Köménymagos kifli
A köménymagos kifli elkészítése szinte gyerekjáték, kevés egyszerűbben elkészíthető sós sütemény létezik. Gyorsnak csak azért nem nevezhető, mert az összeállított tésztát keleszteni kell. Az olvasói bevált recept talán a te gyerekkorod, a nagymama kiflijének „elveszett” ízét is visszahozza.
Mi a kifli?
A kifli a félhold alakúra formázott pék-, cukrász- és teasütemények általános megnevezése. A különböző kiflik készülhetnek kelt-, leveles-, sajtos-, vajas- és omlós tésztából is.
Milyen kiflik léteznek?
Tekintettel arra, hogy kiflinek a formája miatt hívunk egy süteményt, sós és édes változatai egyaránt léteznek.
A péksütemények közül Magyarországon a tejes- vizes- és vajas kiflik, valamint töltetlen és töltött croissant-ok a legnépszerűbbek.
A cukrásztermékek között a különböző búrkiflik és a diós/mákos pozsonyi-kiflik a legismertebbek. Ugyancsak régóta népszerűek a különböző kifli formájú apró- és teasütemények is, mint például a hamis hájas kifli.
Köménymagos kifli hozzávalói
- 40 dkg liszt,
- 15 dkg zsír,
- 1 deci tejföl,
- 1 deci tej,
- 1 deka élesztő,
- 1 kanál cukor,
- só,
- tojás a megkenéshez,
- köménymag a tetejére
Köménymagos kifli elkészítése
- az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk,
- a lisztet a zsírral elmorzsoljuk,
- hozzáadjuk a tejfölt,
- majd az élesztős tejet,
- mehet bele a só,
- könnyű tésztának összeállítjuk,
- 8 cipóra osztjuk,
- 1 órát pihentetjük, kelesztjük,
- a cipókat kinyújtjuk,
- mindegyiket 6 felé vágjuk,
- felsodorjuk kiflinek,
- tetejüket tojással megkenjük,
- köménymaggal megszórjuk,
- közepes hőmérsékletű, előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
Jó étvágyat!
Nagyon köszönöm Mihály Klárának a kitűnő receptet!