Joghurtos prósza – gluténmentes sütemény

Joghurtos prósza kukoricaliszt és kukoricadara felhasználásával készült hagyományos népi étel. Gluténmentes, gyümölcsös és nagyon finom édesség. Egyszerű recept alapján készül a napjainkban  népszerű trendi sütemény, a recept azonban nagyanyáink idejéből származik. Prósza, málé, tejes pite, mindhárom kifejezés ugyanazt az ételt takarja, a Dunántúlon, főleg Vas, Zala és Somogy megyében elterjedt süteményt jelenti.

Joghurtos prósza

Joghurtos prósza receptje

„Szerencsére, folyamatosan jelennek meg különféle ételekben azok az alapanyagok, amik régen mindennapos felhasználásnak örvendtek.
Erről az idősek sokat tudnának mesélni…..ami ma divatos, trendi, az régen mindennapos, megszokott volt 🙂
Nemcsak egészségesek, de ízletes ételek, köretek, édes és sós sütemények, desszertek is készülhetnek belőlük. A kukoricaliszt és kukoricadara a gluténmentes étrend elengedhetetlen alapanyagai.
Kukoricalisztet és kukorica finomdarát használtam ennél az egyszerű ám de finom ételnél.” – szól Illésné Nagy Mária ajánlója.

Hozzávalók

  • 20 dkg kukoricaliszt,
  • 20 dkg kukorica finomdara,
  • 3 tojás,
  • 15 dkg cukor (nádcukor/cukorhelyettesítő),
  • 1 tasak sütőpor,
  • csipet só,
  • 5 dkg étolaj vagy olvasztott zsír,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 50 dkg tej,
  • 25 dkg joghurt,
  • friss meggy vagy cseresznye magvalva…meggybefőtt, magvalt
  • 1 tábla (10 dkg) étcsokoládé.

Joghurtos prósza elkészítése

  • A hozzávalókat egy tálba kimérjük és robotgéppel alaposan összekeverjük.
  • Egy olajjal vagy vajjal kikent tepsibe öntjük, magvalt meggyet/cseresznyét potyogtatunk bele, az étcsokoládét felolvasztjuk, belecsorgatjuk.
  • 180 fokra melegített sütőbe tesszük és szép aranybarnára sütjük. Akkor van készen, ha ujjunkkal picit megnyomva a tetejét, tömör állagot érzünk. Ne ijedjetek meg, sokáig folyékony állagot mutat, de idő kell neki mire a dara, liszt felszívja a folyadékot, megduzzad.

Ha megsült, tetszőlegesen daraboljuk, kínáljuk.

Tipp: bármilyen friss, fagyasztott gyümölcsöt vagy befőttet is rakhatunk bele, mazsolát vagy aszalt gyümölcsöket is lehet használni. Csonthéjasokat, magvakat, akár keményebb, darabos lekvárt, dzsemet is lehet bele tenni, sőt a folyékony állagú lekvárt is nagyszerűen felhasználhatjuk ízesítésre.

Bátran variáljátok! 🙂
Jó sütögetést, jó étvágyat kívánok!

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

További receptek kukoricaliszthez és darához

A kukoricás puliszka túróval rétegezve egy igazán finom, kímélő étel. Jó választás a böjti napokra is, de az ünnepek után is kitűnő, amikor már elegünk van a sok sonkából, húsból és valami könnyebb ételre vágyunk. Persze, ha gondoljuk, füstölt szalonna kockákkal megszürhatjuk, így a legfinomabb.

kukoricás puliszka túróval rétegezve

Farsang idején igen népszerű édesség a fánk, nem véletlen, hogy sok receptet mutattam már itt a blogon. Sőt, a legjobb fánkokból is készítettem már egy összefoglalót. Most egy igazán különlegeset mutatok, egy tipikus őszi fánk receptjét. Olvass tovább az almás-túrós fánk kukoricaliszttel receptjéért!

Almás-túrós fánk kukoricaliszttel

A kukorica málé régen a szegények eledele volt. Napjainkban újra reneszánszát éli, sokan választják azok közül, akik mellőzik a búzából készült ételeket.

kukorica málé

Bár vidéken nőttem fel és nem vagyok egy mai gyerek, a  kukorica prószát én csak hírből ismerem. Az állatokat gyakran etettük  kukoricával, de darált formában sosem ettük. Csak is főtt vagy pattogatott kukorica formájában került az asztalunkra. Illésné Nagy Mária receptjétől most kedvet kaptam a diós kukorica prósza megkóstolására.

diós kukorica prósza

Ami puliszka Erdélyben, az  polenta az  olaszoknál és a világ jónéhány táján. A sok főzős tévéműsornak köszönhetően igen kedvelt lett a hangzatos nevű polenta és sokan nem is tudják, hogy azonos az erdélyiek hagyományos étkével. A juhtúrós puliszka egy ősi magyar étel, melynek eredete a paraszti konyhába nyúlik vissza. Egyszerű, de ízletes fogás, melynek alapja a kukoricadara, a juhtúró és a pirított szalonna. A juhtúrós puliszka nem csak finom, de laktató is, így ideális választás ebédre vagy vacsorára. Erdélyben élő olvasónk mesélt arról, hogy készül az igazi autentikus juhtúrós puliszka.

Juhtúrós puliszka

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük