Kakukkfű (Thymus vulgaris) gondozása, felhasználása
A fűszeres, aromás illatú kakukkfű nem csak kitűnő fűszernövény, de kiváló immunerősítő gyógynövény is. Kezelhető vele a köhögés, a hörgő- és a szájüregi gyulladások is. Már az egyiptomiak és a görögök is használták fűszerként. Különösen a francia, az olasz és bolgár konyhában kedvelik, házi unikumnak is az egyik fő alapanyaga. Kert sem kell hozzá, akár egy cserépben is nevelhető a konyhaablakban, de kirándulások során a mezőn is rálelhetünk. Már is mutatom, milyen egyszerű az egész nyáron gyűjtehető kakukkfű gondozása és mi mindenre használható a mediterrán konyha csodálatos fűszere.

Kakukkfű származása
A kakukkfű (Thymus vulgaris) Dél-Európában honos, az árvacsalánfélék családjába tartozó nemzetség, mintegy 350 faj összefoglaló neve, amelyekbe hibridek is beletartoznak. Közel 4000 éve használatos gyógy- és fűszernövény.
Eredeti neve a görög thymos szóból származik, ami „füstöt” jelent. Nevezik az anyaság virágának is, mások szerint a trójai Heléna könnyeiből kelt életre.
Legismertebb a kerti kakukkfű, amely könnyen elvadulhat. Vadon leggyakrabban a keskenylevelű, a hegyi, a korai és a homoki kakukkfűvel találkozhatunk. Kertekben a citromillatú kakukkfű hódít leginkább.
Európában a 11. század táján, Benedek-rendi szerzetesek jóvoltából terjedt el.
Mára Európán kívül Észak-Afrikában és Ázsiában is megtalálható 300 méteres tengerszint feletti magasságig. Vadon főleg kavicsos, sziklás, meszes talajon nő. Magyarországon hegyek, dombok napos oldalán, út mentén, réteken figyelhető meg. Homokos, mészköves talajon illatozó kék szőnyeggé alakulva akár több négyzetméternyi területet is beborít. Bazsamos illata messziről elárulja jelenlétét.
Már az egyiptomiak és a görögök is használták fűszerként, de újabban minden ország receptjeiben felfedezhető.
Az ókori Egyiptomban balzsamozásra is használták. Az ókori görögöknél a bátorság jelképe volt. A templomokban kakukkfüvet égettek, ennek varázslatos füstjével tisztelegtek Aphrodité, a szerelem istennője előtt. A templomi szertartásokon feláldozott állatokat is gyakran hintették be kakukkfűvel, hogy az istenek kedvezőbben fogadják az áldozatokat.
A rómaiak fürdővizüket illatosították főzetével, a keresztes lovagok pedig a ruhájuk alá rejtve viselték, hogy megvédje őket az ellenséges fegyverektől.
A középkorban a kakukkfüvet a bátorsággal is összefüggésbe hozták. A nemes hölgyek között ugyanis divatos volt, hogy a kersztes hadjáratba induló lovagjuknak olyan kendőt adtak, amelyre kakukkfűágat hímeztek.
Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, mézfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor.
Az istenek kedvence és a bátorság jelképe. Angliában a hölgyek lovagjaik vállszalagjára kakukkfű ágacska fölött lebegő méhet hímeztek bátorításképpen. Azt tartották, a kakukkfű meghosszabbítja az életet.
Kakukkfű jellemzése
A kakukkfű fűszeres, aromás illatú örökzöld félcserje, szára a földön heverő vagy kúszó, alja fás. Vékony szárú hajtásai évente megújulnak, felegynesedve fejlődnek 10 – 20 cm magasra. Kerti kakukkfű esetén akár 40 centis hajtások is előfordulnak. A sűrűn egymás mellett álló szárakon egymással szemben kettesével fejlődnek az ellipszis alakú, tojásded levelei. A szár és a levelek egyenletesen szőrösek.
Keskenylevelű fajtája vadon él, intenzív illatú, nemes változatát fűszerként paradicsomos ételek, húsok ízesítésére használják.
A szinte egybefüggő gyepet alkotó szárak tetején és a felső levelek hónaljában nyílnak májustól szeptemberig az apró, lila vagy lilás fehér színű virágai.
Betakarítási idő: áprilistól októberig
Fogyaszthatóság, mérgezőség: fogyasztható, nem mérgező
Magasság: 20 – 40 cm
Habitus: párnás növekedésű, keskeny, sötétzöld levélkékkel, rózsaszín, illetve lila színű virágokkal, melyek örvben állnak, májustól októberig virágzik.
Cserépben nevelhető-e: igen
Kakukkfű igényei és gondozása
A kakukkfű napos, meleg, védett helyet, jó vízelvezetésű talajt igényel. Kevésbé tápanyagdús talajban is jól fejlődik. Csak mérsékelten öntözzük. Tavasszal vágjuk vissza, majd alacsony hatóanyag-tartalmú trágyával végezzünk tápanyag-utánpótlást.
Paradicsom és padlizsán mellé ültetve elriasztja a kártevőket és vonzza a méheket és a néphit szerint a tündéreket.
Teleltetése
Világos, hűvös helyen vagy szabadban takarással teleltessük.
Kakukkfű szaporítása
Magról nehéz szaporítani, célszerűbb megvásárolni a növényt. Májusban 20 cm tőtávolságra ültessük tápanyagban szegény, homokkal kevert földbe. A magról vetett növényt csak a második évtől lehet betakarítani.
Az idősebb növényeket dugványról vagy tőosztással szaporíthatjuk tavasszal vagy ősszel. Az új növényekről már első évben szedhetők a levelek.
Kakukkfű betakarítása, szárítása
Tavasztól őszig szedhetjük a fiatal leveleket és hajtásokat. A talaj fölötti, gyenge hajtások alkalmasak felhasználásra, amelyeken apró, párban elhelyezkedő, ovális levelek ülnek. Virágjával együtt is szedhető, eze esetben a napsütötte, déli órák jelentik az ideális gyűjtési időt, mert ilyenkor táplálja a legtöbb illóolajat a növény a virágokba.
Virágzás előtt a legnagyobb az illóolaj-tartalma. Szétmorzsolva erős, kissé kesernyés-fűszeres illatot áraszt.
Mivel örökzöld, még a fagymentes téli napokon is használhatjuk.
A kakukkfű egyike azon ritka fűszernövényeknek, amelyek szárítva is remekül megőrzik aromájukat. Ha szeretnénk megszárítani, akkor ahhoz a virágzás után vágjuk le a szárakat. Sötét, jól szellőző helyen, kis csokrokban csörgősre szárítsuk. Ezután a levélkéit ledörzsöljük, papírkendőre terítve további 24 órán át szárítjuk, majd csavaros üvegbe zárjuk. Minőségét egy évig biztosan megőrzi.
Kakukkfű felhasználása
Gyógynövényként
A népi gyógyászat már az ókor óta használja a kakukkfüvet köhögéscsillapítóként és emésztés serkentőként. A nagy járványok idején a fertőzések terjedésének megakadályozására alkalmazták.
Napjainkra felismerték antibakteriális hatásait is. Főzetét leggyakrabban a szezonális légúti betegségek kezelésére használják. Fertőző betegségek ellen is kitűnő, fertőtlenítő, baktérium és vírusölő hatású, csillapítja a köhögést.
Étkezés után fogyasztva pedig a puffadás ellenszere.
Külsőleg, borogatásként vagy lemosóként a gyulladt, pattanásos bőr, a horzsolások és a csípések kezelhetőek vele.
A kakukkfű illóolaja tomolt tartalmaz, erőteljes hangulatjavító, amelyet már a középkorban is felismertek. A nemes hölgyek kakukkfű ágacskát hímeztek csatába induló lovagjuknak.
A kakukkfüves ülőfürdő frissítő hatású. Hasfájós, étvágytalan csecsemők fürdővizébe is érdemes önteni kakukkfűteát, mert a bőrön keresztül szívódik fel a hasznos illóolaj.
Szárítva is jól megőrzi az aromáját.
A kellemetlen mellékhatások miatt a kakukkfű is azok közé az illóolajok közé tartozik, amit csak hígítva és egyszerre legfeljebb két hétig ajánlott alkalmazni.
Az aromaterápia, azaz az illóolajok gyógyító célú alkalmazása egyidős az emberiség történetével. Az illóolajok idegrendszerünkre és érzelmeinkre kifejtett hatásairól a sikeres légyottokról és szerelmi csábításokról szóló írások tanúskodnak. Érdemes megismerni az illóolajok hatásait és felhasználási lehetősegeit, hogy ezeket a növényi származékokat is bevethessük a testi és lelki jólétünk érdekében.
Klujber Károlyné Bori tippje: „Köhögés elleni kanalast szoktam belőle csinálni. Karamellizálom a cukrot, felöntöm vízzel, összeforralom, beleteszek egy nagy csokor kakukkfüvet, egy éjszakát hagyom állni, majd leszűröm és hűtőben tárolom. Szükség esetén 3-x1 kanállal fogyasztjuk.”
Kakukkfűtea készítése: két csapott evőkanál kakukkfüvet, egy liter vízzel leforrázunk, majd öt-tíz percig állni hagyjuk. Miután leszűrtük, ízlés szerint cukorral, vagy mézzel ízesítjük. Kellemes ízű, köhögés elleni, nyugtató teák kapunk, amikbő naponta három-öt bögrével fogyaszthatunk. Alkalmazása kúraszerűen ajánlott.
Figyelem: Vigyázzunk az adagolással, mert túladagolása mérgezést, pajzsmirigyproblémákat okozhat. Ám ez csak rendkívüli mennyiség esetén fordulhat elő.
A kakukkfű, mint fűszer
A néphit szerint a kakukkfüves kert vonzza a tündéreket. Dísznövényként is mutatós, de gyógy- és fűszernövényként is használjuk.
A délszaki, kiváltképp a francia konyha kedvelt fűszere. Necsak étvágygerjesztő hatása van, de a zsírok, nehéz ételek emésztésében is segít.
A kakukkfűvel bátran kisérletezhetünk, hogy a magyar konyha ételei ne csak a paprikáról szóljanak. Évszázadok óta használják húsok tartósítására is.
Bárány, sertés, vad- és szárnyasfélék, grillezett húsok, halak, vagdaltak, töltelékek, palacsinták, burgonyás, zöldséges (főként paradicsomos) ételek, saláták, levesek, mártások, sajtkrémek és fűszeres olajok-ecetek megbecsült ízesítőszere.
Erős aromája miatt kevés elég belőle, azt is csak a főzés utolsó negyedében adjuk az ételhez, mert megváltoztathatja az étel eredeti karakterét.
Nehezen emészthető ételek mellé szinte kötelező. Karaktert ad a semleges ízű zöldségeknek is, akár sütve-főve, akár saláták öntetéhez keverve. Erőteljes íze miatt kevés is elegendő belőle.
Ha grillcsirkét sütünk, dugjunk a hasüregébe almát és néhány ág kakukkfüvet, de bármilyen natúr hós mellé is tehetünk belőle. A lazac és a künönféle tengeri halak is kedvelik a társaságát, némi citrommal.
A semleges ízű zöldségeknek is nagyon jó karaktert ad, jól illik a cukkinihez vagy a krumpihoz, főleg, ha tepsiben sütjük. Salátákat is különlegessé tehetünk, ha az öntetve kevés kakukkfüvet morzsolunk.
A szárított kakukkfű íze a friss fűszernövényekhez képest sokkal intenzívebb, erre figyeljünk a főzésnél. Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét, illóolajának megőrzése érdekében jól záródó üvegben kell tartani.
Személyes kedvencem a francia tejszínes csirke, aminek fő fűszere a kakukkfű.
Receptek kakukkfű felhasználásához
A házi unikum, azaz a házilag készített gyógynövényes keserűlikőr természetesen nem pont olyan, mint a Zwack család 1790 óta őrzött titkos recepjével és különleges eljárási módszerekkel előállított nedűje. Viszont jóval olcsóbban elkészíthető a kényeztető itóka. Többek között ezért is írtam “k” betűvel az eredeti és jogvédett Unicum írásmód helyett. Olvasónk osztotta meg a receptet és mondta el, hogy készült két hét alatt a gyógynövényes unikum házilag.
Tejszínes csirketokány 30 perc alatt. Ez aztán az igazi karantén kaja. Illésné Nagy Mária szétnézett a konyhában, mi van otthon és pillanatok alatt összedobta a finom ételt.

Francia csirke, nemes egyszerűséggel csak így hívjuk az egyik legnagyobb családi kedvenc húsételt. Hogy miért francia? Fogalmam sincs. Talán a fűszerezéséről, a belekerülő kakukkfűről és fehérborról kapta a francia jelzőt. Ezt nem tudom, de azt igen, hogy többször készítettem már vendégeknek is és mindig nagy tetszést aratott. A francia csirke receptje egyszerű, elkészítése gyors, az elkészült étel pedig fenséges.