de sokan a grízes krémmel készített változatra voksolnak. Olvasónk most ezutóbbinak a receptjét hozta el nekünk.

mézes krémes grízes krémmel

Mézes krémes grízes krémmel receptje

Hozzávalók – 25 * 30 cm méretű tepsihez

Tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 6 dkg sertés zsír
  • 15 dkg cukor
  • 5 ek méz
  • 1 db tojás
  • 4 ek tej
  • 1 tk szódabikarbóna

A krémhez

  • 1 l tej
  • 6 ek búzadara
  • 1 ek vanília aroma
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 50 dkg sárgabarack lekvár

A krémhez

  • 1 l tej
  • 6 ek búzadara
  • 1 ek vanília aroma
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 50 dkg sárgabarack lekvár

A tetejére

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 3 ek olaj

Mézes krémes grízes krémmel elkészítésének menete

  • Először a tésztát készítjük el. A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a tojást, a tejet és a szódabikarbónát, majd az egészet összedolgozzuk.
  • A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és négy egyforma cipóra osztjuk,
  • Mindegyik cipót kb. 25 x 30 cm-es lapokra kinyújtjuk, majd a tepsi hátulján vagy sütőlemezen, 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 5 – 6 perc alatt egyesével megsütjük.
  • A lapokat sütőpapírra csúsztatva hagyjuk kihűlni.
  • A krémhez a tejet a búzadarával és a vanília aromával sűrűre főzzük és félre tesszük hűlni.
  • A margarint habosra keverjük a porcukorral, és a kihűlt grízes krémhez keverjük.
  • Egy lapot megkenünk a grízes krém felével, ráhelyezzük a második lapot, ezt megkenjük a baracklekvárral. Újabb lapot teszünk rá, erre kenjük a maradék grízes krémet, majd befedjük a negyedik lappal.
  • A csokit az olajjal, gőz felett felolvasztjuk, majd a süti tetejére kenjük.
  • A süteményünket csak másnap szeleteljük, addigra a tészta megpuhul, és könnyebben vágható.

Nagyon köszönjük a receptet Bedi Istvánnénak!

További mézes krémes receptek

A gyermekkori karácsonyaim egyik elmaradhatatlan édessége volt a csokimázas, mézes tésztájú finomság a házi mézes krémes. A zserbó és sokáig elálló,  lekváros hájas kifli na és persze a bejgli mellett ez biztosan elkészült minden évben. Persze abban az időben egyetlen hétvége se múlhatott el sütemény nélkül. Ma már csak szinte akkor sütjük, ha nagyobb vendégség van. Sokan a krémbe grízt is kevernek, én most a hagyományos, gríz nélküli változatot hoztam, mert szerintem ez finomabb.

Az olyan egyszerű édességek, mint a mézes krémes sütemény is rengeteg módon készíthető. Mi mindig a hagyományos, főzött krémmel töltött és csokimázzal fedett változatot készítjük. Farkas Ancsa egy pudingos változattal lepte meg a VII. Balkonada találkozó részt vevőit. Természetes, hogy a nagysikerű sütemény receptje sem maradhat ki a blogból.

mézes krémes sütemény

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük